ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ, ΘΩΜΑΣ


ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ, ΘΩΜΑΣ

Φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Από  το 1988 μέχρι το 1996 υπηρέτησε στο Ζάππειο και το Κεντρικό Παρθεναγωγείο της Κωνσταντινούπολης. Τα τελευταία χρόνια υπηρετεί στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.

Από το 1995 μέχρι και το 1999 εργάστηκε ως παραγωγός και επιμελητής ραδιοφωνικών εκπομπών στον 9,58 («σταθμός στον πολιτισμό» της ΕΡΤ 3).

Συχνά ως επισκέπτης παρουσιάζει σε μεταπτυχιακά τμήματα Πανεπιστημίων(Κων-πολης, Λευκωσίας, Α.Π.Θ., Θεσσαλίας, κ.α),  και σε εκπαιδευτικά  και πολιτιστικά ιδρύματα, θέματα που αντλούνται από τις έρευνές του γύρω από πτυχές του ελληνικού και τουρκικού πολιτισμού και των σχέσεων μεταξύ τους με την χρήση αντίστοιχου συνοδευτικού οπτικοακουστικού υλικού του αρχείου του. 

Κατά καιρούς οργανώνει με προσωπική πρωτοβουλία και με τη συνεργασία  πολιτιστικών φορέων(Ε.Λ.Ι.Α, Δημοτικές βιβλιοθήκες-Κέντρα ιστορικών μελετών)  και τη  συμμετοχή συγγραφέων και μουσικών εκτενή τιμητικά αφιερώματα-συναυλίες  στο έργο σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων μας, όπως π. χ. του Γιώργου Ιωάννου, του Μανόλη Αναγνωστάκη, της Διδώς Σωτηρίου το 2010 (Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη-Βόλος κ. λ .π. με τη συμμετοχή της Άλκης Ζέη), κ.α.  

Από το 2009, το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου κατ’ έτος, οργανώνει στο κτήμα του στα Λεχώνια Πηλίου με τη σύμπραξη πολιτιστικών παραγόντων και σημαντικών καλλιτεχνών, βραδιά πανελλήνιας συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών με τη συμμετοχή μουσικών συγκροτημάτων με διαφορετικό θεματικό αφιέρωμα κάθε φορά.

Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης

Είναι συλλέκτης  ελληνικών και τουρκικών δίσκων γραμμοφώνου και ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού.

Είναι συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Παίρνει μέρος ως επιμελητής και αφηγητής σε συναυλίες παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής και οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

με τα περιοδικά

Διαγώνιος, Εντευκτήριο, Οδός Πανός, Τραμ, Παρατηρητής, «Θ», Ντέφι, Λαϊκό τραγούδι, Δίφωνο, Εν χορδαίς, Μετρονόμος, Πανσέληνος, Παράλλαξη, Φιλόλογος, Γιατί, Ύλαντρον, Παρέμβαση, Άρδην, Αουτοντάφε, Εν Βόλω, Μαρτυρίες, Αυλαία, Πλατεία, Μύλος, Νέα Ευθύνη, Κλεψύδρα, Lifo, Athens voice, City, Canavaccio, culturenowmag , diastiho

με τις εφημερίδες, Ελευθεροτυπία, Το Βήμα της Κυριακής, Τα Νέα, Καθημερινή, Έθνος, Εποχή, Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Αγγελιοφόρος, Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών, Δρόμος της Αριστεράς, Documento

με τα μουσικοκαλλιτεχνικά συγκροτήματα

«Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας», «Βόσπορος», «Εν χορδαίς», «Λωξάντρα», «Χειμερινοί κολυμβητές», Χαίνηδες, «Μουσικό χωριό-Το αβγό», «Dead poets»

με την Ε.Ρ.Τ 3, το Κ.Θ.Β.Ε. και το Θέατρο του Νέου Κόσμου

Από το 1995 μέχρι και το 1999 εργάστηκε ως παραγωγός και επιμελητής ραδιοφωνικών εκπομπών στον 9,58 («σταθμός στον πολιτισμό» της ΕΡΤ 3)

Συχνά ως επισκέπτης παρουσιάζει σε μεταπτυχιακά τμήματα Πανεπιστημίων(Κων-πολης, Λευκωσίας, Α.Π.Θ., Θεσσαλίας, κ.α), και σε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα, θέματα που αντλούνται από τις έρευνές του γύρω από πτυχές του ελληνικού και τουρκικού πολιτισμού και των σχέσεων μεταξύ τους με την χρήση αντίστοιχου συνοδευτικού οπτικοακουστικού υλικού του αρχείου του.

