Τρεις σταθμοί στη νεοελληνική ποίηση από τον Κώστα Βούλγαρη. 8ος κύκλος επιμορφωτικών διαλέξεων ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ – EΠΙΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ


23/10/25

8ος κύκλος επιμορφωτικών διαλέξεων

ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ – EΠΙΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ 

Τρεις σταθμοί στη νεοελληνική ποίηση
(και το μειδίαμα του Μιχαήλ Ψελλού)

από τον
κριτικό λογοτεχνίας και πεζογράφο
Κώστα Βούλγαρη

Πέμπτες 13, 20, 27 Νοεμβρίου 2025, ώρα 6 μ.μ.
Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1)

 

Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2025, ώρα 6 μ.μ. (επόμενες διαλέξεις, ίδια ώρα, Πέμπτη 20 και Πέμπτη 27 Νοεμβρίου), θα πραγματοποιηθεί ο 8ος κύκλος διαλέξεων της Εταιρείας Συγγραφέων και του Επιγραφικού Μουσείου, με ομιλητές/τριες μέλη της Εταιρείας και θέματα που εκτείνονται σε ευρύτερα πεδία, όπως Μαθηματικά, Τεχνητή Νοημοσύνη, Γλωσσολογία, Περιβάλλον κ.ά. Ο δεύτερος αυτός κύκλος του Φθινοπώρου, με ομιλητή τον κριτικό λογοτεχνίας και πεζογράφο Κώστα Βούλγαρη, έχει θέμα «Τρεις σταθμοί στη νεοελληνική ποίηση (και το μειδίαμα του Μιχαήλ Ψελλού)».

 

Αναλυτικά, οι ομιλίες:

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2025: Ο Διονύσιος Σολωμός ως ιδρυτική στιγμή της νεοελληνικότητας  

Ο Διονύσιος Σολωμός διαχειρίζεται ένα μεγάλο μέρος από τις νεοελληνικές πραγματικότητες, τη στιγμή που αυτές γεννώνται, ως αποτέλεσμα της Επανάστασης∙ ιδιαίτερα στη Γυναίκα της Ζάκυθος η οποία χαρακτηρίζεται από έναν σπάνιο παροντισμό, που ανακαλεί την πανδαισία ιδεών στο ύστερο Βυζάντιο και δικαιώνει τον Μιχαήλ Ψελλό, τον αίτιο για την παρακμή του «ανατολικού ημών κράτους», κατά τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο...

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2025: Η συνωμοτική ποιητική του Νίκου Εγγονόπουλου

Μπολιβάρ, Κολοκοτρώνης, Γκαριμπάλντι, Βελουχιώτης...., η χορεία των επαναστατών του Νίκου Εγγονόπουλου, καθώς και η επίμονη χρήση συμβόλων των ελευθεροτεκτόνων, παραπέμπουν στη συνωμοτική ποιητική του, με στόχο την επανίδρυση της νεοελληνικότητας, αποκαθαίροντας την καθεστωτική φθορά και μετάλλαξη της πρώτης επαναστατικής ορμής, ξαναπιάνοντας το νήμα από τον Σολωμό.

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2025: Ποια ιστορία της ιστορίας μας είπε ο Ηλίας Λάγιος;

Ο Ηλίας Λάγιος μας ξαναλέει την εν γένει ιστορία, όπως και την ιστορία της νεοελληνικής ποίησης και γλώσσας, πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω απ’ τον Σολωμό και ανακαλώντας σε έναν παροντικό χρόνο, σε μια παροντική ποιητική, όλες τις γλωσσικές, αισθητικές και στιχοποιητικές μορφές που προηγήθηκαν, φτιάχνοντας ένα σύγχρονο ποιητικό πρόταγμα. Όπως θα έλεγε και στην περίπτωσή του ο Ψελλός, ως άπαξ το ρεύμα τέχνης και ιδεών αναρρόφησε και με το ένα τμήμα αυτού περαιτέρω επότισε την διάνοιά του, με το άλλο της οικείας ψυχής του πηγή ζώσα συνένωσε, και το όλον κατέστησαν συγκοινωνούν τε και πόσιμον»

Ο Κώστας Βούλγαρης (Δολιανά Αρκαδίας, 1958), είναι κριτικός λογοτεχνίας και πεζογράφος. Από το 1995 έως το 2004 ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού ιδεών "Ο Πολίτης". Υπήρξε τακτικός συνεργάτης των περιοδικών "Αντί" και "Πλανόδιον". Από το 2002 έως το 2025 ήταν υπεύθυνος του ενθέτου "Αναγνώσεις" της κυριακάτικης "Αυγής" και παράλληλα εργαζόταν ως επιμελητής κειμένων και βιβλίων. Κατοικεί στα Άνω Δολιανά Αρκαδίας.

 

Υπεύθυνη συντονισμού: Αγγελική Στρατηγοπούλου a.stratigopoulou@yahoo.gr

Είσοδος ελεύθερη

με την υποστήριξη του
Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ)

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Bookia (www.bookia.gr) -  Streamia www.streamia.gr)

               

Δείτε επίσης


Λέσχη ανάγνωσης

Λέσχη ανάγνωσης

23/10/25
Καλούμε όσους και όσες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις μηνιαίες συναντήσεις, είτε είναι μέλη μας είτε όχι, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην κα Ζέτα Κουντούρη, στο zeta.kountouri@yahoo.gr.
Ποιήτριες της ελληνικής αρχαιότητας με την Τασούλα Καραγεωργίου -7ος κύκλος διαλέξεων Εταιρείας Συγγραφέων-Επιγραφικού Μουσείου τον Οκτώβριο

«Ποιήτριες της ελληνικής αρχαιότητας» με την Τασούλα Καραγεωργίου -7ος κύκλος διαλέξεων Εταιρείας Συγγραφέων-Επιγραφικού Μουσείου τον Οκτώβριο

23/09/25
Την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2025, ώρα 18:00 (επόμενες διαλέξεις, ίδια ώρα, 15 και 22 Οκτωβρίου), ξεκινά ο 7ος κύκλος διαλέξεων, με ομιλητές/τριες μέλη της Εταιρείας και θέματα όπως Μαθηματικά, Τεχνητή Νοημοσύνη, Γλωσσολογία, Περιβάλλον.