Χαιρετισμός της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας


05/12/21

Χαιρετισμός της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας
Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Χαιρετίζω με θέρμη την 19η απονομή των λογοτεχνικών βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων, που έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του πνευματικού κόσμου της χώρας ως ένας από τους ανθεκτικότερους και εγκυρότερους θεσμούς της συγγραφικής κοινότητας.

Το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου», που φέρει το όνομα μιας εμβληματικής προσωπικότητας των ελληνικών γραμμάτων η οποία αποτύπωσε με την πέννα της τα πάθη και τα πένθη του ελληνισμού κατά τον 20ο αιώνα, απονέμεται στον διακεκριμένο Ιταλό ελληνιστή και μεταφραστή Κρεσέντσιο Σαντζίλιο. Τον συγχαίρω εκ μέρους της Πολιτείας και ελπίζω ότι θα συνεχίσει το πολύπλευρο μεταφραστικό και δοκιμιακό του έργο που γεφυρώνει δύο μεγάλους πολιτισμούς της Μεσογείου μεταφέροντας τρόπους, ιδέες και συναισθήματα από τα ιταλικά στα ελληνικά και από τα ελληνικά στα ιταλικά, για πάνω από μισόν αιώνα. Και μόνο οι μεταφράσεις των ποιητών της γενιάς του ‘30 και του ‘70, που ο Σαντζίλιο εξέδωσε διαδοχικά, θα ήταν αρκετές για να δικαιολογήσουν τη βράβευσή του. Η χώρα μας έχει ανάγκη από ανθρώπους που αγαπούν τον πολιτισμό της και προωθούν στο εξωτερικό τα πλέον αντιπροσωπευτικά επιτεύγματά του, ξεπερνώντας τα εμπόδια της γλώσσας.

Με την ίδια συγκίνηση και ανυπομονησία περιμένω και εγώ, μαζί με τους νέους συγγραφείς που είναι απόψε υποψήφιοι, την ανακοίνωση των ονομάτων του πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή και του πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου, που θα αποσπάσουν αντίστοιχα τα βραβεία «Γιάννης Βαρβέρης» και «Μένης Κουμανταρέας». Τόσο ο μυθιστοριογράφος της «κυρίας Κούλας» και του «ωραίου Λοχαγού», ο αλησμόνητος Μένης Κουμανταρέας, όσο και ο δημιουργός του «κυρίου Φογκ», ο ποιητής και θεατρικός κριτικός Γιάννης Βαρβέρης, αν ήταν ακόμη ανάμεσά μας, θα αισθάνονταν σίγουρα υπερήφανοι για τις προσπάθειες των νέων ανθρώπων να ανέβουν και να κατακτήσουν το καβαφικό «πρώτο σκαλί», να γίνουν «πολίτες εις των ιδεών την πόλη», νιώθοντας πως τούτο «λίγο δεν είναι· τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα».

Γνωρίζω ότι η βράβευση των νέων λογοτεχνικών φωνών είναι μία μόνο από τις πολλές αξιόλογες δράσεις που προωθεί η Εταιρεία. Πιστή στην ιδρυτική της διακήρυξη, εξακολουθεί να υποστηρίζει εδώ και σαράντα χρόνια την επαγγελματική πρόοδο των Ελλήνων συγγραφέων, να διοργανώνει συνέδρια και εκθέσεις και παράλληλα να υπερασπίζεται με σθένος την ελευθερία της έκφρασης, την ακηδεμόνευτη τέχνη, τη λογοτεχνία ως «τον μόνο χώρο όπου η δύναμη των αριθμών δεν έχει πέραση», όπως θα έλεγε και ο Οδυσσέας Ελύτης, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρός της.

Εύχομαι στην Εταιρεία Συγγραφέων να συνεχίσει με το ίδιο πνεύμα και την ίδια διάθεση την προσφορά της στον σύγχρονο πολιτισμό. Και σε όλους καλή και δημιουργική συνέχεια.

Δείτε επίσης


ΒΡΑΒΕΙΑ 2022 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

ΒΡΑΒΕΙΑ 2022 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

14/12/22
ΒΡΑΒΕΙΑ 2022 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ Μαρία Καντ, Ευά Παπαδάκης και Στρατούλα Θεοδωράτου οι νικητές των βραβείων Βαρβέρη και Κουμανταρέα της Εταιρείας Συγγραφέων Στον
Εκδηλώσεις με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου από το ΥΠΠΟΑ

Εκδηλώσεις με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου από το ΥΠΠΟΑ

22/04/17
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                     ------    Το