ΚΥΚΛΟΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ – EΠΙΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ


06/02/24
ΚΥΚΛΟΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ – EΠΙΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΚΛΟΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ – EΠΙΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

 

3ος κύκλος:

3 ομιλίες του Ομότιμου Καθηγητή Ε. Μ. Π. και Ακαδημαϊκού Μανόλη Κορρέ,

14, 21 και 28 Φεβρουαρίου, ώρα 18.00, Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1)

 

Η Εταιρεία Συγγραφέων ξεκινά, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 6 μ.μ. (επόμενες διαλέξεις Τετάρτη 21 και Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου), τον 3ο κύκλο διαλέξεων που διοργανώνει σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1, - 3η είσοδος), με ομιλητές/τριες μέλη της Εταιρείας και θέματα που εκτείνονται σε ευρύτερα πεδία, όπως Μαθηματικά, Τεχνητή Νοημοσύνη, Γλωσσολογία, Περιβάλλον κ.ά.

 

Ο 3ος κύκλος περιλαμβάνει 3 ομιλίες: Λίθινες τοξωτές γέφυρες, Υψηλά ενεπίγραφα βάθρα τεθρίππων και Αιγυπτιακές Πυραμίδες από τον Ομότιμο Καθηγητή Ε. Μ. Π., Ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ.  

 

Λίθινες τοξωτές γέφυρες

Εισαγωγικώς εξετάζονται οι γενικές αρχές τις γεφυροποιίας και ειδικότερα της κατασκευής τοξωτών γεφυρών. Επίσης εξετάζονται ζητήματα της δομής και στατικής λειτουργίας των τόξων, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της ειδολογικής κατάταξης των στατικών φορέων. Επίσης εισάγεται ένα σύστημα συμβολισμών αναφερόμενων στο είδος και την κατάταξη των γεφυρών βάσει κριτηρίων, όπως το είδος, το μέγεθος και το κύριο υλικό δομής.

Ακολούθως παρουσιάζονται και σχολιάζονται κάποια έξοχα παραδείγματα γεφυρών ως εξής:

Ρωμαϊκές τοξωτές γέφυρες

Κινεζικές τοξωτές γέφυρες

Η γέφυρα του Τίγρη στο Hasan-keyf

Μεγάλες γέφυρες της Δύσεως πριν από την Αναγέννηση.

 

Υψηλά ενεπίγραφα βάθρα τεθρίππων

Για το περίφημο αναθηματικό τέθριππον του Πολυζάλου στους Δελφούς έχουν προταθεί ποικίλες αναπαραστάσεις. Ευτυχώς λίθοι προερχόμενοι από διάφορα βάθρα στην Ακρόπολη και τη Νότια Κλιτύ αυτής επιτρέπουν ασφαλείς αναπαραστάσεις της γενικής μορφής των τεθρίππων, χρήσιμες και για την αναπαράσταση των δελφικών αντιστοίχων.

Τα εν λόγω αθηναϊκά μνημεία είναι: Tο αναθηματικό τέθριππον του Προνάπου, το βάθρον του Αγρίππα, ένα παρόμοιο που επί αιώνες έστεκε μπροστά από τη βορειοανατολική γωνία του Παρθενώνος, ένα που κάποτε ήταν στημένα μπροστά από τη Στοά του Αττάλου και ένα που κάποτε ήταν στημένα μπροστά από τη στοά του Ευμένους ή ίσως στα δυτικά του Παρθενώνος

 

Αιγυπτιακές πυραμίδες

Ιστορικο πλαίσιο, τοποθεσία, αρχές σχεδιασμού, τρόπος κατασκευής, σχετικές θεωρίες, το μείζον ζήτημα της οργάνωσης των εργοταξίων.

 

Για δηλώσεις συμμετοχής, θα πρέπει να επικοινωνείτε με τη συντονίστρια των διαλέξεων Αγγελική Στρατηγοπούλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση a.stratigopoulou@yahoo.gr.

 

Δείτε επίσης


Συζήτηση για το μυθιστόρημα της Ιωάννας Μπουραζοπούλου Ο δράκος της Πρέσπας Ι - Η Κοιλάδα της Λάσπης.

Συζήτηση για το μυθιστόρημα της Ιωάννας Μπουραζοπούλου Ο δράκος της Πρέσπας Ι - Η Κοιλάδα της Λάσπης.

20/09/23
Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, 7 μμ Βιβλιοπωλείο «Literature House» Ι. Δροσοπούλου 67, Αθήνα Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και η Λέσχη Ανάγνωσης του βιβλιοπωλείου Literature House σας προσκαλούν
Πέμπτη 18 Μαΐου, 1 μ.μ  Λέσχη Φιλίας Γκράβας

Πέμπτη 18 Μαΐου, 1 μ.μ Λέσχη Φιλίας Γκράβας

17/05/23
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και η Λέσχη Φιλίας Γκράβας του Δήμου Αθηναίων σας προσκαλούν σε συζήτηση με την Ιωάννα Καρυστιάνη. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό για