Τα Βραβεία «ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ»
Βραβεία Πολιτισμού
«ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ»
της Εταιρείας Συγγραφέων
Το Βραβείο Πολιτισμού "Διδώ Σωτηρίου" απονέμεται σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα. Σε μια εποχή ισοπέδωσης των εθνικών, φυλετικών, θρησκευτικών τοπικών, πολιτισμικών κ.ά. ιδιαιτεροτήτων στο όνομα της παγκόσμιας αγοράς εποχή κατά την οποία η πνευματική δημιουργία δέχεται ισχυρή την πίεση της μαζικής κουλτούρας και των υποπροϊόντων της εποχή όπου οι γλώσσες με μικρή διάδοση δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τις λεγόμενες "ισχυρές" γλώσσες στην κυκλοφορία της πνευματικής τους παραγωγής, το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" υποστηρίζει την οικουμενικότητα των ιδεών και της δημιουργίας μέσα από την εθνική, φυλετική, θρησκευτική, πολιτισμική διαφορετικότητα του κάθε έργου -την παγκόσμια γλώσσα μέσα από τις διαφορετικές γλώσσες της τέχνης και της δημιουργίας.
2001
Το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" για το έτος 2001 απονεμήθηκε ομόφωνα στο έργο Δούναβης του Ιταλού συγγραφέα Κλαούντιο Μάγκρις. Το έργο στην ελληνική του μετάφραση (μεταφραστής: Μπάμπης Λυκούδης, πρόλογος: Ν. Μπακουνάκης) έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις «Πόλις». Το πνευματικό ταξίδι κατά μήκος αυτού του γερμανο-μαγιαρο-σλαβο-ρομανο-εβραϊκού ποταμού, στη διάρκεια του οποίου το τοπικό ανάγεται με εξαιρετικό τρόπο στις οικουμενικές του διαστάσεις, εμπνέει τις σύγχρονες αναζητήσεις γύρω από το θέμα της εθνικής ταυτότητας και προάγει τη συζήτηση γύρω από τα θέματα της πολιτιστικής διαφορετικότητας. Η απονομή του βραβείου έγινε στο Μουσείο Μπενάκη (Kουμπάρη 1).
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Βασίλης Βασιλικός απονέμει το βραβείο στον Κλαούντιο Μάγκρις
2002
Το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" για το έτος 2002 απονεμήθηκε ομόφωνα στο έργο Οι Εικόνες του άλλου, Η Ετερότητα: Από τον μύθο στην προκατάληψη, της Κατερίνας Στενού. Το έργο στην ελληνική του μετάφραση (μεταφράστριες: Σάρα Μπενβενίστε και Μαρία Παπαδήμα) έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις «Εξάντας». Το βιβλίο εκθέτει, χρησιμοποιώντας κείμενα και εικόνες, τους κυριότερους μηχανισμούς δημιουργίας των μύθων του πολιτιστικού αποκλεισμού, της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, και παράλληλα αποδεικνύει τόσο το ρίζωμά τους στο παρελθόν όσο και την υποβόσκουσα τάση τους να διαιωνίζονται ακόμα στο σήμερα. Η συνεισφορά του στον σύγχρονο προβληματισμό για την πολιτιστική πολυμορφία κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική. Η απονομή του βραβείου έγινε στο Μουσείο Μπενάκη (Kουμπάρη 1).
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Βασίλης Βασιλικός απονέμει το βραβείο στην Κατερίνα Στενού
2003
Το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" για το έτος 2003 απονεμήθηκε στο έργο του Hρακλή Mήλλα: Εικόνες Ελλήνων και Τούρκων (εκδ. Aλεξάνδρεια 2001), επειδή σ' αυτό ο συγγραφέας αναδεικνύει, με εξαιρετική τεκμηρίωση και μοναδική ψυχραιμία, ένα ζήτημα μείζονος σημασίας στις ημέρες μας: την εικόνα του Άλλου, και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Έλληνα, όπως αυτή διαμορφώνεται στη γείτονα χώρα μέσα από ιδεολογήματα, εθνικά στερεότυπα και αντίπαλες πολιτικές και ιδεολογικές τάσεις. H εξαντλητική αναφορά στα τουρκικά σχολικά βιβλία, στα βιβλία της Iστορίας και στη λογοτεχνία μπορεί, κατ' αντιστροφήν, να προβληματίσει και τον Έλληνα αναγνώστη ως προς τα δικά του στερεότυπα. Το βιβλίο εξετάζει εξίσου πειστικά τις ελληνικές παραστάσεις σχετικά με ό,τι αποκαλούμε –και εννοούμε– «Tούρκο». Η απονομή του βραβείου έγινε στο Μουσείο Μπενάκη (Kουμπάρη 1).
