Εκθεση του ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ στο Μουσείο Μπενάκη
Ποίηση ● Φωτογραφία ● Σάτιρα ● Δοκίμιο ● Διαφήμιση ● Πεζά ● Σχόλιο ● Τηλεόραση ● Ραδιόφωνο ● Blogs και πολλές γάτες
Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138
Εγκαίνια: 28 Σεπτεμβρίου 2015,20:00
Διάρκεια: 24 Σεπτεμβρίου έως 8 Νοεμβρίου 2015
Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει τιμητική έκθεση αφιερωμένη στον πολυσχιδή δημιουργό Νίκο Δήμου, με αφορμή την συμπλήρωση των 80 του χρόνων, στο κτήριο της οδού Πειραιώς, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Νοεμβρίου 2015.
Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 20:00.
O Νίκος Δήμου ένας αρκετά γνωστός αλλά στο σύνολο της δουλειάς του μάλλον άγνωστος δημιουργός, έδρασε σε πάνω από δέκα τομείς, δουλεύοντας συνεχώς στο περιθώριο.
Η συνεχής παρουσία του στο χώρο της δημοσιογραφίας, έντυπης και μη, για 36 χρόνια, αναγνωρίστηκε από το κοινό.
Έγραψε και κυκλοφόρησε 64 βιβλία, τα οποία πούλησαν πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στη συγγραφική του δουλειά ασχολήθηκε με όλα τα είδη (εκτός από μυθιστόρημα): ποίηση, δοκίμιο, πεζό, φιλοσοφία και σάτιρα.
Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1953. Γνωστότερα στο ευρύ κοινό είναι τα βιβλία όπου αναλύει και κρίνει την Ελληνική πραγματικότητα: "Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας", "Οι Νέοι Έλληνες", "Η Χαμένη Τάξη", "Απολογία ενός Ανθέλληνα", κ.α.
Πεζά: "Παρ' όλα αυτά", "Μικρά Βήματα", "Το Ημερολόγιο του Καύσωνα", "Τολμηρές Ιστορίες".
Φιλοσοφία: "Ο Έλληνας Βούδδας", "Το Απόλυτο και το Τάβλι", "Τρίπτυχο: Επικοινωνία, Αγάπη, Ελευθερία".
Ποίηση: «Το βιβλίο των Γάτων». Οκτώ ποιητικές συλλογές συγκεντρωμένες στο "Ποιήματα 1950-2005".
Δοκίμια: «Προσεγγίσεις», «Οδυσσέας Ελύτης», «Τα Πρόσωπα της Ποίησης», «Η Τέλεια Διαδρομή», "Ψηφιακή Ζωή", "Από την Πορνογραφία στα Κόμικς". "Δοκίμια" (2011) ανθολογία από τα προηγούμενα.
Αυτοβιογραφία: «Από την Μιχαήλ Βόδα στην Σύρου», «Από την οδό Ρήνου στην Ες Στράσε», «Οδός Γαλήνης» και «Οι Δρόμοι μου».
Εκτός από συγγραφέας, επιφυλλιδογράφος και χρονογράφος, εργάστηκε ως δημιουργός και παρουσιαστής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, φωτογράφος, διαφημιστής, καθώς και τεχνολόγος σχολιαστής σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτοκινήτου και φωτογραφίας. Η ιδιότητα του ως φωτογράφου φαίνεται μέσα από γνωστές, αλλά και άγνωστες, σπάνιες φωτογραφίες του.
Η επαγγελματική του σταδιοδρομία στο χώρο της διαφήμισης, για περισσότερο από μια δεκαετία, άφησε ένα ισχυρό ίχνος στο χώρο μέσα από ένα πραγματικά νέο τρόπο προβολής προϊόντων στην Ελλάδα. Η δράση του αυτή προβάλλεται στην έκθεση μέσα από επιλεγμένες διαφημιστικές καταχωρήσεις εμπορικών προϊόντων αλλά και μέσα από προβολές ειδικών θεμάτων, που λειτούργησαν ως καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού και συνδέθηκαν με σημαντικά γεγονότα της εποχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι λέξεις «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» μαζί με την εικόνα του χάρτη της μισής ματωμένης Κύπρου, που δημιούργησε ο Νίκος Δήμου αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974.
Η έκθεση επιχειρεί να προσεγγίσει την πολυσήμαντη και δημιουργική προσωπικότητα του Νίκου Δήμου μέσα από το προσωπικό του αρχείο: αλληλογραφία, οπτικοακουστικό υλικό, συνεντεύξεις αλλά και χειρόγραφα βιβλίων του, τα οποία απόκεινται στο Μουσείο Μπενάκη.
Μέσα από ένα πανόραμα των δραστηριοτήτων του, σκιαγραφείται η προσωπικότητα του ίδιου του δημιουργού, με έμφαση στην δημόσια παρουσία του, μιας και υπήρξε ένας από τους πιο δραστήριους «δημόσιους διανοούμενους» της χώρας.
Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλη έκδοση 200 σελίδων, η οποία περιλαμβάνει αποσπάσματα κριτικών κειμένων νεοελλήνων στοχαστών σχετιζόμενα με πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του Νίκου Δήμου (ποίηση, φωτογραφία, διαφήμιση, σάτιρα, δοκίμιο, τηλεόραση, μετάφραση, ραδιόφωνο), ενώ παράλληλα παρουσιάζεται μία χαρακτηριστική ανθολόγηση ποικίλων κειμένων και φωτογραφιών του. Η έκδοση ολοκληρώνεται με ένα αυτοβιογραφικό κείμενο και αναλυτικό κατάλογο των βιβλίων του Ν. Δήμου.
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Δημητριάδου
Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Αριστοτελίδης