ΤΡΙΣΟΝ-ΜΙΛΣΑΝΗ, ΕΥΡΥΔΙΚΗ


ΤΡΙΣΟΝ-ΜΙΛΣΑΝΗ, ΕΥΡΥΔΙΚΗ

Γεννήθηκε στην  Αθήνα όπου έζησε τα πρώτα 24 χρόνια της ζωής της.
Εγκαταστάθηκε και έζησε στο Παρίσι από το 1964 μέχρι το 2005. Έκτοτε μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στο Παρίσι και στην Αθήνα.

Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Ψυχολογία στη Σορβόννη και Ιστορία της Τέχνης στο Ινστιτούτο Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Παρίσι, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της.

Εργάστηκε 35 χρόνια στο Μουσείο Μοντέρνας τέχνης του Κέντρου Πομπιντού σε διάφορες ειδικότητες και τελείωσε την καριέρα της  σαν διευθύντρια καλλιτεχνικών προγραμμάτων. Επίσης επί 20 χρόνια ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Πολιτιστικού κέντρου Παρισίων, δίδαξε στη Σορβόννη και στο Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών Ιστορία της Τέχνης, οργάνωσε εκθέσεις, συνέγραψε καταλόγους και αρθρογράφησε σε εξειδικευμένα περιοδικά και εφημερίδες.

 Πληροφορίες: 
Όνομα:  ΕΥΡΥΔΙΚΗ
Επίθετο:  ΤΡΙΣΟΝ-ΜΙΛΣΑΝΗ
Εργογραφία: 

Βιβλία τέχνης:

Dufy, Au Musée d’art Moderne, εκδ. Hazan 
Nelly’s, εκδ. της Αγροτικής Τραπέζης,
Οι θάλασσες του Τσόκλη, Εικαστικές παραισθήσεις, εκδ. Λιβάνης

Λογοτεχνία

Ξεκίνησε νωρίς με δύο εφηβικές ποιητικές συλλογές Ανοιξιάτικες Ανεμώνες και Το παιδί της Μοναξιάς. Αργότερα, στη Γαλλία, έγραψε συλλογές ποιημάτων στα γαλλικά: Cinq poèmes pour un thème de CT, 25 poèmes pour L, Neemrana chant pour un palais Indien, Regards meurtriers και Trois odes pour un chat.

Έγραψε επίσης περίπου 150 διηγήματα στα γαλλικά εκ των οποίων πολλά μεταφράστηκαν από τον Νάσο Κυριαζόπουλο με τη συνεργασία της, και τα οποία εκδόθηκαν στην Ελλάδα σε δύο συλλογές: Μοντεβιδέο (Εξάντας) και Διαγώνια Πάθη (Γαβριηλίδης), καθώς και ένα αφήγημα: Η πιετά (Nohel).

 Έγραψε στα ελληνικά τα μυθιστορήματα Περίπατος στη Σόλωνος (Εξάντας), Εικοσιτέσσερα ηλιοβασιλέματα στη Θάσο, Το πορτραίτο της Χέντυ Ντίνερ (Λιβάνης), Ματιές στον κήπο του Χαϊκού (Γαβριηλίδης) και Καλλιτεχνική Σκευωρία (Κέδρος). Ετοιμάζεται επίσης η έκδοση του Νόμου του Σολομώντα (Γαβριηλίδης).


Τόπος γέννησης:  Αθήνα
E-mail:  eurydicetrichon@gmail.com