Σχεδόν γυναίκα, Δημήτρης Βαρβαρήγος


29/03/23
Σχεδόν γυναίκα, Δημήτρης Βαρβαρήγος

Σχεδόν γυναίκα

Δημήτρης Βαρβαρήγος

 

Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο και τίποτα πιο ιερό στη ζωή από τον φυσικό έρωτα. Τίποτα πιο ωραίο από το ανθρώπινο σώμα

 

Το βιβλίο Σχεδόν γυναίκα, είναι μια μυθιστορία που θα μεταφέρει τον αναγνώστη σε άλλους χώρους και χρόνους. Μέσα από μια περιπλάνηση πόθου, από ένα χάσιμο λογικής, από ένα σωματικό σκόρπισμα, από έναν ερωτικό φανατισμό.

Eίναι ένας ύμνος για την ερωτευμένη γυναίκα, που όταν γνωρίσει τη βαθιά αλήθεια του έρωτα, αποτελεί την ύψιστη μορφή ελευθερίας, καθώς ο έρωτας, ο πιο ηδυπαθής, ο θείος έρωτας απ’ όπου γεννηθήκαμε, είναι άσπιλος, χωρίς ντροπή, δίχως αμαρτία.

Στις σελίδες ξεδιπλώνεται μια ερωτική ιστορία δίχως τεχνάσματα που να φανερώνουν υποκρισία, αλλά όπως ακριβώς παρουσιάζεται η ανάγκη της ηδονής για να ανυψωθεί η αρετή της.

Η βαθιά αφοσίωσή μου στη γραφή με μύησε στα ενδότερα εκείνης της μακρινής εποχής, ανασύροντας όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα και αποτελούν ένα ιστορικό γεγονός καταργημένο στο σήμερα και αθέατο ως συμβάν, αλλά ωστόσο ζωντανό και ακίνητο κομμάτι ιστορίας στους αιώνες.

Το βιβλίο αναφέρεται σε ένα διαχρονικό θέμα: το πρώτο ερωτικό σκίρτημα, στην πρώτη επαφή μιας έφηβης με τη μύηση της ηδονής, για μια νύχτα στο έθιμο της ιερής πορνείας. Οι αιώνες περνούν με την ίδια πάντα πρωταγωνίστρια, τη «γυναίκα», που διαχρονικά συμβιώνει και δημιουργεί τη ζωή σε όλο της το μεγαλείο

Ας ανατρέξουμε στην ελκυστική νεότητα της αρχαίας ζωής. Ας ζήσουμε ένα ονειροπόλημα από την ανθρώπινη γυμνότητα της έφηβης ηρωίδας του βιβλίου, καθώς βιώνει την εποχή των ανησυχιών, όταν ξυπνάει το γυναικείο της ένστικτο και γεμάτη ερωτήματα για τον έρωτα, την αγάπη, τον άντρα, παλεύει να βρει τις αληθινές απαντήσεις που θα της δώσουν έναν σαφή προορισμό.

Είναι σαν όλες τις γυναίκες που θέλουν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Ονειροπολεί ανάμεσα σε δυο αχώριστες παρθένες ιδέες των σωματικών ηδονών. Την ψυχική διάσταση του απόλυτου και την αρετή των απολαύσεων της σωματικής τρυφής στην ηθική ευταξία της αγάπης. Θα γνωρίσει τον έρωτα με όλη την ειλικρίνεια, τη ζέση και την υπερηφάνεια της ανθρώπινης ύπαρξης, που έχει ως σκοπό να βρει μια θέση στην κοινωνία που ελεύθερα επέλεξε, φιλοδοξώντας να φτάσει στο απόλυτο των αισθήσεων. Στο ξεκίνημα δεν μπορεί να φανταστεί, ότι η ζωή, γεμάτη από ισχυρά ψεύδη, έχει ανάγκη από δικαιολογίες για να εξερευνηθούν τα μυστήριά της και να φανερωθούν οι ουτοπίες της.

