ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ AΣΗΜΑΚΗΣ


ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ AΣΗΜΑΚΗΣ

Δοκιμιογράφος, πεζογράφος, ποιητής, κριτικός, δημοσιογράφος και πολιτικός. Αποτέλεσε έναν από τους εκπροσώπους και τους κορυφαίους διανοητές της γενιάς του ’30. Γεννήθηκε στην Μυτιλήνη, όπου και έζησε όλα τα παιδικά και γυμνασιακά του χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του προσκάλεσε στη Μυτιλήνη, από κοινού με το Βασίλη Αρχοντίδη, τον Γιάννη Ψυχάρη, γεγονός που χαιρετήθηκε από τους κατοίκους του νησιού ως πρωτοποριακή πνευματική κίνηση. Στη δικτατορία του Μεταξά συνελήφθη για αντικαθεστωτική δράση (από κοινού με τους Ν. Καρβούνη, Κ. Βάρναλη και Γ. Κορδάτο) και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου εντάχτηκε στην Αντίσταση και κλείστηκε από τους ιταλούς και τους άγγλους στις φυλακές Αβέρωφ και το Χασάνι αντίστοιχα. Μετά το τέλος του Εμφυλίου διετέλεσε βουλευτής Λέσβου (1950-1951) με το κόμμα της ΕΛΔ. Ήταν παντρεμένος με την ποιήτρια - νομικό Έφη Πανσελήνου και απέκτησαν έναν γιο, τον συγγραφέα Αλέξη Πανσέληνο ( http://www.authors.gr/members/view/author_1).

Η πρώτη του εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα πραγματοποιήθηκε το 1921, όταν και βραβεύθηκε για ένα πεζό του σε διαγωνισμό του περιοδικού Μυτιληνιός. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με αρκετά αθηναϊκά περιοδικά (Ταχυδρόμος, Νεοελληνικά Γράμματα, Ελεύθερα Γράμματα κ.;a. ) δημοσιεύοντας ποιήματα, κριτικά δοκίμια και άρθρα. Το 1946 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή Μέρες Οργής ενώ, το 1974, εξέδωσε το αυτοβιογραφικό πεζογράφημα Τότε που ζούσαμε, το οποίο και τον καταξίωσε στο ευρύτερο κοινό.   

Παράλληλα με την συγγραφική του δραστηριότητα αρθρογραφούσε στις εφημερίδες Μάχη (Σβώλος - Τσιριμώκος) και Πολιτική (Τσιριμώκος).

Βλ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΝΗΜΕΣ ΕΤΑΙΡΩΝ

 Πληροφορίες: 
Όνομα:  AΣΗΜΑΚΗΣ
Επίθετο:  ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ
Εργογραφία: 

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ

 

Τότε που ζούσαμε, Κέδρος 1997, Mεταίχμιο 2014

 

(1993) Φύλλα ημερολογίου, Κέδρος

(1991) Μέρες απο τη ζωή μας, Κέδρος

(1987) Νερά και χώματα και άλλα πολλά, Κέδρος

(1987) Σημειωματάριο, Κέδρος

(1984) Η Κίνα η δική μου, Κέδρος

(1981) Άγγελος Σικελιανός ή τα Πολιτικά πρόσωπα των θεών, Κέδρος

 

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

(2010) Δίστομο 10 Ιουνίου 1944: Το ολοκαύτωμα, Σύγχρονη Έκφραση

(2007) Νίκος Καζαντζάκης, Ελευθεροτυπία

(2003) Για τον Χριστιανόπουλο, Αιγαίον

 

Κριτικογραφία

«Ξαναδιαβάζοντας το Τότε που ζούσαμε [Ασημάκης Πανσέληνος, Τότε που ζούσαμε]», The Athens Review of Books, τχ. 52, Ιούνιος 2014

Το τότε μιλάει για το τώρα [Ασημάκης Πανσέληνος, Τότε που ζούσαμε], diastixo.gr, 26.5.2014


Έτος γέννησης:  1903-1984
Τόπος γέννησης:  Μυτιλήνη