ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ;
ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ;
Ολοκλήρωση εργασιών συμποσίου
Με ιδιαίτερη επιτυχία κατά γενική ομολογία και πολυπληθές ακροατήριο, που συμμετείχε στις συζητήσεις σε τέσσερις συνεδρίες και μία στρογγυλή τράπεζα στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2018 στο Αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διεθνούς συμποσίου με θέμα "Γιατί διαβάζουμε; Ο ρόλος του συγγραφέα & του βιβλίου τον 21ο αιώνα". Γλώσσες του συμποσίου ήταν τα ελληνικά και τα αγγλικά, με παράλληλη διερμηνεία.
Στο συμπόσιο έγιναν οι εξής εισηγήσεις, που αναγράφονται ανά συνεδρία και σε αλφαβητική σειρά σύμφωνα με τα ονόματα των εισηγητών:
"Ο κόσμος είναι ένα βιβλίο" (Αναστάσης Βιστωνίτης), "Απορίες συγγραφέα που διαβάζει" (Στάθης Γουργουρής), "Ο ρόλος του συγγραφέα την εποχή του Τραμπ" (Κρίστοφερ Μέριλ) και "Βιβλία: Γιατί η ζωή έτσι όπως είναι δεν μας είναι αρκετή" (Φωτεινή Τσαλίκογλου) στην πρώτη συνεδρία (Συγγραφείς & αναγνώστες), που συντόνισε η Εριφύλη Μαρωνίτη.
"Ο μελλοντικός μεταφραστής: Διαμεσολαβητής ή συγγραφέας;" (Αναστασία Παπακωνσταντίνου), "Η μετάφραση ως σεξουαλική αναπαραγωγή" (Αλίσια Στόλινγκς) και "Το σημασιολογικό πεδίο της μετάφρασης. Εννοιολογική οριοθέτηση" (Χριστόφορος Χαραλαμπάκης) στη δεύτερη συνεδρία (Γλώσσα & μετάφραση), που συντόνισε ο Κώστας Αθανασίου.
"Λόγος και διάλογος: Ο συγγραφέας, το βιβλίο, ο αναγνώστης" (Τάσος Γουδέλης), "Το περιττό της λογοτεχνίας και πώς το αποκτήσαμε" (Φίλιππος Δρακονταειδής), "Επιτρέπεται να ρωτήσω το βιβλίο μου αν πράγματι το έγραψα; Μερικές σκέψεις για τη βιβλιοφιλία των συγγραφέων βασισμένες στον στίχο του Πάμπλο Νερούδα" (Αμάντα Μιχαλοπούλου) και "Να διαβάζει κανείς ή να μη διαβάζει; Από τη σκοπιά του κοινού & της βιβλιοθήκης" (Γιάννης Τροχόπουλος) στην τρίτη συνεδρία (Συγγραφείς & βιβλία), που συντόνισε η Αγγελική Στρατηγοπούλου.
"Το μέλλον της (λογοτεχνικής) γραφής" (Ρέα Γαλανάκη), "Γραφή: υπομνήσεως φάρμακον" (Γιώργης Γιατρομανωλάκης), "Λογοτεχνία του τέλους του κόσμου" (Μιχάλης Μοδινός) και "Απολογισμός και αντίλογος" (Κρίστοφερ Μπάκεν) στην τέταρτη συνεδρία (Το μέλλον της γραφής), που συντόνισε η Λιάνα Σακελλίου.
"Γιατί διαβάζουμε;" (Θανάσης Βαλτινός), "Γιατί διαβάζουμε;" (Βασίλης Βασιλικός), "Γιατί διαβάζουμε;" (Τίτος Πατρίκιος) και "Να διαβάζει κανείς ή να μη διαβάζει; Από τη σκοπιά της κριτικής" (Τζίνα Πολίτη) στη στρογγυλή τράπεζα (Γιατί διαβάζουμε;), που συντόνισε ο Γιώργος Χουλιάρας.
Εντός του επόμενου έτους προβλέπεται η έκδοση τόμου με κείμενα που θα στηρίζονται σε εισηγήσεις στο συμπόσιο, ενώ θα έχουν μεσολαβήσει και προδημοσιεύσεις αρχικών εκδοχών κάποιων εισηγήσεων.
Το διεθνές συμπόσιο διοργανώθηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Συγκριτικής Λογοτεχνίας & Κοινωνίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ και το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, υπό την αιγίδα και με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) και άλλων, όπως το Ίδρυμα Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, σε σχέση με τη λειτουργία της Εταιρείας, ενώ ειδικές ευχαριστίες ως προς το συμπόσιο οφείλονται στο Ξενοδοχείο Κίμων, την εταιρεία δημοσίων σχέσεων ArtsPr και την εταιρεία γραφιστικών τεχνών Indigo.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται με τη στήριξη δωρητών. Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).