Παρουσίαση της Μεγάλης Ανθολογίας «Δαίδαλος»


20/12/16


 
200 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΥΤΟΑΝΘΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
 
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης λογοτεχνικής παραγωγής, τη Μεγάλη Ανθολογία Σύγχρονης Λογοτεχνίας «Δαίδαλος», παρουσίασαν χθες στον Ιανό η Εταιρεία Συγγραφέων και η Εφημερίδα των Συντακτών, καθώς συγγραφείς και συντάκτες, κοινωνοί ο καθένας με τον τρόπο του, της γραφής και της γλώσσας, συνεργάζονται εδώ σε ένα ιδιαιτέρως φιλόδοξο εγχείρημα.

Η τετράτομη ανθολογία, στην οποία συμμετέχουν με κείμενά τους περισσότερα από 200 μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων, κυκλοφορεί από το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου (1ος τόμος) μαζί με την Εφημερίδα των Συντακτών.  

Την παρουσίαση συντόνιζε η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη, η οποία, έχοντας μακρά ιστορία στον χώρο του βιβλίου, τόνισε ότι το σημαντικότατο αυτό έργο δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των ελληνικών γραμμάτων, καθώς δίνει το λόγο σε ενεργούς συγγραφείς της πρώτης γραμμής. Επιπλέον, υπογράμμισε, η προσφορά του από την ΕφΣυν σε ένα ευρύ κοινό θα επιτρέψει στον «Δαίδαλο» να φτάσει σε κάθε βιβλιοθήκη, σε σπίτια, σχολεία και πανεπιστήμια, και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη λογοτεχνία.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης, απαντώντας σε ερωτήσεις της Μικέλας Χαρτουλάρη σχετικά με το ιστορικό και την υλοποίηση της ανθολογίας, αναφέρθηκε στην αρχική του ιδέα, την οποία μοιράστηκε με το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο, να δημιουργηθεί ένα έργο «μνημειώδες», «έργο αναφοράς» . Η Εταιρεία έχει προχωρήσει, τα τελευταία χρόνια, και σε άλλες συλλογικές εκδόσεις όπως οι «Τόποι της Λογοτεχνίας», τα «Πάθη στη Λογοτεχνία» αλλά και τα ετήσια λογοτεχνικά της ημερολόγια. Για την ηρωική όμως, όπως την χαρακτήρισε, πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου, συνετέλεσε καθοριστικά η ΕφΣυν, η οποία και πίστεψε στην όλη ιδέα, και την αγκάλιασε παντοιοτρόπως – εξάλλου, «χρειάζεται πολύ κέφι, αλλά και τρέλα ώστε τέτοια έργα να γίνουν πραγματικότητα, να προωθηθούν και να ριζώσουν».

Αναφερόμενος στην ονομασία της ανθολογίας (Δαίδαλος), υπενθύμισε ότι, όπως αναφέρει και στην εισαγωγή, επρόκειτο αρχικά για έναν τίτλο εργασίας, αλλά και για την ονομασία του προηγούμενου ιστότοπου της Εταιρείας Συγγραφέων (dedalus.gr), καθώς και του ολιτιστικού περιοδικού που εξέδιδε προ ετών η Εταιρεία. «Δαιδάλω» είπε, είναι ένα ρήμα αρχαίο ελληνικό, που σημαίνει: «εργάζομαι ευφυώς, τεχνικώς, κοσμώ ή ποικίλλω μετά περιέργου τέχνης». Το δαίδαλμα είναι το έργο τέχνης, και Δαίδαλος ο πρώτος γλύπτης που έδωσε κίνηση στα αγάλματα, ανοίγοντας το στατικό βήμα τους. «Δαίδαλος» λοιπόν, μια λέξη που συνδέει την αρχαιότητα με τη νεοτερικότητα μέσω του Τζέημς Τζόυς. Και σήμερα, μια ανθολογία που συνενώνει, χωρίς παρεμβάσεις, κατηγοριοποιήσεις ή λογοκρισία, κείμενα πεζογράφων, ποιητών, δοκιμιογράφων, μεταφραστών – κείμενα συγγραφέων που αυτοανθολογούνται, αυτοβιογραφούνται και επιτρέπουν στους αναγνώστες να περιηγηθούν στον αφρό της συγγραφικής τους δεινότητας.
 
