Τιμητική διάκριση Δημήτρη Νόλλα και Δημοσθένη Παπαμάρκου στο εξωτερικό


11/03/21

Με χαρά ενημερωθήκαμε και συγχαίρουμε τα μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρη Νόλλα και Δημοσθένη Παπαμάρκο για μια διάκριση στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου οι δυο συγγραφείς ξεχώρισαν στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού.

Σε ανακοίνωση του βιβλιοπωλείου Πατάκη αναφέρονται τα εξής:

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν, σε διαδικτυακή εκδήλωση, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του ετήσιου διαγωνισμού «Η Πετρούπολη διαβάζει: επιλέγουμε τον καλύτερο ξένο συγγραφέα», που από το 2012 διοργανώνει η Βιβλιοθήκη Μαγιακόφσκι της ρωσικής πόλης. Η «Εξημέρωση: Νεκρογραφία» του Δημοσθένη Παπαμάρκου κατέλαβε την τρίτη θέση στην κατηγορία καλύτερου ξένου συγγραφέα, το βιβλίο του οποίου δεν έχει εκδοθεί στη ρωσική γλώσσα.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν πάνω από 25 χώρες, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τον Δημοσθένη Παπαμάρκο και από τον Δημήτρη Νόλλα, με τη συλλογή διηγημάτων «Το πάθος του συγγραφέα» (κατηγορία καλύτερου ξένου συγγραφέα, βιβλίο του οποίου έχει εκδοθεί στα ρωσικά), που επίσης κατέλαβε την τρίτη θέση στην κατηγορία του.

Πρόκειται για σημαντική διάκριση, καθώς μάλιστα η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό μόλις πέρυσι. Η υψηλή θέση που κατέλαβαν ο Δημήτρης Νόλλας και ο Δημοσθένης Παπαμάρκος δείχνει την αγάπη του ρωσικού αναγνωστικού κοινού για την ελληνική λογοτεχνία.

Συγχαρητήρια ανήκουν και στον Αλεξέι Γκρίσιν, που επικράτησε στον διαγωνισμό λογοτεχνικής μετάφρασης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Η Πετρούπολη διαβάζει», με την καλύτερη ρωσική μετάφραση αποσπάσματος από την «Εξημέρωση».

(Πηγή: Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Πετρούπολη)

Δείτε επίσης


Μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων τιμήθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών

Μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων τιμήθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών

23/12/15
Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2015 απονεμήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 22 Δεκεμβρίου στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος
Ο Καβάφης στα καταλανικά

Ο Καβάφης στα καταλανικά

09/06/17
Μετά από μια σύντομη παρουσίαση του Καβάφη στην καταλανική γλώσσα από τον ελληνιστή καθηγητή και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Εουσέμπι Αγιένσα, θα ακολουθήσει συναυλία