Ημερίδα και εκπαιδευτικά εργαστήρια: Ξαναδιαβάζοντας έργα της κλασικής παράδοσης


13/11/24

Ημερίδα και εκπαιδευτικά εργαστήρια:

Ξαναδιαβάζοντας έργα της κλασικής

παράδοσης

Στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2024, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Ξαναδιαβάζοντας έργα της κλασικής παράδοσης» και εκπαιδευτικά εργαστήρια σε συνεργασία με την Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά.

→ 25 Νοεμβρίου 2024, 18.30-20:30: ημερίδα στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος – θα ακολουθήσει βραδιά Beaujolais
→ 26 Νοεμβρίου 2024, 16:00-17:30: εκπαιδευτικά εργαστήρια διαδικτυακά

Υποχρεωτική εγγραφή για τις δύο ημερομηνίες

Η ημερίδα είναι αφιερωμένη στα κλασικά έργα της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής αλλά και στην αντίληψη της αρχαιολογίας στο πλαίσιο της συγκρότησης του κλασικού/αρχαίου φαντασιακού. Ανατρέχοντας στα έργα του παρελθόντος, δεν σκοπεύουμε να αξιολογήσουμε ή να εξυμνήσουμε την αξία τους. Η ημερίδα επιχειρεί, μέσα από νέες αναγνώσεις, να επαναπροσεγγίσει έργα που έχουν καθιερωθεί ως κλασικά, να αναδείξει τη σημασία τους για εμάς, σήμερα, και να επανεξετάσει μύθους/αναπαραστάσεις. Ξαναδιαβάζουμε τα κλασικά έργα με σκοπό να ανανεώσουμε τη σχέση μας μαζί τους και να διευρύνουμε τις δυνατότητες ανάγνωσης, ενσωματώνοντας σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις, όπως ζητήματα ταυτότητας, φύλου, και επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας, ζωγραφικής και λογοτεχνίας, επιστήμης και τέχνης.

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια θέτουν και αναδεικνύουν το κρίσιμο ερώτημα της διαγενεακής μετάδοσης των έργων της κλασικής κληρονομιάς: Πώς μπορούμε να παρακινήσουμε τους νέους να ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ, να ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ και να ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΝ τα κλασικά έργα;


→ Δευτέρα 25 Νοεμβρίου (18:30-20:30) στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Ομιλίες με ταυτόχρονη μετάφραση:

– 18:30Αγγέλα Καστρινάκη, καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων Εκδοχές της Πηνελόπης και Μίλα Πηνελόπη!
« Η Πηνελόπη φεμινίστρια »

– 19:00Πέτρος Μαρτινίδης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγγραφέας πολλών βιβλίων, εκ των οποίων δύο αστυνομικά μυθιστορήματα Μοιραίοι αντικατοπτρισμοί και Κατά συρροήν, που μεταφράστηκαν στα γαλλικά.
« Η ευγλωττία της σκιάς »

– 19:30Pierre Bayard (διαδικτυακά μέσω Zoom), ομότιμος καθηγητής γαλλικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Paris 8 και ψυχαναλυτής – συγγραφέας πολυάριθμων δοκιμίων, μεταξύ των οποίων Qui a tué Roger Ackroyd?Comment parler des livres que l’on n’a pas lus? και Le Plagiat par anticipation. Τελευταία έκδοση: Aurais-je été sans peur et sans reproche ? Le chevalier Bayard et moi (Minuit, 2024).
« Το σύμπλεγμα του Bérard »

– 20:00Philippe Jockey, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και Αρχαιολογίας του Ελληνικού Κόσμου. Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαιολογία και τις Αρχαιολογικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Paris Nanterre, απόφοιτος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.
« Ο μύθος της Λευκής Ελλάδας »

ΣυντονίστριαΙωάννα Σαββινίδου, Διευθύντρια (Ελληνικό Τμήμα) της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά, εκδότρια.

Οργανωτική Επιτροπή: Ζωή Αγγελή, καθηγήτρια στην Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά, Véronique Bruez, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Κατερίνα Σπυροπούλου, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος


→ Τρίτη 26 Νοεμβρίου (16:00-17:30), διαδυκτιακά

Ομιλιτής: Guilhem BRUNET, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στην Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά

Τρία κεφάλια / ένας κεφτές: κατανοώντας τις παραλήψεις του κειμένου του Βιργιλίου (Βιργίλιος, Αινειάδα, βιβλίο VI, 417-425)
Για να περάσουν το κατώφλι του βασιλείου του Άδη, ο Αινείας και η Κυμαία Σίβυλλα πρέπει να καταφέρουν να περάσουν μπροστά στον τρομερό Κέρβερο χωρίς αυτός να τους καταβροχθίσει. Η Σίβυλλα έχει τη λύση: πετά στο τρικέφαλο σκύλο έναν « υπνωτικό κεφτέ με φαρμακευτικούς σπόρους και μέλι». Το μυθικό τέρας του Άδη σωριάζεται μεμιάς, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους ταξιδιώτες του θανάτου.

Ο Βιργίλιος που αναφέρεται επίμονα στα τρία κεφάλια του φύλακα του Άδη, παραλείπει ένα σημαντικό ερώτημα: ποιο από τα τρία κεφάλια του Κέρβερου καταβρόχθισε τον κεφτέ; Μία προσεκτική και διεξοδική ανάγνωση του έργου του Βιργιλίου μπορεί άραγε να μας δώσει την απάντηση;

25 - 26 Νοέ 2024

 

→ 25 Νοεμβρίου, 18:30-20:30: ημερίδα στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Σίνα 31)
→ 26 Νοεμβρίου, 16:00-17:30: εκπαιδευτικά εργαστήρια διαδικτυακά

Υποχρεωτική εγγραφή

 

Δείτε επίσης


Παρουσίαση του βιβλίου Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ DORIA PAMPHILJ του ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΕΛΗΒΟΡΡΙΑ

Παρουσίαση του βιβλίου Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ DORIA PAMPHILJ του ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΕΛΗΒΟΡΡΙΑ

11/09/24
Η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη και ο Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ σας προσκαλούν την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 19:30 στην παρουσίαση της έκδοσης   Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ DORIA PAMPHILJ. Γύρω από τη σχέση της μορφής με το περιεχόμενο και τους ερμηνευτικούς κλυδωνισμούς μιας κλασικής δημιουργίας του ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΕΛΗΒΟΡΡΙΑ   στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1, Αθήνα).
Διημερίδα Ο.Λ.Κ. (Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής) Κύπρου 18-19.10.2024

Διημερίδα Ο.Λ.Κ. (Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής) Κύπρου 18-19.10.2024

15/10/24
Ανακοινώνεται ότι όσοι και όσες επιθυμούν να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου την τελετή απονομής του βραβείου συνολικής προσφοράς “Βασίλης Μιχαηλίδης” 2024 του ΟΛΚ στον Γ. Κεχαγιόγλου και την επιστημονική διημερίδα του ΟΛΚ «Ο Γιώργος Κεχαγιόγλου και η συμβολή του στα κυπριακά γράμματα και, γενικότερα, στη νεοελληνική λογοτεχνία και φιλολογία» (18, 19/10/2024) έχουν αυτή τη δυνατότητα.