ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΚΑΛΛΙΑ


ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΚΑΛΛΙΑ

Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε οικονομικά στις ΗΠΑ, στο Bard College και το Πανεπιστήμιο Brandeis και σκηνοθεσία στη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου.

 Πληροφορίες: 
Όνομα:  ΚΑΛΛΙΑ
Επίθετο:  ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Εργογραφία: 

Η συλλογή διηγημάτων της, Ο ήχος του ακάλυπτου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, απέσπασε το 2010, το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω. Το 2011, το διήγημά της «Άγης και Μαίρη εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πλαίσιο του Scritture Giovanni στα λογοτεχνικά φεστιβάλ του Βερολίνου, της Μάντοβα και του Hay. Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί, επίσης, η ποιητική της συλλογή με τίτλο λεβάντα στο Δεκέμβρη. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο Δενδρίτες έλαβε το 2012 την υποτροφία ενίσχυσης του ελληνογαλλικού προγράμματος ενίσχυσης συγγραφέων και τιμήθηκε το 2016 με το βραβείο Νέου Λογοτέχνη του περιοδικού Κλεψύδρα και το 2017 με το Ευρωπαϊκό βραβείο λογοτεχνίας. Οι Δενδρίτες μεταφράζονται σε 9 γλώσσες. 

Διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Νέα Εστία και Ποιητική.

Ασχολείται επαγγελματικά με τη συγγραφή σεναρίων ταινιών μεγάλου μήκους. Το πρώτο της σενάριο ήταν για την ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου September και απέσπασε το 2010 το βραβείο σχεδίου ανάπτυξης του Balkan Fund και το 2011 έλαβε την υποτροφία του προγράμματος Nipkow στο Βερολίνο. Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του 48ου Διεθνούς  Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Το δεύτερο σενάριό της, 40 Μέρες, σε Ελληνογαλλογερμανική συμπαραγωγή, βρίσκεται στο στάδιο της προπαραγωγής.    


Έτος γέννησης:  1978
Τόπος γέννησης:  Διδυμότειχο