Κατά καιρούς οργανώνει με προσωπική πρωτοβουλία και με τη συνεργασία πολιτιστικών φορέων(Ε.Λ.Ι.Α, Δημοτικές βιβλιοθήκες-Κέντρα ιστορικών μελετών) και τη συμμετοχή συγγραφέων και μουσικών εκτενή τιμητικά αφιερώματα-συναυλίες στο έργο σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων μας, όπως π. χ. του Γιώργου Ιωάννου, του Μανόλη Αναγνωστάκη, της Διδώς Σωτηρίου το 2010(Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη-Βόλος κ. λ .π.)

Από το 2009, το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου κατ’ έτος, οργανώνει στο κτήμα του στα Λεχώνια-Πλατανίδια Πηλίου με τη σύμπραξη πολιτιστικών παραγόντων και σημαντικών καλλιτεχνών, βραδιά πανελλήνιας συνάντησης Λογοτεχνίας και Μουσικής, μία συνάντηση συγγραφέων και αναγνωστών με τη συμμετοχή μουσικών συγκροτημάτων με διαφορετικό θεματικό αφιέρωμα κάθε φορά.

Το 1995 βραβεύτηκε με το Ά βραβείο λαογνωσίας Αμπντί Ιπεκτσί.

Το 2015 τιμήθηκε από το «Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης(ΕΣΗΕΜΘ)» ως «Επίμονος Θεσσαλονικεύς».

Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και του Κύκλου Ποιητών.

Είναι συλλέκτης ελληνικών και τουρκικών δίσκων γραμμοφώνου και ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού.

Είναι συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Χριστιανόπουλος - Ζήκας - Κοροβίνης στην «΄Όμορφη νύχτα»(κασέτα των εκδόσεων Διαγωνίου), 1986

Από έβενο κι αχάτη, στίχοι – μουσική - ερμηνεία : Θωμάς Κοροβίνης LYRA 1992

Φουζουλή : Λεϊλά και Μετζνούν, μετάφραση και απαγγελία με τη συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος «Εν χορδαίς», LYRA 1996

Τακίμια, στίχοι - μουσική : Θωμάς Κοροβίνης, ερμηνεία : Θωμάς Κοροβίνης - Λιζέτα Καλημέρη - Βούλα Σαββίδη - Μαριώ - Σοφία Εμφιετζή, FM RECORDS 1998

Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη : Ο ξεπεσμένος δερβίσης (βιβλίο με C.D.), ανάγνωση : Θωμάς Κοροβίνης, νέι : Μάρκος Σκούλος, ζωγραφική Δημήτρης Μοράρος, Μυγδονία 2004

Το κελί, στίχοι – μουσική : Θωμάς Κοροβίνης, ερμηνεία : Θωμάς Κοροβίνης, Λιζέτα Καλημέρη, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Μαρία Φωτίου, ΙΑΝΟΣ 2008

Ελληνικά Xριστούγεννα : Ανδρέα Καρκαβίτσα «Θείον όραμα», Φώτη Κόντογλου «Γιάννης ο Βλογημένος, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Άνθος του γιαλού» (βιβλίο με CD), επιμέλεια - ανάγνωση : Θωμάς Κοροβίνης, Μεταίχμιο 2008

Συμμετοχές :

