Hλεκτρονική έκδοση του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας


06/03/23
Hλεκτρονική έκδοση του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2023

 

 

Η Ακαδημία Αθηνών κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε στις 9 Φεβρουαρίου, Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, προσέφερε δωρεάν στον ελληνικό λαό, και σε κάθε ενδιαφερόμενο όπου γης, την ηλεκτρονική έκδοση του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://christikolexiko.academyofathens.gr/index.php

Επί προεδρίας του Ακαδημαϊκού κ. Αντώνιου Ρεγκάκου ολοκληρώθηκε με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του, και με την αμέριστη στήριξη του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας κ. Χρήστου Ζερεφού, η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας. Η ηλεκτρονική μορφή του έγινε πραγματικότητα χάρη στην πρωτοβουλία και τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Ακαδημαϊκού κ. Θεόδωρου Παπαγγελή και των άξιων συνεργατών του, με επικεφαλής τον Κώστα Θεοδωρίδη. Την ευθύνη της δεύτερης αναθεωρημένης και εμπλουτισμένης έκδοσης, η οποία περιλαμβάνει 75.500 λήμματα και σταθερές λεξικές συνάψεις, ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Ακαδημαϊκός Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Το Λεξικό παρουσιάζει 17 καινοτομίες, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι: κατάρτιση του λημματολογίου από εκτενείς έντυπες και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, καθιέρωση διπλής ορθογράφησης για ορισμένες λέξεις, αναγραφή της επιστημονικής ονομασίας ζώων και φυτών, αναλυτική παρουσίαση των συνδυαστικών δυνατοτήτων των λέξεων, ακριβής υφολογικός προσδιορισμός λέξεων και εκφράσεων και παράθεση της χρονολογίας πρώτης εμφάνισης πολλών αγγλικών και γαλλικών λέξεων και στερεότυπων εκφράσεων ως συμβολή στην Ιστορία του πολιτισμού και των επιστημών.

Οι νεολογισμοί που προστέθηκαν στη δεύτερη έκδοση είναι περίπου πεντακόσιοι. Η περιβαλλοντική, η οικονομική και η υγειονομική κρίση, όπως έδειξε η πανδημία του κορονοϊού, αποτυπώνονται με προσεκτικά επιλεγμένο λημματολόγιο για να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι χρήστες του Λεξικού. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα λήμματα ανθρωπόκαινο, ανθρωπόπαυση, αντιεμβολιαστής, γκουσμάνια, δραχμιστής, κρυπτονόμισμα, γυάλινη οροφή, μεταφραστική και περιβαλλοντική ιατρική, Αθηναϊκή Ριβιέρα, σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου, για να δει πώς αντιμετωπίζονται οι νέες προκλήσεις. Προστέθηκαν ακόμη πολλές νέες ή αναλυτικότερες ετυμολογίες.

Η Ακαδημία Αθηνών καθιερώνει στην πράξη ένα «Παρατηρητήριο της γλώσσας» που θα παρακολουθεί την εξελικτική πορεία του γλωσσικού οργάνου. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολύνεται περισσότερο το έργο όσων διδάσκουν τη Νεοελληνική ως μητρική, δεύτερη ή ξένη γλώσσα και θα ενημερώνεται υπεύθυνα το ευρύτερο κοινό για θέματα γλωσσικής χρήσης.

Το Χρηστικό λεξικό, με τη σφραγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, είναι ο καλύτερος σύμβουλος για ορθογραφικά, μορφολογικά, σημασιολογικά και συντακτικά προβλήματα της Νεοελληνικής καθώς έχει απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, καταγράφοντας με ποιότητα λόγου τη γλωσσική πραγματικότητα.

Ευπρόσδεκτες είναι παρατηρήσεις, υποδείξεις, διορθώσεις και ιδέες στο christikolexiko@academyofathens.gr

 
 

Δείτε επίσης


Η μεγάλη ανθολογία ΔΑΙΔΑΛΟΣ κυκλοφορεί με την Εφημερίδα των Συντακτών

Η μεγάλη ανθολογία «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» κυκλοφορεί με την «Εφημερίδα των Συντακτών»

10/12/16
Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ TETΡΑΤΟΜΗΣ ΣΕΙΡΑΣ   Την Δευτέρα
ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις)

ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις)

31/05/18
Στις 8 Ιουνίου ξεκινά το 10ο Ελληνο-ιβηροαμερικάνικο Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις). Παραθέτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα: