Ημερολόγιο 2025 - Αειφορία και λογοτεχνία: ζώντας φυσικά, ζώντας αρμονικά...


15/05/24
Ημερολόγιο 2025 - Αειφορία και λογοτεχνία: ζώντας φυσικά, ζώντας αρμονικά...

Ημερολόγιο 2025

της Εταιρείας Συγγραφέων

Αειφορία και λογοτεχνία: ζώντας φυσικά, ζώντας αρμονικά...

Αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες

Η αειφορία είναι το μέλλον της επιβίωσης του κόσμου, είναι το σύστημα εκείνο που σέβεται τη ζωή σε όλες τις μορφές, οικοδομώντας έναν καλύτερο κόσμο για όλα τα όντα, αποδεχόμενο την ποικιλομορφία που προβάλλει και η ίδια η φύση. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η λογοτεχνία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση δυσεπίλυτων προβλημάτων όπως είναι η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, η απώλεια της βιοποικιλότητας αλλά και η διακινδύνευση της ποιότητας της ζωής μας μέσα από μια ενδεχόμενη αντι-οικολογική χρήση των επιτευγμάτων της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας. Η Τεχνική Νοημοσύνη ως πρόκληση για τους πνευματικούς ανθρώπους αλλά και τα οπλικά συστήματα μαζικής καταστροφής κάτω από τη σκιά των οποίων κινείται η εύθραυστη ισορροπία της πλανητικής μας ειρήνης είναι κάποια από τα επίκεντρα του σύγχρονου προβληματισμού.

Με το προαναφερόμενο σκεπτικό επιλέξαμε ως θέμα του Λογοτεχνικού Ημερολογίου 2025 τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη:

 

ήμερα να χτυπάει στις φλέβες ο παλμός της γης

 

 

Η Εταιρεία Συγγραφέων καλεί τα μέλη της (τακτικά, επίτιμα και αντεπιστέλλοντα) να στείλουν σε ηλεκτρονική μορφή μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024 δημοσιευμένα ή αδημοσίευτα κείμενά τους (ποιήματα, πεζά, δοκιμιακά) σχετικά με το θέμα αυτό, που θα πρέπει να εκτείνονται από 1 έως 2 τυπογραφικές σελίδες (και σε κάθε περίπτωση όχι περισσότερο από 300 λέξεις).

 

Με κοινοποίηση στο e-mail της Εταιρείας info@authors.gr, τα κείμενα αποστέλλονται στο e-mail της Γενικής Γραμματέως κ. Άννας Αφεντουλίδου annaafen@hotmail.com. Θα αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα επιβεβαίωσης λήψης του κειμένου.

Δείτε επίσης


Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

24/10/22
Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του επίτιμου μέλους μας Χρήστου Σαμουηλίδη, συγγραφέα και λαογράφου.  Ο Χρήστος Σαμουηλίδης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1927. Το 1952 αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Πολύτιμη στάθηκε η ερευνητική εργασία του στους προσφυγικούς οικισμούς της Ελλάδας κατά την οποία συνέλεξε 14.000 σελίδες λαογραφικού και ιστορικού υλικού από τις αφηγήσεις των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σημαντική επίσης ήταν η μελέτη του για το παραδοσιακό ποντιακό θέατρο. Για την συγγραφική του δουλειά, έχει τιμηθεί πολλές φορές με σημαντικές διακρίσεις, και το αρχείο του παραχωρήθηκε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Εκφράζουμε στου οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Οι επιτροπές για τα βραβεία Βαρβέρη και Κουμανταρέα

Οι επιτροπές για τα βραβεία Βαρβέρη και Κουμανταρέα

08/04/19
Οι νέες επιτροπές για τα βραβεία Βαρβέρη και Κουμανταρέα της Εταιρείας Συγγραφέων σε πρωτοεμφανιζόμενους ποιητές και πεζογράφους   Με τη λήξη της θητείας των επιτροπών