Τέλος, ο Δ. Καλοκύρης μίλησε για την ιστορία της Εταιρείας Συγγραφέων, ενός «μη τυπικού σωματείου», στόχος του οποίου ήταν να συγκεντρώσει τους πιο αξιόλογους συγγραφείς της εποχής. Η Εταιρεία Συγγραφέων ιδρύθηκε το 1981, πρώτος επίτιμος πρόεδρος της ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης, ενώ στα μέλη της, ζώντα και εκλιπόντα, έχουν φτάσει όντως να συγκαταλέγονται τα πιο λαμπρά ονόματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο διευθυντής της ΕφΣυν Νικόλας Βουλέλης, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε στην πεντάχρονη πλέον πορεία της μοναδικής ανεξάρτητης συνεταιριστικής εφημερίδας, και στο «μικρό θαύμα» της επιβίωσης και της επιτυχίας της σε αυτές τις συνθήκες κρίσης και σκληρού ανταγωνισμού. «Θελήσαμε», είπε, «να απευθυνθούμε σε ένα ευρύ φάσμα πολιτών του δημοκρατικού χώρου, και να συμβάλλουμε καθοριστικά στο δημόσιο διάλογο, δίνοντας βήμα σε όλους και προάγοντας μια έντιμη και ισορροπημένη ενημέρωση». Παράλληλα, αναφερόμενος στις προσφορές του Τύπου, παρατήρησε ότι η ΕφΣυν ουδέποτε προσχώρησε στις ακατάσχετες προσφορές, αλλά αντίθετα προσπάθησε, με ποιοτικά κριτήρια, να προωθήσει ξεχωριστά και πρωτότυπα έργα όπως η συλλογική έκδοση «Πέντε οικουμενικοί έλληνες στοχαστές», το δεκαεξασέλιδο του Charlie Hebdo μετά το τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον του γαλλικού περιοδικού, και άλλα. Έτσι έφτασε και στην «ευτυχή αυτή σύμπραξη» με την Εταιρεία Συγγραφέων, αναφορικά με την οποία ο Ν. Βουλέλης μνημόνευσε ξεχωριστά τον Παύλο Ζάννα, από τα ιδρυτικά μέλη και δυο φορές Πρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων, τον οποίο ο ίδιος γνώριζε προσωπικά και στον οποίο και αφιέρωσε το όλο εγχείρημα.

Την εκδήλωσε έκλεισε με τη δική της ομιλία η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Αγγελική Στρατηγοπούλου, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανθολογία ως είδος, καθώς και στην ιστορική της προέλευση: «Ο Μελέαγρος υπήρξε Σύρος ποιητής που έζησε και πέθανε στην Κω τον 1ο π.Χ. αιώνα, και συνέθεσε την πρώτη σωζόμενη ανθολογία γνωστή ως Στέφανος Μελεάγρου, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ενσωματώθηκε στην Παλατινή Ανθολογία». Επομένως, συμπλήρωσε, «η ανθολογία θάλλει επί χιλιάδες χρόνια», αλλά σήμερα, «γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Η ανθολογία είναι η πολυτελής εκδοχή του αρχείου. Χάρη στην αιμομικτική τους σχέση, μια ανθολογία μπορεί να ενυπάρχει σε ένα αρχείο, αλλά και το αντίθετο. Ως έννοια, συνυπάρχει επίσης και με τη συλλογή, επομένως και με τους συλλέκτες, ως προς την αισθητική επιλογή». Στο έργο λοιπόν της ανθολόγησης κλήθηκαν τα μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων που, όπως γλαφυρά το περιγράφει και στην εισαγωγή της ανθολογίας η Α. Στρατηγοπούλου: «χωρίς καμία μεταξύ τους συνεννόηση, έβαζαν, έβγαζαν, πετούσαν, έσκιζαν, ώσπου να βρουν αυτά που θα φορέσουν στο βιβλίο. Ακατάστατοι; Όχι απαραιτήτως. Καλόγουστοι; Κάποιες φορές. Εκκεντρικοί; Όχι πάντα. Νάρκισσοι; Σχεδόν. Και τι δεν τράβηξαν μέχρι να βρουν ποιο κείμενό τους θα αρέσει περισσότερο. Στους ίδιους, αλλά και στους αναγνώστες τους», οι οποίοι τώρα δεν έχουν παρά να απολαύσουν τον ανθό της σύγχρονης ελληνικής ποίησης και πεζογραφίας, όπως αυτός θα κυκλοφορεί, τις επόμενες τρεις Παρασκευές, από την Εφημερίδα των Συντακτών.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ

Δείτε επίσης


Ο Καβάφης στα καταλανικά

Ο Καβάφης στα καταλανικά

09/06/17
Μετά από μια σύντομη παρουσίαση του Καβάφη στην καταλανική γλώσσα από τον ελληνιστή καθηγητή και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Εουσέμπι Αγιένσα, θα ακολουθήσει συναυλία
Ανακοίνωση για τον θάνατο της Μαρίας Κυρτζάκη

Ανακοίνωση για τον θάνατο της Μαρίας Κυρτζάκη

21/01/16
Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο ενός ακόμα μέλους της Εταιρείας μας, της ποιήτριας Μαρίας Κυρτζάκη. Μιας ποιήτριας που προσέφερε πολλά στο χώρο του βιβλίου