Αλκυονίδα μέρα, με την Βούλα Σαββίδη, («Έχεις το λόγο μου» και «Ο φαντάρος» σε στίχους και μουσική Θ. Κ.) . - Γιώργου Σφυρίδη : Περιθώριο («Βαρδάρης» -ερμηνεία Νίκος Παπάζογλου-Μαρία Θωϊδου σε στίχους Θ. Κ.). - Γιώργου Καζαντζή : Του έρωτα και τ’ ουρανού( «Του έρωτα και τ’ ουρανού»-ερμηνεία Λιζέτα Καλημέρη σε στίχους Θ. Κ.) - Χρίστου Τσιαμούλη : Μονάχα για να ταξιδεύω, («Άκου μια συμβουλή, καρδιά» του Ασίκ Βεισέλ-ερμηνεία Χρίστος Τσιαμούλης-Κατερίνα Παπαδοπούλου και «Τριγύρισα, ταξίδεψα»- του Καρατζάογλαν - ερμηνεία Σοφία Παπάζογλου, οι στίχοι σε μετάφραση Θ. Κ.) - Χρίστου Τσιαμούλη : Δωδεκάορτο («Νανούρισμα»- ερμηνεία : Ελένη Βιτάλη και «Επιτάφιος» ερμηνεία : Άρτεμις Πανταζή σε στίχους Θ. Κ.) –Αρχάγγελος μουσική-ερμηνεία Δημήτρη Κοντογιάννη(«Τα κουρέλια της καρδιάς» και «Το Άγιον Όρος» σε στίχους Θ. Κ.), Αρετή Κετιμέ : Καλή σου τύχη(«Ο πόθος ο αστύλωτος» μουσική Αντρέας Κατσιγιάννης - στίχοι Θ. Κ., Γιώργου Καζαντζή : Τα παιδιά της άλλης όχθης(«Τα παιδιά της άλλης όχθης»-ερμηνεία Φωτεινή Βελεσιώτη σε στίχους Θ.Κ.), Χαίνηδες : Πέρα από τα σύνορα(«Ο ταμπουράς» του Πιρ Σουλτάν Αμπντάλ, ερμηνεία Ψαραντώνης-Μαρία Κώτη-Δημήτρης Αποστολάκης-οι στίχοι σε μετάφραση Θ. Κ. ) Συμμετέχει ως τραγουδιστής στο δίσκο Σε μια χορδή του Γιάννη Τσολακίδη («Κάνε κάτι») και στο δίσκο «Karşı» («Καναρίνι-Bülbülüm» -ερμηνεία Θωμάς Κοροβίνης –Ντιλέκ Κοτς).

Το 2002 δημιούργησε σε συνεργασία με την Τουρκάλα ερμηνεύτρια Ντιλέκ Κοτς το συγκρότημα παραδοσιακής ελληνικής και τουρκικής μουσικής «Ανατολίτικος σεβντάς».

Συχνά παρουσιάζει σε ζωντανές παραστάσεις με διάφορους συνεργάτες τα τραγούδια του ή επιλεγμένα προγράμματα με θέματα του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού. Συνεργάστηκε σε συναυλίες με Έλληνες και Τούρκους μουσικούς και τραγουδιστές στην Πόλη, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. (Ενδεικτικά αναφέρονται : Ηρώδειο- 23-9-1996, κοινή συναυλία Ελλήνων και Τούρκων μουσικών. Λυκαβηττός- 16-9-1997, συναυλία για τα 75 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή. Κωνσταντινούπολη- 22-12-2002-Διεθνές φεστιβάλ βιβλίου. Λευκωσία- Πολιτιστικό φεστιβάλ πανεπιστημίου Κύπρου 25-6-2003. «Αίγλη» Θεσσαλονίκης-Μάρτιος 2006, Αφιέρωμα στο Γιώργο Ιωάννου. Αίθουσα τελετών Α.Π.Θ., 19-4-2007–Τιμητικό αφιέρωμα για τους αγωνιστές και φυλακισμένους κατά τη δικτατορία. 2016, Δικαιοσύνη και κινηματογράφος –Φεστιβάλ κιν-φου Θεσσαονίκης. Σ, 2016, Το φύλλο στη λογοτεχνία –Α.Π.Θ..

Το διάστημα της παραμονής του στην Πόλη(1988-1995) διοργάνωσε σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων(διαλέξεις-συναυλίες) με θέματα σχετικά με την ελληνική και την τουρκική λογοτεχνία, λαογραφία και μουσική.

