Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων Λεύκιο Ζαφειρίου και Κυριάκο Χαραλαμπίδη
Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων Λεύκιο Ζαφειρίου και Κυριάκο Χαραλαμπίδη
και σε όλους τους βραβευθέντες με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2018 στην Κύπρο
Το Κρατικό Βραβείο Μελέτης (Μονογραφίας)/Δοκιμίου για τη Λογοτεχνία, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Λεύκιο Ζαφειρίου για το έργο Παραλειπόμενα και συμπληρώματα στη βιογραφία του Ανδρέα Κάλβου (εκδόσεις Εν Τύποις).
Σκεπτικό βράβευσης:
Ο συγγραφέας, γνωστός για τις εδώ και μια τριακονταετία ποικίλες συμβολές του στη μελέτη του Ανδρέα Κάλβου, συγκεντρώνει στο συζητούμενο βιβλίο πολύτιμο υλικό, με το οποίο αποσαφηνίζει, διορθώνει, συμπληρώνει, αποκαθιστά, θέτει ερωτήματα και, γενικά, διαφωτίζει πολλές πλευρές της ζωής και της πνευματικής δράσης του ποιητή των Ωδών. Οι απόψεις του διατυπώνονται με λόγο νηφάλιο και τεκμηριωμένο, ενώ τα ευρήματά του είναι πρωτότυπα και άγνωστα ακόμα και σε μεγάλο μέρος των ειδικών. Σε αδρές γραμμές, τα πολλά καινοφανή και θεμελιωμένα στοιχεία που αναδεικνύονται στο παρόν μελέτημα παρέχουν όλα τα εχέγγυα για μια συγκροτημένη εργασία που θα αποτελέσει απαραίτητο βοήθημα για όποιον επιχειρήσει μελλοντικά όχι μόνο να συγγράψει τη βιογραφία του Κάλβου, αλλά και να μελετήσει καίριες όψεις του έργου του.
Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά για εκδόσεις του έτους 2018, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Κυριάκο Χαραλαμπίδη για το έργο Σαλιγκάρι και φεγγάρι (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο).
Σκεπτικό βράβευσης:
Έμμετρα ποιήματα που μιλάνε με απλό και βιωματικό τρόπο, στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Μέσα από μια λειτουργική σύζευξη πραγματικότητας και ονείρου, χρησιμοποιείται ιδιαίτερα το παράλογο στοιχείο, το οποίο προσαρμόζεται στην ιδιαιτερότητα του παιδιού. Αποτυπώνονται τολμηροί όσο και απροσδόκητοι συνδυασμοί λέξεων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εικόνες γεμάτες χαρά, προβληματισμό και αισιόδοξα μηνύματα. Αξιοποιούνται η φαντασία, το χιούμορ, το παιχνίδι και οι δυνατότητες της γλώσσας, στοιχεία που καλούν τον αναγνώστη και την αναγνώστρια να αποδεσμεύσουν τη λογική και να ταξιδέψουν δημιουργικά. Τα ποιήματα αποτυπώνουν το ύφος του συνολικότερου έργου του ποιητή που είναι η ειρωνεία και η υπαινικτική διάθεση, το υπερρεαλιστικό στοιχείο και η λειτουργική αντιστροφή της πραγματικότητας. Άλλωστε, ο τίτλος παραπέμπει σε ποιήματα, τα οποία κινούνται μεταξύ του απτού, που είναι το σαλιγκάρι, και του απρόσιτου, που είναι το φεγγάρι. Αναδύεται ένα ύφος, το οποίο προσδίδει χρώματα και μια μουσικότητα, στοιχεία που αναδίδουν μια υψηλή αισθητική. Η συλλογή δίνει ώθηση στη θεματική και στο ύφος της ποίησης για παιδιά προσφέροντας μια ανανεωτική πνοή στην κυπριακή και γενικότερα στην ελληνική ποίηση.