ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2016 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ


09/12/15

Σε ένα μαγικό περιβάλλον, στη θολωτή αίθουσα του Ευγενίδειου Πλανητάριου, πεζογράφοι και ποιητές της Εταιρείας Συγγραφέων φώτισαν χθες με τη λάμψη της (σ)ελληνικής γλώσσας την αθέατη πλευρά του φεγγαριού.

Στην παρουσίαση του Ημερολογίου 2016 της Εταιρείας Συγγραφέων, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, την εκδήλωση άνοιξαν ο Πρόεδρος της Ε.Σ Δημήτρης Καλοκύρης και η εκδότρια Άννα Πατάκη.

Η κυρία Πατάκη τόνισε ότι στο Πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος καθίσταται ακόμα περισσότερο σαφής και επείγουσα η ανάγκη η χώρα μας να βγει γρήγορα από την εσωστρέφεια και να συμμετάσχει στον ραγδαία εξελισσόμενο, από επιστημονικής και τεχνολογικής άποψης, δυτικό κόσμο. Επίσης, τόνισε ότι πολιτιστικοί φορείς όπως η Εταιρεία Συγγραφέων καλούνται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του πολιτισμού, αλλά και να πρωτοστατήσουν στις προσπάθειες για την υπεράσπιση του βιβλίου μέσω μέτρων όπως η επαναφορά της ενιαίας τιμής.

Η σεληνιακή περιπλάνηση ξεκίνησε με την προβολή της ψηφιακής παράστασης θόλου «Voices of the Past» (βλ. βίντεο εδώ). Οι παριστάμενοι βρέθηκαν να περιβάλλονται από τον αστρικό θόλο, σε μια επιβλητική περιήγηση στις ελληνικές αρχαιότητες με τη φωνή της Μελίνας Μερκούρη. Η παραγωγή της ψηφιακής παράστασης ήταν του Διονύση Σιμόπουλου, η φωτογραφία του Λουκά Χαψή και η μουσική του Αναστάσιου Κατσάρη.

Στη συνέχεια, οι συγγραφείς Δημήτρης Αλεξίου, Φίλιππος Δρακονταειδής, Ελένη Ηλιοπούλου-Ζαχαροπούλου, Κατερίνα Ζαρόκωστα, Δημήτρης Καλοκύρης, Τασούλα Καραγεωργίου,  Νίκος Κατσαλίδας, Μάνος Κοντολέων, Μαρία Λαγγουρέλη, Μάριος Μιχαηλίδης, Μιχάλης Μοδινός, Ειρήνη Ρηνιώτη, Λιάνα Σακελλίου, Αγγελική Στρατηγοπούλου, Αγγελική Σιδηρά, Φωτεινή Τσαλίκογλου και Γιώργος Χουλιάρας διάβασαν τα κείμενά τους από το ημερολόγιο, ενώ την εκδήλωση συντόνιζε, με ευφάνταστες «αστρονομικές» παρεμβάσεις, η Γενική Γραμματέας της Ε.Σ Αγγελική Στρατηγοπούλου.

Το επιβλητικό σκηνικό συμπλήρωνε, στημένος σε ένα τρίποδο, ο πρωτότυπος πίνακας που κοσμεί το εξώφυλλο του ημερολογίου και ο οποίος έχει φιλοτεχνηθεί από τον συγγραφέα και εικαστικό, μέλος της Ε.Σ, Γιώργο Ρωμανό.

 

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ 2016 – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 

99 ποιητές/ποιήτριες και πεζογράφοι, μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων, συμμετέχουν με κείμενά τους στη συγκεκριμένη έκδοση, στην οποία περιλαμβάνονται επίσης εμβληματικά ποιήματα απόντων –πλην, λαμπρών– μελών της Ε.Σ: του Εγγονόπουλου, του Ελύτη, του Σαχτούρη, του Παπαδίτσα και του Δενέγρη. Το εξώφυλλο έχει φιλοτεχνηθεί από τον συγγραφέα και εικαστικό, μέλος της Εταιρείας, Γιώργο Ρωμανό.

Όπως επισημαίνει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Πρόεδρος της Ε.Σ Δημήτρης Καλοκύρης, «23 χρόνια η Εταιρεία Συγγραφέων εκδίδει θεματικά ημερολόγια με τη συμπαράσταση πολλών εκδοτικών οίκων. Φέτος, σε συνεργασία (για τρίτη φορά) με τις Εκδόσεις Πατάκη, παρουσιάζουμε ένα ημερολόγιο που επιχειρεί να προσεγγίσει ένα πολυχρησιμοποιημένο (έως μπανάλ) –αλλά πάντα γοητευτικό– θέμα που έχει απασχολήσει τη λογοτεχνία από κτήσεως λόγου. «Λίγες οι νύχτες με φεγγάρι που μ᾽ αρέσουν», λέει ο Σεφέρης. Σε πολλές γλώσσες το Φεγγάρι είναι γένους θηλυκού. Η γλώσσα μας διαθέτει δύο, τουλάχιστον, λέξεις (όπως και για άλλες βασικές έννοιες: έρως-αγάπη, ασήμι-άργυρος...) και δύο γένη. Ουδέτερο Φεγγάρι όταν περιγράφει ένα ουράνιο σώμα ή έναν καθρέφτη και γίνεται θηλυκή Σελήνη όταν γεμίζει ερωτισμό και μυθοπλασία».  

 

Χορηγοί της Εταιρείας Συγγραφέων είναι ο ΟΣΔΕΛ και τα Ιδρύματα Κώστα & Ελένης Ουράνη και Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών.

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2016 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Δείτε επίσης


Αόρατες πόλεις – αφιέρωμα στον Italo Calvino

Αόρατες πόλεις – αφιέρωμα στον Italo Calvino

23/10/15
Παρασκευή 23 - Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 Αόρατες πόλεις – αφιέρωμα στον Italo Calvino Τριάντα χρόνια από το θάνατο του Ίταλο Καλβίνο, διημερίδα αφιερωμένη σε έναν από τους σπουδαιότερους
A Greek Poetry Evening (w/ English translations)

A Greek Poetry Evening (w/ English translations)

01/11/22
The Pancyprian Association of America Under the Auspices of the Consulate General of Cyprus in New York Federation of Cypriot American Organizations and in collaboration with The Citizen Tales Consortium of Diaspora Studies The Greek Authors Guild of America Present A Greek Poetry Evening (w/ English translations) with Award-Winning Poet, Writer, Actor Kyriacos Efthymiou.