Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το 2014


28/12/15

Αναλυτικά τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:
Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων: Απονεμήθηκε ομόφωνα στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ για το σύνολο του έργου της.
Βραβείο Μυθιστορήματος: Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Δημήτρη Νόλλα για το έργο του με τίτλο Το ταξίδι στην Ελλάδα, εκδόσεις Ίκαρος.


Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας: Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Κώστα Μαυρουδή για το έργο του με τίτλο Η αθανασία των σκύλων, εκδόσεις Πόλις.
Βραβείο Ποίησης: Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Πάνο Κυπαρίσση για το έργο του με τίτλο Τα τιμαλφή, εκδόσεις Μελάνι.
Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής: Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στην Βάσω Αλεξανδράκη για το έργο της με τίτλο Το παιχνίδι της επιθυμίας και της γραφής στο «Μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης» του Ν.Γ. Πεντζίκη, εκδόσεις Αρμός.
Βραβείο Μαρτυρίας - Βιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας: Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Β. Δερτιλή για το έργο του με τίτλο Συνειρμοί, μαρτυρίες, μυθιστορίες, εκδόσεις Πόλις.
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα: Απονεμήθηκε ομόφωνα εξ ημισείας στον Λευτέρη Καλοσπύρο για το έργο του με τίτλο Η μοναδική οικογένεια, εκδόσεις Πόλις και στην Ελευθερία Κυρίτση για το έργο της με τίτλο Χειρόγραφη Πόλη εκδόσεις Μανδραγόρας.
Ειδικό Βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα: Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Αλέξανδρο Στεφανίδη για το έργο του με τίτλο Το χάδι, εκδόσεις 'Αγρα.
Το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Σάκη Σερέφα για το έργο του  Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω, εικονογράφηση  Βασίλης Παπατσαρούχας, εκδόσεις Μεταίχμιο.

Διακρίσεις
Η επιτροπή απένειμε τιμητική διάκριση για την συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία στα περιοδικά Μανδραγόρας και Θέματα Λογοτεχνίας.
Το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας σε Ελληνική γλώσσα απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Μπλάνα για τη μετάφραση του έργου Ζωή και Πεπρωμένο του Βασίλι Γκρόσμαν, εκδόσεις Γκοβόστη ΑΒΕΕ.
Το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα απονεμήθηκε ομόφωνα στην Birgit Hildebrand για τη μετάφραση του έργου Κάτι θα γίνει, θα δεις του Χρήστου Οικονόμου, εκδόσεις C.H. Beck.

Δείτε επίσης


Η Εταιρεία Συγγραφέων γιορτάζει 25 χρόνια  την Εαρινή Ισημερία ως Ημέρα Ποίησης

Η Εταιρεία Συγγραφέων γιορτάζει 25 χρόνια την Εαρινή Ισημερία ως Ημέρα Ποίησης

14/03/23
Η Εταιρεία Συγγραφέων τιμά τα 25 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου 1998) με δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. ΑΘΗΝΑ Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

06/12/18
ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ Η Εταιρεία Συγγραφέων στεγάζεται σε ιστορικό διαμέρισμα στην οδό Κοδριγκτώνος 8, στο σπίτι δηλαδή της Διδώς Σωτηρίου και του ανιψιού της Νίκου Μπελογιάννη,