Στη συνάντηση της πρώτης ερωτικής εμπειρίας, εμφανίστηκε μέσα της το ιερό αίσθημα του σεξουαλικού πόθου. Ότι εντονότερο είχε νιώσει στη ζωής της. Αίσθημα ισχυρό που αντιπροσώπευε τη ζωική φύση της.

Ήταν εκείνη η άγρια και γοητευτική στιγμή, που η σεξουαλική εμπειρία έκανε εντονότερη την υποκειμενικότητά της, μέσα σε ακραίες αισθήσεις που είχαν τη δύναμη να την κάνουν να ξεπεράσει κάθε όριο στην τάξη των πραγμάτων.

 

Δημήτρης Βαρβαρήγος

 

 

Ιστορική αναφορά

 

Το έθιμο της ιερής πορνείας

Οι γυναίκες κατά την Αρχαιότητα όπως περιγράφει ο Ηρόδοτος είχαν καθήκον, μία τουλάχιστον φορά στη ζωή τους, να ασκήσουν την πορνεία στον ναό της Μύλιττας. Πήγαιναν στον ναό, κάθονταν και περίμεναν ποιος άντρας θα διάλεγε μία, πληρώνοντας κάποιο ποσό (που κατέληγε στον ναό) και επικαλείτο τη θεά. Η γυναίκα τον ακολουθούσε και συνευρισκόταν μαζί του. Κατόπιν εθεωρείτο ότι είχε επιτελέσει το ιερό της καθήκον και επέστρεφε στο σπίτι της.

Οι νέες και ωραίες γυναίκες τελείωναν γρήγορα, αφού εύκολα τις επέλεγε κάποιος, όμως οι άσχημες μπορεί να περίμεναν πάρα πολύ μέχρι να επιλεγούν.

Οι πλούσιες και αριστοκράτισσες πάλι, δεν κάθονταν στη σειρά μαζί με τις άλλες, αλλά περίμεναν έξω από τον ναό, σε σκεπαστά αμάξια, μαζί με τις συνοδούς τους. Ο Ηρόδοτος προσθέτει απλώς ότι «κάτι παρόμοιο» συνέβαινε και «σε μερικά μέρη στην Κύπρο», χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες.

 

 

Βιογραφικό

 

Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος γεννήθηκε στη Αθήνα. Αποφοιτά από αγγλική σχολή λογοτεχνίας «awarded by the writing scool». Γράφει σίριαλ για την τηλεόραση, Θέατρο και Λογοτεχνία. Έχουν ανέβει 5 θεατρικά έργα του. Έχει γράψει συνολικά 28 βιβλία. 18 μυθιστορήματα ενηλίκων και 10 παιδικά. Το βιβλίο «Υπατία» παρουσιάστηκε στην κεντρική αίθουσα της βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 2007. Τελευταία του μυθιστορήματα είναι: «Παράτα με». «Πίστη και Περηφάνια» «Μεθοδολογία Δημιουργικής γραφής» «Κραυγές γυναικών-Τροία μου» Σχεδόν γυναίκα» 24 γράμματα εκδόσεις.

Ραδιοφωνικός παραγωγός στην εκπομπή «Εγώ κι Εσείς», στο Greek Radio and news Florida

Μέλος της Εταιρίας Συγγραφέων

Δείτε επίσης


Επόμενη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης

Επόμενη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης

11/05/23
Επόμενη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης   Αγαπητά μέλη, Ελπίζουμε να περάσατε καλά και να ξεκουραστήκατε τις μέρες του Πάσχα.  Δυστυχώς θα πρέπει να αναβάλλουμε
Ομιλία Χανς Αϊντενάιερ κατά την παραλαβή του βραβείου Διδώ Σωτηρίου

Ομιλία Χανς Αϊντενάιερ κατά την παραλαβή του βραβείου Διδώ Σωτηρίου

30/12/22
Γραφή κι ανάγνωση στην ελληνική κουλτούρα (της) ακοής Για να μπορέσει ένας αναγνώστης να διαβάσει ένα γραπτό ή τυπωμένο κείμενο χρειάζεται τα λεγόμενα αναγνωστικά