2005
Το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" για το έτος 2005 απονεμήθηκε στον μελετητή της νεοελληνικής λογοτεχνίας Mario Vitti. Η απονομή του βραβείου έγινε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2006 στο Μουσείο Μπενάκη (Kουμπάρη 1). Το συμβολικό έπαθλο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Θόδωρο. Με την υποστήριξη του Οργανισμού Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το Johnnie Walker Green Label.
2006
Το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" για το 2006, απονεμήθηκε ομόφωνα στην καθηγήτρια της ελληνικής λογοτεχνίας Σόνια Ιλίνσκαγια, λόγω της εξαιρετικής συνολικής προσφοράς της στην ανάδειξη και τη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στην αλλοδαπή. Η απονομή του βραβείου έγινε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2007 στο Μουσείο Μπενάκη (Kουμπάρη 1). Το συμβολικό έπαθλο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Θόδωρο. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το Johnnie Walker Green Label.
2007
Το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" απονεμήθηκε στον Edmund Keeley, γνωστότατο μεταφραστή, μεταξύ άλλων, του Καβάφη, Σεφέρη και Ελύτη. Η απονομή του βραβείου έγινε την Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008 στο Μουσείο Μπενάκη (Kουμπάρη 1). Το συμβολικό έπαθλο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Θόδωρο.
2008
Το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" απονεμήθηκε στον Δημήτρη Ραυτόπουλο, διακεκριμένο κριτικό και θεωρητικό της λογοτεχνίας και εκ των συνιδρυτών της ιστορικής Επιθεώρησης Τέχνης». Η απονομή του βραβείου έγινε την Τρίτη 10 Μαρτίου 2009 στο νεοκλασικό κτήριο της αλυσίδας Public (Πλατεία Συντάγματος). Το συμβολικό έπαθλο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Θόδωρο. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το Public.
2009
Το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" απονεμήθηκε στον Εμμανουήλ Κριαρά για την εξαιρετική προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα. Για το έργο του Εμμανουήλ Κριαρά θα μιλήσει η ομότιμη καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αλεξάνδρα Λαμπράκη. Η απονομή του βραβείου έγινε την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2010 στο Σπίτι της Κύπρου. Το συμβολικό έπαθλο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Θόδωρο.
2010
Το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" απονεμήθηκε στην Τζίνα Πολίτη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας της τιμωμένης έκανε η καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και μέλος της Ε.Σ. Λίζυ Τσιριμώκου, ενώ στην αντιφώνησή της η Τζίνα Πολίτη μίλησε για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ανθρωπιστικές σπουδές. Η απονομή του βραβείου έγινε την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011 στο Μουσείο Μπενάκη (Kουμπάρη 1). Το συμβολικό έπαθλο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Θόδωρο.
2012
Το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" απονεμήθηκε στον Μαρκ Μαζάουερ, πολυβραβευμένος και ιστορικός παγκόσμιας αναγνώρισης, συγγραφέας βιβλίων με μεγάλη απήχηση, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, συγγραφέας που καταδύεται εδώ και χρόνια στην ουσία της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων και της Ευρώπης του 20ού αιώνα και ανασύρει από τα αρχεία το υλικό της κατανόησης, παραμερίζοντας τα στερεότυπα και την μικροϊστορία. Η απονομή του βραβείου στον Βρετανό ιστορικό έγινε την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ακολούθησε διάλεξη του συγγραφέα με θέμα: «Το όραμα του Σπινέλλι: η Ελλάδα και η ευρωπαϊκή κρίση». Το συμβολικό έπαθλο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Θόδωρο.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ
2013
Το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" απονεμήθηκε oμόφωνα στον Ισπανό ελληνιστή καθηγητή Πέδρο Μπάδενας δε λα Πένια. Η απονομή του βραβείου έγινε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 και για τον βραβευόμενο μίλησαν οι συγγραφείς Νίνα Αγγελίδου και Φίλιππος Δρακονταειδής. Το συμβολικό έπαθλο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Θόδωρο.
2014
Το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" απονεμήθηκε oμόφωνα στην ποιήτρια Ζέφη Δαράκη. Η απονομή του βραβείου έγινε στο Αμφιθέατρο Τρίτση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίνων και για τη βραβευόμενη μίλησαν η καθηγήτρια Έλλη Φιλοκύπρου και ο ποιητής Βάκης Λοϊζίδης. Το συμβολικό έπαθλο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Θόδωρο.
O Yπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς απονέμει το βραβείο στη Ζέφη Δαράκη
2015
Το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" απονεμήθηκε oμόφωνα στον συγγραφέα και μεταφραστή Ζήση Σαρίκα. Η απονομή έγινε στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων. Για τον Ζ. Σαρίκα ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ και συγγραφέας Βασίλης Κάλφας.