ΝΕΟ ΔΣ ΤΟΥ «ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ»


28/05/16

Νέο ΔΣ εξέλεξε το Συμβούλιο Συγγραφέων & Μεταφραστών των Τριών Θαλασσών TSWTC (Three Seas Writers & Translators’ Council), όπου εκπροσωπούνται ενώσεις δημιουργών λόγου από χώρες που περιβρέχουν το Αιγαίο, η Βαλτική και ο Εύξεινος Πόντος. Το νέο ΔΣ, που εξέλεξε για τριετή θητεία η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου με έδρα τη Ρόδο, αποτελείται από τους
Gino Leineweber (Γερμανία), Πρόεδρο,
Γιώργο Χουλιάρα (Ελλάδα), Αντιπρόεδρο,
Dalia Staponkute (Λιθουανία), Γενική Γραμματέα,
Anna Nasilowska (Πολωνία), Ταμία,
Lela Abdushelisvili (Γεωργία), Μέλος
και Mesut Senol (Τουρκία), Μέλος,

ενώ αναπληρωτές τους στο ΔΣ εξελέγησαν (από τις αντίστοιχες χώρες) οι Nina George, Λιάνα Σακελλίου, Antanas Jonynas, Barbara Grzegorzewska, Mañana Dumdbaze και Gonca Özmen. Στη Γενική Συνέλευση στις 21 Μαϊου 2016 επίσης συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Λίλυ Εξαρχοπούλου (Ελλάδα), Alex Haridi (Σουηδία), Merete Jensen (Φινλανδία), Arno Jundze (Λεττονία), Mañana Romelashvili (Γεωργία), Hannele Mikaela Taivassalo (Φινλανδία) και Jyrki Vainonen (Φινλανδία).

Tο Συμβούλιο των Τριών Θαλασσών ιδρύθηκε το 1998 σε αντιστοιχία με τον Καταστατικό Χάρτη της UNESCO. Αποτελεί μη κερδοσκοπική οργάνωση που προωθεί την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την αμοιβαία κατανόηση μέσω της λογοτεχνίας μεταξύ λαών των χωρών που περιβρέχουν το Αιγαίο, η Βαλτική και ο Εύξεινος Πόντος.

Η Εταιρεία Συγγραφέων είναι ιδρυτικό μέλος του, ενώ καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία του διαδραμάτισε ο γνωστός Δωδεκανήσιος συγγραφέας (και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων) Νίκος Κάσδαγλης.

Tο Συμβούλιο των Τριών Θαλασσών επιδιώκει επίσης την ενίσχυση των σχέσεων λογοτεχνικών φορέων και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, διοργανώνει λογοτεχνικές & πολιτιστικές δράσεις και φιλοξενίες συγγραφέων & μεταφραστών και ενθαρρύνει πρωτοβουλίες στήριξης βιβλιοθηκών και λιγότερο διαδεδομένων γλωσσών. Η σημασία παρόμοιων δράσεων έχει αυξηθεί τώρα που η Ρόδος είναι υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.


Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, το Συμβούλιο των Τριών Θαλασσών, σε συνεργασία με την Ένωση Συγγραφέων του Αμβούργου, έχει προγραμματίσει για τον Σεπτέμβριο στη Ρόδο εργαστήριο με θέμα τι είναι «παράξενο» σε εμάς.

ΝΕΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

Δείτε επίσης


Με τον Γιώργο Συμπάρδη η επόμενη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης στις 15 Ιανουαρίου 2026

Με τον Γιώργο Συμπάρδη η επόμενη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης στις 15 Ιανουαρίου 2026

30/12/25
Η επόμενη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης θα γίνει την Πέμπτη 15 Ιανουρίου 2026 18:00 με 20:00, με καλεσμένο τον Γιώργο Συμπάρδη. Θα μιλήσουμε για το βιβλίο του ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ, εκδόσεις Μεταίχμιο.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ: Να σταματήσει τώρα ο παράνομος και καταστροφικός πόλεμος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ: «Να σταματήσει τώρα ο παράνομος και καταστροφικός πόλεμος»

30/03/26
Αυτές τις δύσκολες μέρες για την ανθρωπότητα, όταν ο πολεμικός παροξυσμός και ο ωμός κυνισμός κυριαρχούν, το ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων, σεβόμενο την Ιδρυτική μας Διακήρυξη, η οποία τονίζει ότι «η προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη είναι χρέος κοινό», ενώνει τη φωνή του με όλες και όλους τους συνανθρώπους μας που, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, εναντιώνονται σε αυτόν τον παράνομο και πολλαπλά καταστροφικό πόλεμο. Να σταματήσει ο πόλεμος τώρα!