Παίρνει μέρος ως επιμελητής και αφηγητής σε συναυλίες παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής και οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το καλοκαίρι του 2018 έλαβε μέρος στην θεατρική παράσταση-αναλόγιο «Ιφιγένεια εν αυλίδι» του Ευριπίδη που παρουσιάστηκε στα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μίεζα (Νάουσα) σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη στους ρόλους του Αγαμέμνονα και του Αχιλλέα. Λοιποί ρόλοι : Ζυράννα Ζατέλη:Κλυταιμνήστρα, Γλυκερία Μπασδέκη :Ιφιγένεια, Θεόδωρος Γρηγοριάδης :Μενέλαος.

[Οι υπογραμμισμένες σειρές σχηματίζουν σύντομο βιογραφικό]

 Πληροφορίες: 
Όνομα:  ΘΩΜΑΣ
Επίθετο:  ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ
Εργογραφία: 

Τουρκικές παροιμίες, Διαγώνιος 1986 - Άγρα 1988

Γιουνούς Εμρέ - Καρατζαογλάν [μετάφραση και απαγγελία] κασέτα αρ.4, Διαγώνιος 1987

Οι Ασίκηδες -Εισαγωγή και ανθολογία της τουρκικής λαϊκής ποίησης από τον 13ο αι. μέχρι σήμερα, Εξάντας 1992 - Άγρα 2003

Μπακή - Νεντήμ [μετάφραση και απαγγελία], κασέτα αρ.9, Διαγώνιος 1994

Ο Τσακιτζής του Γιασάρ Κεμάλ [εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια], Άγρα 1994

Κανάλ Ντ’ Αμούρ, αφήγημα για το ερωτικό περιθώριο της Θεσσαλονίκης του’ 80,  Άγρα 1996 

Τα πρόσωπα  της Σωτηρίας Μπέλλου, Ελευθεροτυπία (Τεγόπουλος-Μανιατέας) 1997

Φαχισέ Τσίκα, αφήγημα, Άγρα 1998

Σκανδαλιστικές και βωμολοχικές ελληνικές παροιμίες, Άγρα 1998

Κωνσταντινούπολη - Λογοτεχνική ανθολογία - Εξήντα κείμενα για την Πόλη [επιμέλεια-ανθολόγηση], Ιανός 2000

Τούρκοι ποιητές υμνούν την Κωνσταντινούπολη [εισαγωγή - μετάφραση - ανθολογία ], Οδός  Πανός 2000  

Ο Μάρκος στο χαρέμι - Ο Βαμβακάρης στο θέατρο σκιών, έργο για το θέατρο και το θέατρο σκιών, Νησίδες 2002

Το χτικιό της Άνω Τούμπας, αφήγημα, Ιανός 2003

Τρία ζεϊμπέκικα και ένα ποίημα για το Γιώργο Κούδα, Ιανός 2004

Οι Ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας, ιστορική και εθνογραφική μελέτη, Άγρα 2005 (υποψήφιο για το κρατικό βραβείο χρονικού-μαρτυρίας 2005)

Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη, Οδός Πανός 2005

Θεσσαλονίκη 2005 – Ρεπορτάζ, Στον αδερφό Γιώργο Ιωάννου που λείπει είκοσι χρόνια στην καταπακτή, Μυγδονία 2005

Σμύρνη, μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο 2006

Όμορφη νύχτα, χρονογραφία-μυθιστόρημα, Άγρα 2008  

Ο καραγκιόζης λαϊκός τραγουδιστής, έργο για το θέατρο και το θέατρο σκιών, Άγρα 2009

Ο γύρος του θανάτου, μυθιστόρημα, Άγρα 2010, (κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 2011) θεατρικές παραστάσεις : «Ο γύρος του θανάτου», Βασιλικό θέατρο, σκηνοθεσία Νίκος Μαστοράκης 2013, «Ή Σύλβα και ο δράκος» (το τελευταίο κεφάλαιο από το μυθιστόρημα «Ο γύρος του θανάτου»), μονόλογος με τη Νένα Μεντή 2013-2014

Θεσσαλονίκη 1912-2012-Μέσα στα στενά σου τα σοκάκια, Μεταίχμιο 2012
Το αγγελόκρουσμα-Η τελευταία νύχτα του κυρ-Αλέξανδρου, Άγρα 2012
’ 55, μυθιστόρημα, Άγρα 2012  (βραβείο Νίκου Θέμελη Άνδρος 20013)
Ο Καβάφης και η Πόλη, Ιστός 2013

