ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ


18/05/16

ΠΡΑΚΤΙΚΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

15 ΜΑΙΟΥ 2016

 

Πρόεδρος: Μιχάλης Μοδινός

Γραμματέας: Λίλυ Εξαρχοπούλου

 

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης ανοίγει τη Γενική Συνέλευση, με ενός λεπτού σιγή για τους εκλιπόντες συγγραφείς.

Ακολουθεί ο απολογισμός έτους από τη Γενική Γραμματέα Αγγελική Στρατηγοπούλου, και μια σύντομη παρουσίαση όλων των υποψήφιων νέων μελών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Δ.Καλοκύρης ανακοινώνει το πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς, με μια πανηγυρική εκδήλωση για τα 35 χρόνια της Εταιρείας και την απονομή των βραβείων, νέες εκδόσεις και περαιτέρω εμπλουτισμό του νέου ιστότοπου. Επίσης, καλεί τα μέλη να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αλλαγή του καταστατικού, ώστε στην επόμενη Γενική Συνέλευση να υπάρχει μια δομημένη πρόταση για την αλλαγή του καταστατικού της Εταιρείας.

Ακολουθούν κάποιες πρώτες προτάσεις, όπως εκείνη του ποιητή Μανόλη Πρατικάκη, που τονίζει ότι το εκλογικό μέτρο θα πρέπει να κατέβει στο 50%, από 55% που είναι σήμερα. 

Ο ποιητής Γιάννης Πατίλης θέτει το θέμα του προσδιορισμού του όρου «ανέκδοτο κείμενο» - αν αφορά σε κείμενα που δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ, ή που δεν έχουν δημοσιευτεί σε βιβλίο, αλλά μπορεί να έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικό. Ο κριτικός και πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Αλέξης Ζήρας τοποθετείται υπέρ κειμένων που θα είναι ανέκδοτα και αδημοσίευτα.

Ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Χουλιάρας προτείνει η Εταιρεία να διοργανώσει μια ημερίδα με θέμα τα ανέκδοτα κείμενα.

Ο Ταμίας Δημήτρης Χουλιαράκης προχωρά στον οικονομικό απολογισμό του έτους, επισημαίνοντας το πρόβλημα με όσα μέλη δεν πληρώνουν τις συνδρομές τους, και καλώντας για άλλη μια φορά τα μέλη να είναι οικονομικά ενήμερα. Όσον αφορά στις χορηγίες, ο Πρόεδρος εξηγεί ότι ναι μεν βρέθηκαν κάποιες χορηγίες τη χρονιά που πέρασε, η νομοθεσία όμως έχει αλλάξει και η όλη διαδικασία έχει δυσχεράνει.

Ο Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής Ιωσήφ Βεντούρας διαβάζει τον απολογισμό της εξελεγκτικής επιτροπής για το οικονομικό έτος 2015-2016 και συγχαίρει το Δ.Σ. της Εταιρείας που καταφέρνει, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να βρίσκει νέους χορηγούς.

Η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο προτείνει να κινητοποιηθούν τα μέλη που ασχολούνται με το παιδικό βιβλίο, και να συσταθεί μια επιτροπή που θα ασχολείται ειδικά με την παιδική λογοτεχνία.

Ο Ιωσήφ Βεντούρας επισημαίνει ότι φέτος, δεν γιορτάστηκε από την Εταιρεία η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, και τονίζει ότι η Εταιρεία θα πρέπει κάθε χρόνο να διοργανώνει εκδηλώσεις τη συγκεκριμένη μέρα, ώστε να συμμετέχουν τα μέλη της Εταιρείας που δεν ανήκουν σε άλλα ποιητικά σωματεία. Ο Πρόεδρος Δ.Καλοκύρης, απαντώντας λέει ότι φέτος η Εταιρεία έδωσε έμφαση στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και στην εκδήλωση Σαίξπηρ-Θερβάντες, καθώς επρόκειτο για μια μεγάλη προσπάθεια που έγινε σε συνεργασία με την ΕΝΕΛΒΙ και τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου και η οποία απευθυνόταν σε ένα ευρύ κοινό. «Το νόημα», είπε, «δεν είναι να διοργανώνονται εκδηλώσεις στις οποίες να μένουμε μεταξύ μας». Επίσης, ο Ι. Βεντούρας παρατηρεί ότι θα πρέπει να επανέλθει το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης που δεν έγινε πέρσι. Ο Αντιπρόεδρος Γ. Χουλιάρας  προτείνει στην μεγάλη εκδήλωση για τα 35 χρόνια της Εταιρείας να περιλαμβάνεται και σκυταλοδρομία στίχων.

