Ανακοίνωση για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Σπ. Στάϊκου


04/04/23
Ανακοίνωση για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Σπ. Στάϊκου

Τον Κωνσταντίνο Σπ. Στάϊκό, έναν από τους πλέον διακεκριμένους ιστορικούς του βιβλίου και αρχιτέκτονες, επίτιμο μέλος και βραβευμένο από την Εταιρεία Συγγραφέων, αποχαιρετούμε σήμερα με μεγάλη θλίψη και οδύνη.

Για το πλούσιο και πρωτότυπο έργο του στη μελέτη και ανάπλαση των βιβλιοθηκών και την ιστορία του βιβλίου, το 2016 η Εταιρεία Συγγραφέων του απένειμε το βραβείο Δαίδαλος «για έργο που προάγει τον πολιτισμό στην Ελλάδα και τον κόσμο».

 

Στους οικείους εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

 

 

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠ. ΣΤΑΪΚΟΣ γεννήθηκε το 1943. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο τμήμα εφαρμοσμένων Τεχνών (Διακοσμητική – Σκηνογραφία). Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι, στην École nationale supérieure des Arts Décoratifs, και εργάστηκε ως αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων στο Παρίσι για τέσσερα χρόνια. Ανέλαβε τον σχεδιασμό και την επίβλεψη των εργασιών για την αποκατάσταση και τη νέα αρχιτεκτονική μελέτη της Ιστορικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο που διήρκεσε δέκα χρόνια.

     Στη συνέχεια, τού ανατέθηκε η ανασυγκρότηση της Βιβλιοθήκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, σε κτίσμα του 16ου αιώνα. Η εργασία του συνίσταται στη μελέτη της εσωτερικής αρχιτεκτονικής, στον εξοπλισμό και στη διακόσμηση, καθώς και στην ταξινόμηση των χειρογράφων και των βιβλίων κατά θεματικές ενότητες.

     Παράλληλα, εργάστηκε για την αποκατάσταση, την ανάπλαση, διαμόρφωση και εξοπλισμό μνημειακών χώρων, όπως το Δημαρχείο Αθηνών, το Εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Κωστής Παλαμάς», την Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Βουλής των Ελλήνων, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Κέντρο Διαλόγου των Εκκλησιών στον Παλατίνο Λόφο της Ρώμης, την Εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου κ.ά.

     Από το 1973 ασχολείται επίσης με την ιστορία του ελληνικού βιβλίου από την Αναγέννηση μέχρι τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, και με την Ιστορία της αρχιτεκτονικής εξέλιξης και του θεσμού της βιβλιοθήκης από την αρχαιότητα έως την Αναγέννηση. Προϊόν της ενασχόλησης αυτής είναι το βιβλίο Χάρτα της Ελληνικής Τυπογραφίας» (1989) και η έκδοση «Βιβλιοθήκη», από την Αρχαιότητα έως την Αναγέννηση και σημαντικές ουμανιστικές και μοναστηριακές βιβλιοθήκες (3.000 π.Χ - 1.600 μ.Χ., Oak Knoll Press). Από το 2000 σημαντικοί εκδοτικοί οίκοι της Ευρώπης και της Αμερικής, τού ανέθεσαν τη συγγραφή της Iστορίας της Bιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό σε πέντε τόμους: Ο Ελληνικός Κόσμος, η Ρωμαϊκή Εποχή, το Βυζάντιο, ο Δυτικός Μεσαίωνας και η Αναγέννηση.

     Στο πλαίσιο μελέτης και έρευνας γύρω από τις ιδιωτικές βιβλιοθήκες και τις βιβλιοθήκες φιλοσοφικών Σχολών της Αθήνας, συνέγραψε τα βιβλία Η Βιβλιοθήκη του Πλάτωνα και της Ακαδημίας και το Διαχρονικά Τεκμήρια της Πλατωνικής παράδοσης (Books and Ideas. The Library of Plato and the Academy, Testimonies of Platonic Tradition) και Αριστοτέλους Βιβλιοθήκη.

     Η προσωπική του βιβλιοθήκη με θέμα την εκδοτική και τυπογραφική δραστηριότητα των Ελλήνων από τα μέσα του 15ου αιώνα ώς τις αρχές του 19ου, θησαυρίζεται πλέον στο Ίδρυμα Ωνάση, Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης στην Αθήνα. Πρόκειται για ελληνικά βιβλία (1.500 τίτλοι σε 2.000 τόμους), που εκδόθηκαν από το ελληνικό στοιχείο σε πόλεις όπου είχαν δημιουργηθεί ελληνικές κοινότητες: Βενετία, Βιέννη, Λειψία, Φλωρεντία, Ρώμη, Παρίσι, Βούδα, Πέστη, Μόσχα.

 

Πλήρες βιογραφικό και εργοβιογραφικό του μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο της Εταιρείας Συγγραφέων, στο https://www.authors.gr/staikos_kwnstantinos-article-1055.html?category_id=8

Δείτε επίσης


ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

16/03/20
Λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης κατά του κορωνοϊού, η Γενική Συνέλευση, που είχε οριστεί για τις 12 Απριλίου 2020, αναβάλλεται.  Νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή
Ο Φίλιππος Δρακονταειδής για τον Θερβάντες

Ο Φίλιππος Δρακονταειδής για τον Θερβάντες

24/04/16
Ο Αγέλαστος Ιππότης της Ελεεινής Μορφής   Αν κάθε έργο είναι δημιούργημα της εποχής του, αυτός ο κανόνας επιβεβαιώνεται, αλλά και αναιρείται, στις περιπτώσεις των