Τ’ αγαπημένα (ποιήματα και πεζά), ανθολογία, Μεταίχμιο, 2014

Τι πάθος ατελείωτο, αφηγήματα, Άγρα 2014

Το πρώτο φιλί –Ένα απόγευμα του Γιωργάκη Βιζυηνού στο χαρέμι του Αμπντουλαζίζ, νουβέλα, Άγρα-Ιστός 2015

Ο Σεφέρης και ο Ελύτης μελοποιημένοι, μελέτη, Ιστός, Κωνσταντινούπολη 2016

Ο κατάδεσμος, αφηγηματικός μονόλογος, Άγρα 2016, θεατρική παράσταση, Θεσσαλονίκη

Σκίρτημα ερωτικόν-Ο Κ. Π. Καβάφης εις την Πόλιν, αφηγηματικός μονόλογος, Άγρα 2017

Ο θρύλος του Ασλάν Καπλάν, μυθιστόρημα, Άγρα 2018

Η τελευταία ώρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου –«Ολίγη μπέσα, ωρέ μπράτιμε», νουβέλα, Άγρα 2019

Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη-Ανατολή, Άγρα 2021

 


Έτος γέννησης:  1953
Τόπος γέννησης:  Νέα Μηχανιώνα Χαλκιδικής
Τίτλος αποσπάσματος:  Η μόνη της Ανάσταση
Κείμενο αποσπάσματος: 

 Ο μεγαλύτερος γιος της είχε σκοτωθεί το ΄45 με την απελευθέρωση από μια νάρκη. Όλη η χερσόνησος της Κασσάνδρας ήταν πικροστολισμένη στ’ ακρογιάλια της με ξύλινους σταυρούς από παλικαράκια που τσιμπούσαν στην εξόρυξη ναρκών που είχαν αφήσει οι Γερμανοί, για χαρτζιλίκι απ’ το μολύβι που θα αποκαλυπτόταν. Τώρα πια δε στέκει κανείς, τους έχουν όλους ξηλώσει. Στα είκοσι πέντε του είχε κομματιαστεί κι ο δικός μας, ο Κωνσταντίνος. Ό, τι είχε απομείνει απ’ τον λεβέντη της ήταν δυο κιλά πετσιά και κόκκαλα σ’ ένα σεντόνι. Έκτοτε ήξερε μόνο τη Μεγάλη Παρασκευή. Ποτέ της Κυριακή, γιορτή και επίσημη ημέρα δεν πήγαινε στην εκκλησία.

Ήταν Μεγάλο Σάββατο του ’75. -Φτάνει πια, κυρά-Ελπινίκη, τριάντα χρόνια τώρα δεν έκανες Ανάσταση. Σε παρακαλώ, έλα να πάμε. Και πέταξ’ το πια αυτό το φακιόλι.

Εμείς είμαστε απ’ την Ανατολική Θράκη, απ’ το Λουλέ Μπουργάζ, δεν φεύγει το πένθος από πάνω μας ποτέ.

Την πήρα αγκαζέ και ξεκινήσαμε αμίλητοι. Όταν φτάσαμε στον αυλόγυρο της εκκλησίας είπε : -Φτάνει.

Κρύφτηκε πίσω από ένα κυπαρίσσι, κατέβασε πιο χαμηλά το μαύρο τσεμπέρι της και δήλωσε : -Ας κάνουμε από δω το «Χριστός Ανέστη». Να μη μας σεργιανούνε κιόλας.

Αυτή ήταν η μοναδική κρυφή και φανερή Ανάσταση που έζησε η γιαγιά μου, η μάνα της μάνας μου, μετά τον πόλεμο.

 


Διακρίσεις: 

Ά βραβείο λαογνωσίας Αμντί Ιπεκτσί, 1995

Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το μυθιστόρημα «Ο γύρος του θανάτου», 2011

Λογοτεχνικό βραβείο Νίκου Θέμελη για το μυθιστόρημα «΄55», 2013


E-mail:  korovinisevda@gmail.com