ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ
Οι φορείς των Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις περικοπές των συντάξεων και στις ρυθμίσεις του νέου νόμου για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό που περιέχει ρυθμίσεις οι οποίες καταστρέφουν και τα ελάχιστα ψήγματα συμμετοχής του κράτους στην ασφάλιση και τη σύνταξη, που μετατρέπει την ασφάλιση και την σύνταξη προσωπική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου.
Oι δικαιούχοι της σύνταξης του Υπουργείου Πολιτισμού γεύτηκαν ήδη τις πρώτες συνέπειες της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής πολιτικής απέναντι και στους καλλιτέχνες-λογοτέχνες, ήδη από το 2013,με αποκορύφωμα τον Δεκέμβριο 2015, που είδαν τη σύνταξή τους να καταποντίζεται κατά περίπου 300 ευρώ τον μήνα και, παράλληλα, με απόφαση που υπογράφει τον Δεκέμβριο 2015 ο Υπουργός Πολιτισμού και ο Υπουργός Οικονομικών, καλείται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να εφαρμόσει τις περικοπές που προέβλεπε ο ν. 4151/2013, ζητώντας μάλιστα σήμερα από τους καλλιτέχνες να επιστραφούν ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ τα ποσά της διαφοράς από 1-1-2013, διαφορά που επίσης ζητήθηκε αναδρομικά από όσους καλλιτέχνες και λογοτέχνες έπαιρναν δύο συντάξεις, οπότε, με την εφαρμογή του 4151/2013 θα έπρεπε και οι δύο μαζί να μην ξεπερνούν σε άθροισμα τα 1.000 ευρώ.
Σήμερα τα προβλήματα των καλλιτεχνών και των λογοτεχνών έχουν οξυνθεί, πολλοί δε, και λόγω της φορολογικής πολιτικής απέναντι στην Τέχνη και στους δημιουργούς, ωθούνται σε εξαφάνιση, σε κατάργηση της επαγγελματικής τους υπόστασης, ζητήματα, που σε συνδυασμό με τα προβλήματα διακίνησης των έργων που δημιουργεί η κρίση, η πτώχευση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, καθώς και η συρρίκνωση του Δημοσίου Τομέα, η κατάργηση Πνευματικών Κέντρων και η ανασφάλιστη εργασία, διαμορφώνουν ένα τοπίο στρέβλωσης κάθε κοινωνικής ανάγκης για συμμετοχή και επικοινωνία με τη Λογοτεχνία και την Τέχνη γενικώς.
Οι δημιουργοί, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, δικαιούνται ασφάλιση και περίθαλψη. Από όλες τις κυβερνήσεις όμως, η αντιμετώπιση οριστικής λύσης στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα των καλλιτεχνών δεν προχώρησε. Η καθολική λύση του Ασφαλιστικού – Συνταξιοδοτικού των καλλιτεχνών και λογοτεχνών αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου στον τομέα αυτόν.
Στον χώρο των τεχνών η έννοια της «ανταποδοτικότητας» δεν μπορεί να έχει αυστηρά ταμειακό χαρακτήρα. Στις συνθήκες παραγωγής-διακίνησης του καλλιτεχνικού έργου τέχνης, ο επισφαλής χαρακτήρας της ταμειακής ανταποδοτικότητας εμφανίζεται με απόλυτη καθαρότητα. Είναι επίσης γνωστό ότι στο εθνικό εισόδημα υπολογίζεται και η αξία των έργων τέχνης (αλλά εφόσον αυτή έχει πληρωθεί). Ο μεγαλύτερος όγκος της καλλιτεχνικής παραγωγής ωστόσο, παραμένει στο περιθώριο των οικονομικών ανταλλαγών του δημιουργού του (αλλά όχι με τη μορφή της «ζημίας» ή του αδιάθετου προϊόντος λόγω δυσμενών συνθηκών).
Αυτό το μη ρευστοποιημένο προϊόν υπήρχε σ’ όλες τις εποχές και σ’ όλες τις κοινωνίες γιατί δεν οφείλεται στη σχέση ζήτησης-προσφοράς, αλλά στην ίδια τη φύση της λειτουργίας του καλλιτεχνικού έργου. Συνεπώς μια λύση που θα στηριζόταν αποκλειστικά στο εισόδημα των χρόνων εργασίας, θα ήταν πρακτικά αδύνατη.
Από την άλλη, η ασφάλιση και η συνταξιοδότηση των καλλιτεχνών-λογοτεχνών θα σήμαινε αποδέσμευση δημιουργικών δυνάμεων, γι’ αυτό και θα μπορούσε να θεωρηθεί γενικότερης σημασίας αναπτυξιακή επιλογή.
