ΦΕΓΓΑΡΙ


30/09/15

23 χρόνια η Εταιρεία Συγγραφέων εκδίδει θεματικά ημερολόγια με τη συμπαράσταση πολλών εκδοτικών οίκων. Φέτος, σε συνεργασία (για τρίτη φορά) με τις Εκδόσεις Πατάκη, παρουσιάζουμε ένα ημερολόγιο που επιχειρεί να προσεγγίσει ένα πολυχρησιμοποιημένο —πλην πάντα γοητευτικό— θέμα που έχει απασχολήσει τη λογοτεχνία από κτήσεως λόγου.


«Λίγες οι νύχτες με φεγγάρι που μ᾽αρέσουν», λέει ο Σεφέρης. Σε πολλές γλώσσες το Φεγγάρι είναι γένους θηλυκού. Η γλώσσα μας διαθέτει δύο, τουλάχιστον, λέξεις (όπως και για άλλες βασικές έννοιες: έρως-αγάπη, ασήμι-άργυρος...) και δύο γένη. Ουδέτερο Φεγγάρι όταν περιγράφει ένα ουράνιο σώμα ή έναν καθρέφτη και γίνεται θηλυκή Σελήνη όταν γεμίζει ερωτισμό και μυθοπλασία.
99  ποιητές/ποιήτριες και πεζογράφοι, μέλη της Εταιρείας, επιλέγουν και καταθέτουν την προσέγγισή τους με δημοσιευμένα ή αδημοσίευτα κείμενά τους...
+1 (και μάλλον περισσότερα) εμβληματικά ποιήματα απόντων –πλην, λαμπρών– μελών μας: του Εγγονόπουλου, του Ελύτη, του Σαχτούρη, του Παπαδίτσα, του Δενέγρη, κι ένας αφορισμός του Νάσου Θεοφίλου: «Πανσέληνος: ο πανσές του Έλληνος...»

 

Στο Ευγενίδειο Πλανητάριο παρουσιάζει εφέτος, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00,  η Εταιρεία Συγγραφέων το ημερολόγιό της για το 2016 με θέμα το Φεγγάρι, προσκαλώντας τους αναγνώστες σε μια περιπλάνηση μέχρι τη σκοτεινή πλευρά της σελήνης, και τα φωτεινά φεγγάρια της γραφής.

Συγγραφείς, κείμενα των οποίων ανθολογούνται στο Ημερολόγιο, θα τα διαβάσουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Πριν από την έναρξη της παρουσίασης, θα ππροβληθεί μια πεντάλεπτη ψηφιακή παράσταση θόλου με τίτλο «Voices of the Past» με τη φωνή της Μελίνας Μερκούρη.

 

Με εξώφυλλο του Γιώργου Ρωμανού.

ΦΕΓΓΑΡΙ

Δείτε επίσης


Πώς φοριούνται οι λέξεις: Λογοτεχνία & ένδυση

«Πώς φοριούνται οι λέξεις: Λογοτεχνία & ένδυση»

23/11/18
Εδώ και 25 χρόνια, η Εταιρεία Συγγραφέων εκδίδει λογοτεχνικά θεματικά ημερολόγια με πρωτότυπα κείμενα μελών της, σε συνεργασία με πολλούς εκδοτικούς οίκους και με
ΑΝΑΒΟΛΗ  ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ Το 1821 στην ελληνική ποίηση, του Ηλία Γκρή

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ "Το 1821 στην ελληνική ποίηση", του Ηλία Γκρή

12/03/20
ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ  " Το 1821 στην ελληνική ποίηση", του Ηλία Γκρή"