ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ «Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» | MARCEL PROUST

Την Δευτέρα 14 Απριλίου, στις 19:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις ΑΓΡΑ, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Marcel Proust, με τίτλο «Η Αναζήτηση του Χαμένου Χρόνου». Θέματα, Πρόσωπα και Σκηνές.
Επιλογή- Σύνθεση-Πρόλογος- Μετάφραση : Κλαίρη Μιτσοτάκη.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λίζυ Τσιριμώκου, ομότιμη Καθηγήτρια γενικής και συγκριτικής γραμματολογίας του ΑΠΘ, δοκιμιογράφος και μεταφράστρια
και η Κλαίρη Μιτσοτάκη.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί:
Μαρία Σκουλά
Ακύλλας Καραζήσης
Ρένη Πιττακή
Άρης Μπαλής
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube του ΙΑΝΟΥ.
Για να δείτε το βιβλίο στην ιστοσελίδα του ΙΑΝΟΥ πατήστε εδώ.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
H ΜΗΤΕΡΑ, H ΓΙΑΓΙΑ, H ΦΡΑΝΣΟΥΑΖ, η παιδική ηλικία, το μητρικό φιλί, οι διαλείψεις της καρδιάς, η ακούσια μνήμη, η « μικρή φράση », ο Σουάν, η Οντέτ, η Ζιλμπέρτ, η νεανική ηλικία, ο βαρώνος ντε Σαρλύς, η δούκισσα ντε Γκερμάντ, ο Σαιν-Λου, η κυρία ντε Βιλλπαριζί, οι Βερντυρέν, ο Μορέλ, το Κομπραί, το Μπαλμπέκ, η Βενετία, η Αλμπερτίν, τα λευκάγκαθα, η ομοφυλοφιλία, η ζήλια, ο χρόνος, η Μπερμά, ο Βεντέιγ, ο Ελστίρ, ο Μπεργκότ, η υπόθεση Ντρέυφους, το Παρίσι στον πόλεμο, η ωριμότητα… Πρόσωπα και πράγματα παρουσιάζονται, πορεύονται σαν μια συνεκτική μάζα μέσα στην προέλαση του χρόνου, μέχρι τη στιγμή που ο αφηγητής, έχοντας φτάσει στην ωριμότητα, συλλαμβάνει την ιδέα για ένα μυθιστόρημα που θα διηγείται όσα του ανοίγει η ακούσια μνήμη μπροστά του (και μπροστά μας), κλείνοντας έτσι ένα μυθιστόρημα και επιστρέφοντας στην αρχή του.
Για χρόνια πλάγιαζα νωρίς – αυτή η εμβληματική πλέον φράση εισάγει σε ένα έργο που ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση του 20ου αιώνα, σχεδόν το ίδιο δυνατή με το αυγουστίνειο Πάρε και διάβασε, Tolle et lege. Γιατί η Αναζήτηση δεν είναι ένα μυθιστόρημα σαν τα άλλα. Είναι κάτι σαν το μυθιστόρημα των μυθιστορημάτων. Και επιπλέον είναι ένα μυθιστόρημα με πάρα πολλές εισόδους. Μια τέτοια είσοδος μπορεί να γίνει και τούτη η συλλογή θεμάτων, προσώπων και σκηνών που κρατάτε στα χέρια σας.
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Μαρσέλ Προυστ γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1871, στο Παρίσι. Η κλίση του στη λογοτεχνία φάνηκε σε μικρή ηλικία. Προτού ενηλικιωθεί, είχε ήδη δημοσιεύσει άρθρα σε έγκριτες εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Σύχναζε στα παρισινά σαλόνια και συνδιαλεγόταν με τους διανοούμενους της εποχής του, ανταλλάσσοντας απόψεις και παίρνοντας ιδέες.Ο Προυστ ασχολήθηκε με τη συγγραφή και δεν επεδίωξε να ακολουθήσει κάποια άλλη καριέρα. Άρχισε να γράφει το πρωτόλειο μυθιστόρημά του Ζαν Σαντέιγ, το οποίο δεν ολοκλήρωσε ποτέ. Το έργο δημοσιεύτηκε αρκετά χρόνια μετά από τον θάνατό του.Το 1909, σε ηλικία τριάντα οκτώ ετών, ο Προυστ ξεκίνησε να γράφει το πολύτομο, μοντερνιστικό μυθιστόρημα Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο.Παρόλο που το συγκεκριμένο έργο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα, σε έκταση καθώς και σε σπουδαιότητα, λογοτεχνικά έργα όλων των εποχών, ο Προυστ δυσκολεύτηκε να βρει εκδότη για να το δημοσιεύσει. Είναι γεγονός πως ο Αντρέ Ζιντ είχε αποτρέψει τον διευθυντή του γνωστού εκδοτικού οίκου Gallimard από το να δημοσιεύσει τον πρώτο τόμο του μυθιστορήματος. Εντέλει, ο τόμος κυκλοφόρησε με έξοδα του ίδιου του συγγραφέα· μάλιστα, ο Προυστ πλήρωσε και τους πρώτους κριτικούς που έγραψαν εγκωμιαστικά σχόλια για το βιβλίο.Ο Προυστ, ο οποίος είχε ασθενική κράση από παιδί, πέθανε σε ηλικία 51 ετών από πνευμονία. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του κλειδωμένος στο δωμάτιό του, προσπαθώντας να τελειώσει το magnum opus του. Οι τρεις τελευταίοι τόμοι του Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό του.
Λίγα λόγια για τη μεταφράστρια
Η Κλαίρη Μιτσοτάκη είναι πεζογράφος και μεταφράστρια. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο ΕΚΠΑ και μεσαιωνική ανθρωπολογία στην École des Hautes Études στο Παρίσι. Μέλος εξαρχής της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων στα χρόνια της απριλιανής δικτατορίας, καθώς και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος τα χρόνια 1972-1975. Έχει μεταφράσει έργα των Fernand Braudel, Jules Michelet, Denis Diderot, Εmile Zola, Paul Valery, Saint-John Perse, Victor Segalen, κ.ά. Έχει εκδώσει τους τίτλους: Η πριγκίπισσα Τίτο κι εγώ, Μετάλλια, Flora Mirabilis, Οι παράξενοι λόγοι της κυρίας Μποβαρύ, Σωρείτες, Η Νίκη σαν Φοίνικας. Φροντίζει την μικρόσχημη εκδοτική σειρά «Μαρτυρίες» του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.