Ημερολόγιο 2024 της Εταιρείας Συγγραφέων «για μια ζωή δίχως φόβο και χλεύη»


21/02/24
Ημερολόγιο 2024 της Εταιρείας Συγγραφέων για μια ζωή δίχως φόβο και χλεύη

Με τίτλο έναν στίχο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, «για μια ζωή δίχως φόβο και χλεύη» κυκλοφορεί φέτος, από τις Εκδόσεις Σοκόλη και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το λογοτεχνικό ημερολόγιο της Εταιρείας Συγγραφέων για το 2024, με κείμενα μελών της εταιρείας, ως κορύφωση μιας σειράς δράσεων της Εταιρείας Συγγραφέων για την ανάπτυξη της συμπερίληψης. Την έκδοση προλογίζουν ο Πρόεδρος Ιωσήφ Βεντούρας και η Γενική Γραμματέας Άννα Αφεντουλίδου, η οποία είχε και την ευθύνη της επιμέλειας ύλης. Υπεύθυνη σχεδιασμού, εικονογράφησης και επιμέλειας κειμένων είναι η Αθηνά Σοκόλη.

 

«Η έκδοση του Ημερολογίου μας», τονίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων, «συνέπεσε φέτος με μία θλιβερή όσο και αποτρόπαια συνθήκη. Την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στον ευαίσθητο χώρο της Μέσης Ανατολής με τη σφαγή αθώων αμάχων πολιτών και παιδιών. Για να ζούμε μια ζωή "δίχως φόβο και χλεύη" πρώτιστη και αναγκαία συνθήκη αποτελεί η ειρήνη, η εξάλειψη του ρατσισμού και της ρητορικής μίσους. Η μόνη επίλυση των διαφορών οφείλει να γίνεται στο πλαίσιο των ειρηνικών διαπραγματεύσεων, όπως ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες».

 

Εξάλλου η λογοτεχνία, όπως τονίζει και στον πρόλογο της έκδοσης η Άννα Αφεντουλίδου, «αποτελεί διαχρονικά έναν πανανθρώπινο λόγο που ξεπερνά πολιτισμικές ή άλλου είδους διαφορές και κατορθώνει μέσα από την αποτύπωση της ανθρώπινης περιπέτειας να μιλήσει για όλους και όλες μας». 

 

«Η συμπερίληψη», καταλήγει, «δεν νοείται χωρίς την αλληλέγγυα στάση, ιδίως απέναντι σε ευάλωτες ομάδες είτε λόγω κάποιας ιδιαιτερότητας είτε λόγω φυλής, αναπηρίας, θρησκευτικών πεποιθήσεων, εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης, χαρακτηριστικών φύλου ή οικογενειακής κατάστασης κ.λπ. Χωρίς την κοινή προσπάθεια για έναν κόσμο όπου θα ζούμε όλοι και όλες δίχως φόβο και χλεύη, για μια ζωή με ελευθερία και αλληλοκατανόηση».

Δείτε επίσης


ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ / ΛΟΓΟΚΛΟΠΗ

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ / ΛΟΓΟΚΛΟΠΗ

19/05/16
EΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ TO ΒΙΒΛIO ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ PDF
Το Ημερολόγιο 2018 της Εταιρείας Συγγραφέων

Το Ημερολόγιο 2018 της Εταιρείας Συγγραφέων

28/11/17
Εδώ και 24 χρόνια, η Εταιρεία Συγγραφέων εκδίδει λογοτεχνικά θεματικά ημερολόγια με πρωτότυπα κείμενα μελών της, σε συνεργασία με πολλούς εκδοτικούς οίκους και με