Περιπατητικό Συνέδριο, Σάββατο 30/3 σε 3 βιβλιοπωλεία


27/03/24
Περιπατητικό Συνέδριο, Σάββατο 30/3 σε 3 βιβλιοπωλεία

Οι μέρες πλησιάζουν για το Συνέδριο του Αναγνώστη που θα γίνει το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 με τίτλο «Οι νέοι πεζογράφοι μιλούν». Το είπαμε  «Περιπατητικό» πρώτον γιατί θα γίνει διαδοχικά σε τρία βιβλιοπωλεία του κέντρου και ως εκ τούτου οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν μια μικρή διαδρομή από το Επί λέξει στην Ακαδημίας στο Free Thinking Zone της Σκουφά και από εκεί στο Έναστρον της Σόλωνος .

Δεύτερον για φιλοδοξούμε να αναδείξουμε προβληματισμούς και σκέψεις με επίκεντρο τη νεότερη ελληνική πεζογραφία, με τρόπο που θα ευνοεί την χαλαρή, παρεΐστικη κουβέντα, ανάμεσα σε συγγραφείς, δημοσιογράφους και αναγνώστες, και λιγότερο μια από καθέδρας διαδοχή αναλύσεων και έτοιμων κειμένων. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε δίνουμε το βήμα σε αρκετούς δημιουργούς, εικοσιέξι συνολικά τον αριθμό, ώστε να ευνοηθεί η ζύμωση και η ανταλλαγή ιδεών.

Επίσης, τι εννοούμε με τον όρο «νέοι πεζογράφοι»; Θα πει πως θέλουμε να φιλοξενήσουμε ηλικιακά νεαρούς θεράποντες του πεζού λόγου, αλλά εξίσου και μεγαλύτερους, που ωστόσο αναδείχθηκαν και έχουν εκδώσει τον κύριο όγκο του έργου τους εντός του αιώνα που διανύουμε. Και όλα αυτά, με μια διάθεση κοιτάγματος προς το μέλλον, προς εκείνο που έρχεται και που ακόμα προσπαθούμε να το μαντέψουμε ή να το ψυχανεμιστούμε. 

Οι ομιλητές και η  θεματολογία 

  1. Ελληνική πεζογραφία: «Δέντρο ή Νησίδες;» Διερεύνηση της έννοιας της παράδοσης, των γενεών και της επίδρασης στο έργο των νεότερων ελλήνων πεζογράφων. Υπάρχουν «προπάτορες» και «επίγονοι» στην ελληνική πεζογραφία, ή κάθε γενιά διαπραγματεύεται εξ αρχής το ύφος και τη θεματολογία της;

Χρήστος Αστερίου, Αλεξάνδρα Κ*, Χάρης Καλαϊτζίδης, Χρίστος Κυθρεώτης, Κάλλια Παπαδάκη, Λευτέρης Καλοσπύρος, Βασιλική Πέτσα, Μαρία Φακίνου, Μαρία Ξυλούρη.

Συντονίζει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη

H συζήτηση θα γίνει στο Βιβλιοπωλείο επί λέξει 10.30-12.30 (Ακαδημίας 32) 

 

  1. Ελληνικό Μυθιστόρημα: «Η Μεγάλη Χίμαιρα;» Η μεγάλη φόρμα και η διαρκής αμφισβήτηση της θέσης του μυθιστορήματος στη λογοτεχνία μας. Τι είναι αυτό που κάνει τόσους πολλούς να μιλούν για «ατροφική ανάπτυξη» του μυθιστορήματος στην Ελλάδα;

Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Δημήτρης Καρακίτσος, Μιχάλης Μαλανδράκης, Έλενα Μαρούτσου, Νίκος Μάντης, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Βάσια Τζανακάρη, Μίνως Ευσταθιάδης.

Συντονίζει η δημοσιογράφος Τίνα Μανδηλαρά

Η συζήτηση θα γίνει στο Βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone 12.45- 15.00 (Σκουφά 64) 

 

  1. Πεζογραφία και Πραγματικό: η «Δίψα για Πραγματικότητα», η Ιστορία, η Αυτο-μυθοπλασία. Γράφουμε για τη ζωή μιλώντας μόνο για την πραγματικότητα, ή μήπως η λογοτεχνική αλήθεια εξακολουθεί να βρίσκεται στην μυθοπλαστική επινόηση; Σύνορα, όρια και νέοι κανόνες, σε μια εποχή όπου αφηγηματικότητα και παραδοσιακή μυθοπλασία δείχνουν να επανατίθενται εκ βάθρων.

 

Μαρία Γιαγιάννου, Κώστας Καβανόζης, Κυριάκος Χαρίτος, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Χρήστος Οικονόμου, Καλιρρόη Παρούση, Bίβιαν Στεργίου, Χρήστος Χρυσόπουλος, Βασίλης Δρόλιας.

 

Συντονίζει η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χαϊνη

 

H συζήτηση θα γίνει στο Βιβλιοπωλείο Έναστρον 15.15- 17.15 (Σόλωνος 101)

Δείτε επίσης


Τασούλα Καραγεωργίου, 5 Φεβρουαρίου 2024, 6μ.μ., Ίδρυμα Θεοχαράκη

Τασούλα Καραγεωργίου, 5 Φεβρουαρίου 2024, 6μ.μ., Ίδρυμα Θεοχαράκη

26/01/24
Τασούλα Καραγεωργίου, 5 Φεβρουαρίου 2024, 6μ.μ., Ίδρυμα Θεοχαράκη. Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, 6μ.μ., στο Ίδρυμα Θεοχαράκη,  στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ποιητές διαβάζουν
Σχεδόν γυναίκα, Δημήτρης Βαρβαρήγος

Σχεδόν γυναίκα, Δημήτρης Βαρβαρήγος

29/03/23
Σχεδόν γυναίκα Δημήτρης Βαρβαρήγος   Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο και τίποτα πιο ιερό στη ζωή από τον φυσικό έρωτα. Τίποτα πιο ωραίο από το ανθρώπινο σώμα   Το