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθείται σήμερα, απομακρύνει την καθολική λύση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού των καλλιτεχνών, είναι ολέθριο για όλους τους εργαζόμενους και τους ήδη συνταξιούχους καλλιτέχνες. Οδηγεί σε δραστική μείωση των συντάξεων, ακόμα και αυτών που δίνονται σήμερα, και σε νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που φτάνει μέχρι και τον διπλασιασμό τους.
Οι νέες αυξήσεις των εισφορών έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες αυξήσεις που είχαν επιβληθεί από όλους τους προηγούμενους σχετικούς νόμους. Προβλέπει δουλειά ώς τα 67 χρόνια για μια σύνταξη που, για τη συντριπτική πλειονότητα αποτελεί επίδομα φτώχειας.
Αναγνωρίζοντας το κενό στην κοινωνική ασφάλιση, η Πολιτεία έχει θεσπίσει τις συντάξεις καλλιτεχνών και λογοτεχνών οι οποίες, σήμερα, μολονότι είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς, αποτελούν τον μοναδικό πόρο ζωής για τους ηλικιωμένους δημιουργούς.
Αν η Πολιτεία θέλει πράγματι να τιμήσει τον χώρο των Τεχνών, θα πρέπει η σύνταξη και ο αριθμός των δικαιούχων να αυξηθεί.
Και βέβαια δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να ισχύει η αναδρομική εφαρμογή του νόμου 4151/2013 από 1-1-2013, που με τις κρατήσεις θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης στους δικαιούχους, δεδομένου ότι η ευθύνη της μέχρι τώρα μη εφαρμογής του νόμου δεν ήταν δική τους, αλλά του Κράτους...
Επισημαίνουμε, τέλος, ότι την Άνοιξη του 2013, όταν ψηφιζόταν ο ν. 4151/2013 και εκφράζαμε την καθολική αντίθεση του καλλιτεχνικού κόσμου στην ψήφισή του, η σημερινή Κυβέρνηση, –ως αντιπολίτευση τότε– είχε δηλώσει στη Βουλή την αντίθεσή της στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού που εφαρμόζει σήμερα – και μάλιστα αναδρομικά!!
Όλοι εμείς οι δημιουργοί, οι χιλιάδες συγγραφείς, εικαστικοί, μουσικοί, σκηνοθέτες και ηθοποιοί, όσοι, τέλος πάντων, παράγουμε Πολιτισμό σ’ αυτό τον τόπο, ζητούμε την κατάργηση του 4151/2013, την αύξηση του αριθμού και του ύψους των συντάξεων του ΥΠΠΟΑ για τους δημιουργούς όλων των καλλιτεχνικών κλάδων και να δοθεί ριζική λύση στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό των καλλιτεχνών που θα λαμβάνει υπ’ όψη τις συνθήκες και τον τρόπο εργασίας και προσφοράς των καλλιτεχνών και των λογοτεχνών στην Κοινωνία.
Οι φορείς των Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις περικοπές των συντάξεων και στις ρυθμίσεις του νέου νόμου για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό που έχει φέρει η Κυβέρνηση και που περιέχει ρυθμίσεις που καταστρέφουν κάθε υπόλειμμα συμμετοχής του κράτους στην ασφάλιση και τη σύνταξη, μετατρέποντας την ασφάλιση και τη σύνταξη προσωπική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, καταργώντας έτσι κάθε έννοια συλλογικού και κοινωνικού χαρακτήρα.
Εταιρεία Συγγραφέων
(Πρόεδρος: Δημήτρης Καλοκύρης, Γενική Γραμματέας: Αγγελική Στρατηγοπούλου)
Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών
(Πρόεδρος: Διονύσης Μαγκλιβέρας, Γενική Γραμματέας: Γιολάντα Πατεράκη)
Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών
(Πρόεδρος: Κώστας Καρούσος, Γενικός Γραμματέας: Γιάννης Παπαοικονόμου)
Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
(Πρόεδρος: Εύα Μελά, Γενικός Γραμματέας: Δημήτρης Βάρβογλης)
Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος
(Πρόεδρος: Βασίλης Παρασκευόπουλος, Γενικός Γραμματέας: Κώστας Σταυρόπουλος)
Ένωση Μουσικοσυνθετών - Στιχουργών Ελλάδας
(Πρόεδρος: Γιάννης Γλέζος)
Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας
(Πρόεδρος: Λάκης Χαλκιάς, Γενικός Γραμματέας: Κώστας Σκόνδρας)