Wayfarers


27/05/17

Το Σάββατο 27 Μαϊου πρωτοπαρουσιάζεται στη Ρόδο, στις 19.00, στο Ίδρυμα Σταματίου, το πολύγλωσσο βιβλίο Wayfarers (=οδοιπόροι) σε επιμέλεια του Gino Leineweber, προέδρου του Συμβουλίου των Τριών Θαλασσών.

Το βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει δοκίμια, διηγήματα και ποιήματα και στο οποίο γράφουν δώδεκα συγγραφείς από έξι χώρες (μεταξύ των οποίων δύο μέλη μας οι Γιώργος Χουλιάρας και Λίλυ Εξαρχοπούλου)

Το Συμβούλιο των Τριών Θαλασσών (Βαλτική, Μεσόγειος, Κασπία) δημιουργήθηκε προ εικοσαετίας από συγγραφείς μέλη μας και μέλη συγγραφικών Ενώσεων των Βόρειων και Βαλκανικών χωρών που συμμετείχαν στον απολύτως ελεύθερο χώρο ενός πλοίου, σε μια θαλάσσια εκδρομή χωρίς σύνορα που να περιορίζουν τη σκέψη και τις διαθέσεις, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό ιδιαίτερα για τους συγγραφείς που προέρχονταν από κράτη της πρώην ΕΣΣΔ. Με τη συνεχή παρακίνηση του αείμνηστου μέλους μας, Ροδίτη (Κώου στην καταγωγή) Νίκου Κάσδαγλη και τις προσπάθειες των Θανάση Βαλτινού, της αείμνηστης Αλόης Σιδέρη, του Αναστάση Βιστωνίτη κ.α και τα ευήκοα ώτα της τότε δημοτικής αρχής δημιουργήθηκε στη Ρόδο το Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου, όπου είχαν τη δυνατότητα να συναντώνται, να ανταλλάσσουν απόψεις, να οργανώνουν σεμινάρια και να γράφουν μέλη των χωρών των Τριών Θαλασσών. Μάλιστα το Κέντρο συστάθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO και σύντομα περιελήφθη στον κατάλογο της HASLA ως τόπος φιλοξενίας συγγραφέων και μεταφραστών.

Το παρουσιαζόμενο βιβλίο είναι αποτέλεσμα ενός εβδομαδιαίου σεμιναρίου με τίτλο «The Strange in Us» (= Το παράξενο μέσα μας) που διοργανώθηκε από την Ένωση Συγγραφέων του Αμβούργου και το Συμβούλιο των Τριών Θαλασσών τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου. Χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η πολύγλωσση έκδοσή του, ήτοι το πρώτο μέρος είναι στη lingua franca, τα αγγλικά, και το δεύτερο στην μητρική εκάστου συμμετέχοντος. Πέρα από τους δύο προαναφερθέντες Έλληνες συμμετέχουν και οι Ροδίτες Σπύρος Συρόπουλος και ο εξαιρετικός ποιητής Σουλεϊμάν Αλάγιαλη Τσιαλίκ. Επίσης οι Γερμανοί Gino Leineweber, Uwe Friesel, Wolf Cropp, o Μπαγκλαντεσιανός Ananya Azad (μια εκπληκτικά δυνατή φωνή μιας άγνωστης εν πολλοίς σε εμάς χώρας), η Βόσνια Emina Cabarardic Kamber, οι Τούρκοι Mesut Senol και Gonca Osmen καθώς και η «δική μας» (μια και κατοικεί στην Κύπρο) Λιθουανή, Dalia Staponkoute. Συνοδοιπόροι -και φίλοι πλέον- σ’ αυτό το παράξενο ταξίδι σας ευχαριστώ! Κι ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον ποιητή και ταξιδιωτικό συγγραφέα Gino Leineweber που επιμελήθηκε το βιβλίο.

Λίλυ Εξαρχοπούλου

Υ.Γ: Να σημειώσω ότι την 1η Ιουνίου, στην Αθήνα, παρουσιάζεται μεταφρασμένο το βραβευμένο βιβλίο της Ντάλιας Σταπονκούτε (μέλους του Συμβουλίου των Τριών Θαλασσών) που αναφέρεται στην εμπειρία της τόσο στον γενέθλιο τόπο (Λιθουανία) όσο και στον ανάδοχο (Κύπρο).

Gino Leineweber (επιμ.) WAYFARERS,  Εκδ. Expeditionen, Αμβούργο, 380 σσ. (18,90€ σκληρό εξώφυλλο, 11,90 € μαλακό εξώφυλλο)

Δείτε επίσης


GREEK WRITERS IN ENGLISH  Katerina Anghelaki-Rooke, Kiki Dimoula, Jenny Mastoraki and Niki Marangou

GREEK WRITERS IN ENGLISH Katerina Anghelaki-Rooke, Kiki Dimoula, Jenny Mastoraki and Niki Marangou

09/02/21
 GREEK WRITERS IN ENGLISH A series of online talks in English, organised by The Hellenic Centre and The Society for Modern Greek Studies every Wednesday at 7pm (UK time) from 10 February until 3 March. The series will present four women writers from Greece and Cyprus: Katerina Anghelaki-Rooke,
Πέθανε ο διακεκριμμένος θεατρικός συγγραφέας Έντουαρντ Άλμπι (12 Μαρτίου 1928-16 Σεπτεμβρίου 2016)

Πέθανε ο διακεκριμμένος θεατρικός συγγραφέας Έντουαρντ Άλμπι (12 Μαρτίου 1928-16 Σεπτεμβρίου 2016)

18/09/16
Θεατρικά έργα του The Zoo Story (Ιστορία του ζωολογικού κήπου,1958) The Death of Bessie Smith (Ο θάνατος της Μπέσι Σμιθ, 1959) The Sandbox (1959) Fam and Yam (1959) The American Dream (Το αμερικανικό όνειρο, 1960) Who's Afraid