Ο συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργης Γιατρομανωλάκης διερωτάται: τι κόμισε στην ποίηση η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης; Και γιατί όχι Παγκόσμια Ημέρα Πεζογραφίας; Συμφωνώντας μαζί του, η συγγραφέας Ευγενία Φακίνου παρατηρεί ότι οι πεζογράφοι αισθάνονται σαν «τσόντα» στη Γενική Συνέλευση, καθότι η συζήτηση περιορίζεται συνέχεια στην ποίηση. Ο Γ. Γιατρομανωλάκης θέτει επίσης ένα άλλο ερώτημα, για το  ποιος ορίζει τα κριτήρια εκλογής επιτίμων και αντεπιστελλόντων μελών. Μετά την απάντηση από τον Πρόεδρο (ότι με βάση το καταστατικό, το Δ.Σ. προτείνει τις υποψηφιότητες για τα επίτιμα και αντεπιστέλλοντα μέλη), ο Γ.Γ αμφισβητεί κάποιες υποψηφιότητες, αμφισβήτηση στην οποία απαντάει με έντονο τρόπο ο Ι.Βεντούρας, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένταση στην αίθουσα.

Ο συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου θέτει το γενικότερο ερώτημα, γιατί να γίνονται επίτιμα/αντεπιστέλλοντα μέλη πανεπιστημιακοί στην Εταιρεία Συγγραφέων – ο Πρόεδρος απαντά ότι ακριβώς γι αυτό: επειδή είναι Συγγραφέων, και όχι Λογοτεχνών.

Τέλος, ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης επισημαίνει ότι τα ημερολόγια της Εταιρείας δεν πρέπει να εξαρτώνται από έναν επιμελητή, ενώ τονίζει ότι κατά τη γνώμη του, οι συγγραφείς δεν μπορούν να γράφουν κατά παραγγελία για ένα συγκεκριμένο θέμα, διότι τότε τα κείμενά τους δεν είναι καλά.

Ακολουθεί η εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής (Ελένη Ζαχαροπούλου, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Κώστας Χατζηαντωνίου), και οι εκλογές για την εισδοχή των νέων μελών, με τα εξής αποτελέσματα:  

Τακτικά μέλη εκλέχτηκαν ο ποιητής και κριτικός Γιάννης Κουβαράς και η κριτικός και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά.

Επίτιμα μέλη εκλέχτηκαν ο αρχιτέκτων και συγγραφέας Μανόλης Κορρές, ο ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεοδόσης Πυλαρινός και ο καθηγητής Γλωσσολογίας Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Αντεπιστέλλοντα μέλη ο Χοακίμ Γκεστί Μπαουτίστα (Καταλονία, Ισπανία), ο Βασίλης Λαμπρόπουλος (ΗΠΑ), ο Βασίλης Παπαγεωργίου (Σουηδία), ο Δημήτρης Τζιόβας (Μπέρμιγχαμ, Μεγάλη Βρετανία) και ο Ντέιβιντ Χάρσεντ (Ρόχαμπτον, Μεγάλη Βρετανία). 

Δείτε επίσης


Η Άκρα Ταπείνωση της Ρέας Γαλανάκη υποψήφια για το βραβείο Méditerranée Étranger

«Η Άκρα Ταπείνωση» της Ρέας Γαλανάκη υποψήφια για το βραβείο Méditerranée Étranger

11/01/17
Με χαρά μάθαμε ότι η γαλλική έκδοση του μυθιστορήματος της Ρέας Γαλανάκη «Η Άκρα Ταπείνωση» είναι υποψήφια για το Prix Méditerranée Étranger - τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια στη
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ  ​Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ "​Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου"

05/03/20
Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου   ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ    Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 και