Παγκόσμια ημέρα ποίησης


18/03/14

Μαραθώνιος ποιητικών αναγνώσεων

Polis Art Café, ώρα 18.00 (Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5)

Η Εταιρεία Συγγραφέων πραγματοποιεί εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης*, την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014, στις 6 το απόγευμα και όσο πάει... Eκδότες και ποιητές θα διαβάσουν αγαπημένα τους ποιήματα, ενώ ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από το Ημερολόγιο 2014 της Εταιρείας με θέμα τον Οδυσσέα. Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από μουσικό πρόγραμμα.

* Η Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό.

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, τεισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά "Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση"».

Παγκόσμια ημέρα ποίησης

Δείτε επίσης


OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ 8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ 8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

24/09/25
Φιλοξενώντας 83 ποιήτριες και ποιητές από 23 χώρες, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης που διοργανώθηκε από το Γραφείο Ποιήσεως Ελλάδας και το Culturebook.gr, σε συνεργασία με τα Διεθνή Βραβεία Ποίησης «Jean Moréas», είχε θέμα «Φωνές Πέρα από τον Ορίζοντα».
2o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (26-28.9.2025)

2o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (26-28.9.2025)

24/09/25
θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2025 στην πόλη της Ναυπάκτου, με συμμετοχή 30 διακεκριμένων ποιητών & ποιητριών από όλη την Ελλάδα. Τίτλος & θεματικός άξονας του φετινού Φεστιβάλ:   «Πλέοντας μέσα στους καιρούς κι ο στίχος αστρολάβος»  συμμετέχουν οι ποιητές & ποιήτριες: Φιλιώ Αθανασίου, Νίκος Αλεξίου, Παύλος Ανδρέου, Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, Ελίνα Αφεντάκη, Λευτέρης Αχμέτης, Γεράσιμος Βουτσινάς, Γιώργος Δελιόπουλος, Πένυ Δέλτα, Γεωργία Δούνη, Μαρία Δρογγίτη, Ειρήνη Καραγιαννίδου, Ειρήνη Κατσάμπα, Χρήστος Κατσιγιάννης, Βάσω Κοζώνη-Τουμπάνου, Δήμητρα Κουβάτα, Μαρία Κουτούση-Σύψα, Χλόη Κουτσουμπέλη, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, Μαρία Λάτσαρη, Αλέξιος Μάινας, Σοφία Περδίκη, Θοδωρής Πετρόπουλος, Κώστας Ριζάκης, Μαρία Σφήκα, Αντρέας Τιμοθέου, Χρύσα Τσαρούχη, Σουλεϊμάν Αλάγιαλη Τσιαλίκ, Τζίμης Τσουκαλάς, Βαρβάρα Χριστιά.