Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας


09/03/23
Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2023

 

ΤΟ ΣΒΗΣΤΟ ΜΑΝΟΥΑΛΙ

Εικόνες για έναν Κόσμο που Περιμένει

Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

 

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την περιοδική έκθεση «ΤΟ ΣΒΗΣΤΟ ΜΑΝΟΥΑΛΙ-Εικόνες για έναν Κόσμο που Περιμένει» της Ηρώς Νικοπούλου, από την Παρασκευή 10 Μαρτίου, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα. Η εικαστικός οργανώνει το έργο της σε τρεις ενότητες γεμάτες συμβολισμούς και, μέσα από συγκρίσεις και αντιπαραθέσεις, αναστοχάζεται τα 200 χρόνια της ιστορίας του νέου Ελληνικού κράτους.

Στην πρώτη ενότητα, το σιδερένιο γλυπτό μανουάλι με τα σβησμένα κεριά και το ξύλινο «Τέμπλο», εν είδει μεγεθυμένου λειτουργικού εκκλησιαστικού τριπτύχου με ιστορικά πρόσωπα, τα αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα και τα σχετικά με αυτά σύμβολα, επιχειρούν να καταγράψουν τις αλλαγές που έχουν γίνει στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία διακόσια χρόνια, σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Postmodern Hellas 2021», παρουσιάζονται τρεις παραλλαγμένες ψηφιακές συνθέσεις σε καμβά, με κεντρικό θέμα ένα ιστορικά φορτισμένο τοπόσημο της Αθήνας, το κτήριο της Παλαιάς Βουλής, σχολιάζοντας τις συνεχείς νοηματοδοτήσεις της ιστορικής αφήγησης στη σημερινή Ελλάδα.

Στην τρίτη ενότητα, δώδεκα πίνακες ψηφιακών συνθετικών πορτρέτων σε καμβά βασισμένων σε εικαστικά έργα δημιουργών της εποχής, πλαισιωμένων κάθε φορά από ένα οδηγητικό έργο της Ηρώς Νικοπούλου, συγκροτούν ψηφιακά παλίμψηστα τα οποία «βιογραφούν» αντίστοιχο αριθμό σημαντικών προσώπων της Επανάστασης, που με τη στάση τους έδωσαν τον τόνο και ενέπνευσαν το ήθος στους επαναστατημένους Έλληνες κατά την κρίσιμη εκείνη μεταβατική περίοδο από τη σκλαβιά στην ελευθερία στις αρχές του 19ου αιώνα.

 

Το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου, η εικαστικός Ηρώ Νικοπούλου θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση (ώρες 11:00 και 12:00) και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει δημιουργικό εργαστήρι για ενήλικες (ώρα 13:00). Απαραίτητη η κράτηση θέσης, στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

 

Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαρτίου έως 11 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

Κλειστά: Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 15 Αυγούστου

Δείτε τους συντελεστές της έκθεσης εδώ

 

 

ΠΙΟΠ | Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων

Τ.: 26510 64065 | www.piop.gr

 
 

Δείτε επίσης


Η Μάρω Δούκα για το Να είχα, λέει, μια τρομπέτα,  παρουσίαση βιβλίου.

Η Μάρω Δούκα για το «Να είχα, λέει, μια τρομπέτα», παρουσίαση βιβλίου.

03/04/23
05 Απριλίου 2023, ώρα 19:00   Η ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ και το βιβλιοπωλείο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΝ σας προσκαλούν την ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 19:00 σε μια βραδιά
ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΚΤΑΤΟΜΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΙΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΚΤΑΤΟΜΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΙΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ

05/06/23
Μύκονος 31-5-2023 Δελτίο Τύπου ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΚΤΑΤΟΜΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΙΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ   Με την πρόσφατη έκδοση του Η΄ τόμου ("Θεματικός