Παρουσίαση Βιβλίου, ΚΩΣΤΑ ΚΑΒΑΝΟΖΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


15/02/23
Παρουσίαση Βιβλίου, ΚΩΣΤΑ ΚΑΒΑΝΟΖΗ  ΜΕΤΑΞΥ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο IANOS
και οι Εκδόσεις Πατάκη
σας προσκαλούν
την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στις 20:30
στην παρουσίαση του βιβλίου του

ΚΩΣΤΑ ΚΑΒΑΝΟΖΗ

ΜΕΤΑΞΥ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΚΑΙ
Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

Συνομιλούν με τον συγγραφέα και παρουσιάζουν το βιβλίο οι:

Θανάσης Αγάθος, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής
Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Κώστας Ακρίβος, συγγραφέας

Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος, συγγραφέας


IANOS
Σταδίου 24, Αθήνα
Τηλ.: 210.3217917

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Όσες προσδοκίες κι αν μας δημιουργεί, όσο ελκυστικό κι αν φαντάζει το να συναντηθούμε με την υπαρκτή πραγματικότητα μέσα σε ένα λογοτεχνικό έργο, πρόκειται στην ουσία του για κάτι τραγικό, στενά συνυφασμένο με το κοινό πεπρωμένο μας: H «πραγματικότητα» που θα βιώσουμε, οι εμπειρίες που θα αποκομίσουμε διαβάζοντας δεν παύουν να έχουν ως αφετηρία τους τον ανύπαρκτο κόσμο του βιβλίου που κρατάμε στα χέρια μας. Και η επιθυμία μας να εισχωρήσουμε έστω και για λίγο στον κόσμο αυτό δεν υποκρύπτει παρά την αδυναμία μας να αντιταχθούμε στην ίδια τη μοίρα μας, την ενδόμυχη επιθυμία μας για το ανέφικτο, τον ενδόμυχο αλλά πανίσχυρο πόθο να υπερβούμε την περιορισμένη ως προς τις δυνατότητές μας πραγματικότητα.
Εξετάζοντας το μυθιστόρημα τεκμηρίων (nonfictionnovel), η παρούσα μελέτη πραγματεύεται το πώς η αληθινή ζωή επιδρά στη μυθοπλασία και το αντίθετο· πώς η πραγματικότητα άλλοτε συγκαλύπτει κι άλλοτε αναδεικνύει τη λογοτεχνική της διάσταση, πώς το μη λογοτεχνικό υλικό αποκτά μυθοπλαστική υπόσταση, πώς τελικά η σύζευξη της λογοτεχνίας με την εξωλογοτεχνική πραγματικότητα είναι κάτι που, αναπόφευκτα, μας αφορά όλους.

 

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΑΤΑΚΗ
Τηλ.: 210.36.50.027-8, 210.52.05.627-8,
fax: 210.36.50.039
e-mail: press@patakis.gr, pr@patakis.gr

Ο Κώστας Καβανόζης (Κομοτηνή 1967) είναι πεζογράφος, φιλόλογος και μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Δημιουργική Γραφή. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του Μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Το μυθιστόρημα τεκμηρίων και η λογοτεχνικότητα του αναφορικού λόγου (2022), Τζάμπα η παράταση (διηγήματα, 2020), Τυχερό (μυθιστόρημα, 2017, βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Μυθιστορήματος και Βραβείου Μυθιστορήματος περ. Ο Αναγνώστης), Το χαρτόκουτο (μυθιστόρημα, 2015, βραχεία λίστα Βραβείου Μυθιστορήματος περ. Ο Αναγνώστης), Όλο το φως απ’ τα φεγγάρια (διηγήματα, 2011, βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Διηγήματος και Βραβείου Διηγήματος περ. Διαβάζω). Διηγήματα και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, εφημερίδες, περιοδικά και στο διαδίκτυο. Έχει επίσης γράψει κείμενα για το θέατρο. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα αλβανικά και στα γαλλικά. Το 2012 έλαβε υποτροφία συγγραφής από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας (CNL). Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.    

Δείτε επίσης


Γιώργος Σκαμπαρδώνης:  Ήλιος με ξιφολόγχες

Γιώργος Σκαμπαρδώνης: Ήλιος με ξιφολόγχες

14/09/23
Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης παρουσιάζει το βιβλίο του: Ήλιος με ξιφολόγχες Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 στις 19:00 Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά (Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι) Τηλ.:
Λέσχη ανάγνωσης: συνάντηση 9 Ιανουαρίου

Λέσχη ανάγνωσης: συνάντηση 9 Ιανουαρίου

15/12/23
Αγαπητά μέλη, Την  Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, συναντηθήκαμε με τον Γιάννη Μπασκόζο, κουβεντιάσαμε για το βιβλίο του "Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών" και ήπιαμε