ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ


25/03/19

Με εκδήλωση «στο φως του Ομήρου», στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος Μιχαήλ Μήτρα, η Εταιρεία Συγγραφέων – με εισήγηση της οποίας καθιερώθηκε από την UNESCO η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – και η ΕΡΤ συνέχισαν τη γιορτή της ποίησης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στις 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».
 
Στην εκδήλωση μίλησε το μέλος της Εταιρείας, συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, με θέμα «Οι γυναίκες στον Όμηρο», ενώ αποσπάσματα από τα ομηρικά έπη, σε μεταφράσεις του Ιάκωβου Πολυλά, διάβασαν οι συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Ζυράννα Ζατέλη και Αχιλλέας Κυριακίδης. Ο Στέφανος Κόκκαλης ερμήνευσε μουσική γραμμένη ειδικά για την εκδήλωση, την οποία χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας.

Βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης
 
Στις 21 Μαρτίου, η ΕΡΤ και η Εταιρεία Συγγραφέων γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με όλες τις ραδιοφωνικές συχνότητες της ΕΡΑ να «ακολουθούν» ίχνη ποιητών. Ακούστηκαν σύγχρονοι και κλασικοί ποιητές από όλο τον κόσμο, ποιητές της γενιάς του ’70, παλαιότεροι και νεότεροι, απαγγελίες, συνεντεύξεις, αρχειακό υλικό, πρωτότυπα αφιερώματα και ζωντανές συνδέσεις.
 
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης & Εταιρεία Συγγραφέων
Το φθινόπωρο του 1997 ο πρόσφατα εκλιπών ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων να οριστεί μια ημέρα για τον εορτασμό της ποίησης στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Την πρόταση υιοθέτησε το ΔΣ, με πρόεδρο τότε τον ποιητή και κριτικό Κώστα Στεργιόπουλο, ενώ το μέλος του ΔΣ ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η  Μαρτίου, καθώς συνήθως συμπίπτει με την εαρινή ισημερία. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης στην Ελλάδα γιορτάστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO και αργότερα πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Με διεθνή υποστήριξη, η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε και o εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης καθιερώθηκε από το 2000.   
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.authors.gr/posts/view/pagkosmia-hmera-poihshs-pws-archisan-ola/home

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ

Δείτε επίσης


Kώστας Στεργιόπουλος

Kώστας Στεργιόπουλος

11/01/16
Με μεγάλη οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του ιδρυτικού μέλους και πρώην προέδρου της εταιρείας μας, Κώστα Στεργιόπουλου. Ποιητής, πεζογράφος, κριτικός και ομότιμος
ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις)

ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις)

31/05/18
Στις 8 Ιουνίου ξεκινά το 10ο Ελληνο-ιβηροαμερικάνικο Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις). Παραθέτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα: