ΚΑΤΑΛΩΝΙΑ: Παράλληλες Φωνές


10/07/16

Το 14ο  Ποιητικό Φεστιβάλ για τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες στην Ευρώπη  έγινε φέτος, με μεγάλη επιτυχία, στην Ισπανία – στις περιοχές που μιλάνε καταλανικά: της Βαρκελώνης της Βαλένθια, της Ταρραγώνας, της Βιλλαφράνκα και της Μαγιόρκα.

Τρεις ποιητές της Ε.Σ., η Παυλίνα Παμπούδη, η Κατερίνα Ηλιοπούλου και ο Σταμάτης Πολενάκης, εκπροσωπήσαμε την Ελλάδα, και λάβαμε μέρος στις εκδηλώσεις μαζί με τρεις Καταλανούς ομότεχνους: την Nora Albert, τον Josep Lluis Roing και τον Ramon Boixera.

Τις performances σκηνοθέτησε ο Albert Mestres,  και η ηθοποιός Mireia Chalamanch με τις παρεμβάσεις της  κατάφερε να διατηρεί την απρόσκοπτη πνευματική επικοινωνία του καθηλωμένου κοινού με τον  δίγλωσσο ποιητικό λόγο.

Την οργάνωση είχε αναλάβει το Institutio de les Lietres Catalanes με την συνεργασία πολλών, κατά τόπους, ιδρυμάτων Γραμμάτων και Τεχνών: Ajutament de Vilafranca del Penedes, Bodeques Torres, Associacio de Professionals I Estudiosos en Liengua I Literatura Catalana APELLC, Fundacio Privada Mutua Catalanya, Seminari de Tarragona, Ajutament de Tarragona, Aula de Poesia de la Universitat de Valencia, Centre Octubre de Cultura Contemporaria, Servei de Politica Linguistica de la UV,Libraria Quars, Fundacio ACA, Espai Betulia, Ajuntament de Badalona, Grec Festival de Varcelona, El Born Centre Cultural – και της Εταιρίας Συγγραφέων.  

Επίσης, επ’ ευκαιρία του Φεστιβάλ, κυκλοφόρησε στην Βαρκελώνη το όμορφο, δίγλωσσο βιβλίο Veus paral-leles 14, με τα ποιήματά μας (μεταφραστές Joan Casas και Kleri Scandami).

 

Το, πολύ φορτωμένο, πρόγραμμα αναγνώσεων ήταν το εξής: 

25/6  διαβάσαμε στο Centre Octubre de Cultura Contemporania de Valencia

27/6   στο  Claustre Sant Pau del Centre Tarraconence El Seminari de Tarragona

28/6   στο   Claustre de Sant Francesc de Vilafranca del Penedes

29/6   στο  Libreria Quars de Palma

1/7    στο Fundacio ACA de Buger

2/7   στο   Espai Betulia de Badalona και

3/7   στο   El Born Centre de Cultura I Memoria.

 

Το πρόγραμμα περιελάμβανε βεβαίως ξεναγήσεις, περιπάτους, εκδρομές και, φυσικά,  φαγοπότια! Η φιλοξενία ήταν εξαιρετική σε όλα τα μέρη που επισκεφτήκαμε. Από τα γραφικά ταβερνάκια, τα πρώτης τάξης ρεστωράν, μέχρι τα μοναστηριακά τραπέζια. 

Για όλους μας, το δεκαήμερο αυτό ήταν μια αξέχαστη εμπειρία.

Ευχαριστώ που η Ε.Σ. μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω, εισηγούμαι δε, εύχομαι και ευελπιστώ να μπορέσουμε σύντομα και εμείς να διοργανώσουμε  κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα!

 

ΠΑΥΛΙΝΑ ΠΑΜΠΟΥΔΗ

ΚΑΤΑΛΩΝΙΑ: Παράλληλες Φωνές

Δείτε τα σχετικά αρχεία


Δείτε επίσης


Ανθολογία της Εταιρείας Συγγραφέων GREEK WRITERS TODAY

Ανθολογία της Εταιρείας Συγγραφέων GREEK WRITERS TODAY

11/11/22
Η μεγάλη ανθολογία της Εταιρείας Συγγραφέων   κυκλοφορεί σε e-book σε όλο τον κόσμο από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ. Ένας τόμος 850 ηλεκτρονικών σελίδων.Πάνω από 200 ποιητές
ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΤΗΣ ΚΩ

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΤΗΣ ΚΩ

05/12/22
Το να σε αναγορεύει μια πόλη σε επίτιμο δημότη της είναι, πέρα από την μεγάλη τιμή, ένας τρόπος να επωμίζεσαι την ίδια την πόλη. Θέλω να πω, την ενδύεσαι ή την κρατάς στα