ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ


20/03/16

Όπως είναι γνωστό, η Εταιρεία Συγγραφέων με πρόταση του μέλους μας Μιχαήλ Μήτρα, καθιέρωσε από το 1998, την 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ποίησης, εορτή που απoδέχθηκε αργότερα και η UNESCO, με πρόταση του επίσης μέλους της Εταιρείας και τότε Πρέσβη της Ελλάδας στον Οργανισμό Βασίλη Βασιλικού και έκτοτε εορτάζεται διεθνώς. 

Κάθε χρόνο συμμετείχαμε ενεργά σ’ αυτή τη γιορτή. Το παράδειγμα ακολούθησαν και αρκετοί άλλοι φορείς (Δήμοι, σωματεία, σχολεία κλπ.) με αποτέλεσμα η Ημέρα να εορτάζεται μεν σε πολλούς χώρους αλλά να μειώνονται εντυπωσιακά τόσο η προσέλευση όσο και οι συμμετοχές.

Για τον λόγο αυτό δεν διοργανώσαμε φέτος κάποια ειδική εκδήλωση (παρόλο που η Εταιρεία συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης μέσω μελών της, τα οποία και φέτος θα παρουσιάζονται με το έργο τους σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και την περιφέρεια).

Αντί για ειδική εκδήλωση επιχειρούμε αυτή τη φορά να συνεορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 23 Απριλίου, που έχει επίσης από πολλά χρόνια θεσμοθετηθεί διεθνώς και όπου τιμώνται ταυτόχρονα τόσο η ποίηση όσο και η πεζογραφία.

Η 23η  Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO  ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια την ίδια ημέρα, 400 χρόνια πριν (23 Απριλίου 1616): του Μιγκέλ ντε Θερβάντες και του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Με την ευκαιρία της επετείου αυτής, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, φιλοδοξεί να καθιερώσει και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου όπως ισχύει σε πολλές χώρες.

Στην Καταλονία λ.χ., την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη μισό εκατομμύριο βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Με κεντρικό μήνυμα «Διαβάζω & Αλλάζω», ξεκινώντας την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και με κορύφωση την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θα οργανωθούν όλο τον Απρίλιο εκδηλώσεις για το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης, με σκοπό όχι μόνο να δημιουργηθούν νέοι, αλλά και να κινητοποιηθούν οι παλιοί αναγνώστες και όλοι μαζί να οδηγηθούν στα βιβλιοπωλεία και στις βιβλιοθήκες όπου ζει και αναπνέει το βιβλίο.

Φιλοδοξία μας είναι αυτός ο εορτασμός να καθιερωθεί και να αποτελέσει εφαλτήριο για νέες ενέργειες και ευκαιρίες ανάδειξης της ανάγνωσης, να λειτουργήσει ως ένα μοναδικό όχημα μάθησης, ψυχαγωγίας και προσωπικής προόδου, μέσα από το οποίο θα προωθηθεί η τόσο αναγκαία υπόθεση της παιδείας και του πολιτισμού, που παραγνωρίζονται στις μέρες μας όσο ποτέ άλλοτε.

Αναλυτικό πρόγραμμα θα σας σταλεί προσεχώς. Μέσω της ειδικής ιστοσελίδας που έχει δημιουργηθεί (www.greekbookday.gr), θα ανακοινώνονται οι εκδηλώσεις της Εταιρείας, των εκδοτών, των βιβλιοπωλείων και των βιβλιοθηκών που συμμετέχουν στην ενέργεια αυτή, οι οποίες θα προβάλλονται, επιπλέον, σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των συμμετεχόντων αλλά και των χορηγών επικοινωνίας που θα συμπαραταχθούν μαζί μας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Δείτε επίσης


Yπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας τα Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων

Yπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας τα Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων

09/12/20
  Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία θα απευθύνει χαιρετισμό, έχει τεθεί η απονομή των Βραβείων 2020 της Εταιρείας
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

31/03/16
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2 Απριλίου 2016 Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με ιδιαίτερη χαρά σάς προσκαλεί στον 50ο εορτασμό