ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ/ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ- "Θεραπευτικές" αναγνώσεις, ποιητικός διαγωνισμός και πάρτι για τον φετινό εορτασμό


06/03/25
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ - ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ 
Ποιητικές «θεραπευτικές» αναγνώσεις, ποιητικός διαγωνισμός σε σχολεία και πάρτι μελών 
 
 
Η ιστορική πρόταση της Εταιρείας Συγγραφέων για την καθιέρωση της 21ης Μαρτίου ως Ημέρας Ποίησης ήδη από το 1997, τόνιζε πως “επιδιώκουμε να περάσουμε στην επόμενη χιλιετία το μήνυμα ότι η Ποίηση είναι για Πάντα. Για όλους τους καιρούς” και για όλους τους ανθρώπους, πρόταση η οποία υπερψηφίστηκε στην UNESCO στην 30η Γενική Διάσκεψή της (15-11-1999) και από τότε γιορτάζεται ως Παγκόσμια πλέον Ημέρα Ποίησης. 
 
Έτσι για τον φετινό εορτασμό της Ημέρας Ποίησης, διοργανώνουμε έναν διαγωνισμό ποίησης σε σχολεία της Ανατολικής Αττικής, ένα πάρτι …στην υγειά της ποίησης αλλά και, ενισχύοντας τις συμπεριληπτικές μας δράσεις, μια εκδήλωση ποιητικών αναγνώσεων στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Θησέας». 
 
Αναλυτικά:
 
ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ «ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ» ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ : Την Παρασκευή 21 Μαρτίου η Εταιρεία Συγγραφέων συνδιοργανώνει με το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης “ Θησέας ” (Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 202, Καλλιθέα 176 71) εκδήλωση ποιητικών αναγνώσεων στις 12:00 το μεσημέρι στον χώρο του Κέντρου. Στη δράση παίρνουν μέρος τα μέλη μας και βραβευμένοι ποιητές Μαρία Κουλούρη και Θανάσης Χατζόπουλος , και, εκ μέρους του ΔΣ της Εταιρείας, η ποιήτρια και Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. Άννα Αφεντουλίδου . 
 
ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ : Η Εταιρεία Συγγραφέων με εκπρόσωπο την αντιπρόεδρό της Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ κα Ερασμία – Λουίζα Σταυροπούλου , σε συνεργασία με τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων 3ης Θέσης Ανατολικής Αττικής κα Χρυσάνθη Κουτσιβίτη , διοργάνωσε διαγωνισμό ποίησης για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Δημόσιων και Ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων όλων των τάξεων της περιοχής Αχαρνών, Αρτέμιδας και Σπάτων, με θεματικές τη φύση και την κλιματική αλλαγή, καθώς και τις ανθρώπινες σχέσεις (φιλία, έρωτας, οικογένεια, κοινωνία). 
 
ΠΑΡΤΙ ΜΕΛΩΝ : Η ποίηση είναι (και) γιορτή! Έτσι, η Εταιρεία Συγγραφέων προσκαλεί τα μέλη της, την Κυριακή 30 Μαρτίου στις 20:00, για ένα ποτήρι κρασί στην υγειά …της ποίησης, στο καφέ -παμπ Queen Granny (Μαυρομιχάλη 53, Αθήνα 106 80).
 
 
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ 
 
Η αρχική έμπνευση εορτασμού στην Ελλάδα μίας «Ημέρας για την Ποίηση» ανήκει στον ποιητή και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Μιχάλη Μήτρα, ο οποίος το 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της Ημέρας ποίησης και στην Ελλάδα, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτόν. 
 
Το Δ.Σ. υπό την Προεδρία του Κώστα Στεργιόπουλου ψήφισε ομοφώνως την πρόταση του Μ. Μήτρα όπως και την εισήγηση της ποιήτριας και μέλους του Δ.Σ. Λύντιας Στεφάνου να καθιερωθεί ως Ημέρα Ποίησης η 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, με το εξής -προφητικό όπως το διαβάζουμε σήμερα- σκεπτικό: 
 
«Καθιερώνοντας την Ημέρα της Ποίησης η Εταιρεία Συγγραφέων ξεκινάει μια προσπάθεια που θα χρειαστεί πολύ καιρό για να αποδώσει.[…] Η Εαρινή Ισημερία, αρχή ζωής και σημείο σταθερό στην επανάληψή του: υπόμνηση του μόνιμου μέσα στο εφήμερο, του παντοτινού μέσα στο μεταβαλλόμενο, μας φέρνει να αναλογιστούμε τα παντοτινά και τα πρώτα πράγματα, την αρχή της ποίησης στα πρώτα σκιρτήματα της ομαδικής συνείδησης, στις πρώτες κοινωνίες των ανθρώπων και την πορεία της ποίησης μέσα στον χρόνο.[…] Το θέμα της ταυτότητας και της ετερότητας, που συζητάμε εξαντλητικά, είναι πολύ πιθανό ότι θα λάβει διαστάσεις απρόσμενες στον 21ο αιώνα ενώ ταυτόχρονα θα προχωρεί η «πολιτισμική παγκοσμιοποίηση» σαν συναίρεση στη χαμηλότερη βάση, που είναι τα πολυπλόκαμα προϊόντα της υποκουλτούρας.[…] Αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να αντιστραφεί. Η καθιέρωση της Ημέρας Ποίησης είναι ένα πρώτο βήμα.[…] 
 
Με την καθιέρωση της Ημέρας της Ποίησης επιδιώκουμε να περάσουμε στην επόμενη χιλιετία το μήνυμα ότι η «Ποίηση είναι για Πάντα». Για όλους τους καιρούς. Το μήνυμα αυτό μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει από τους ποιητές της ελληνικής γλώσσας. Οι ποιητές της αρχαιότερης λογοτεχνικής γλώσσας της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να επιδιώξουν, στην αυγή του 21ου αιώνα, την καθιέρωση της Εαρινής Ισημερίας ως Ημέρας Ποίησης σ’ ολόκληρο αυτό τον χώρο όπου, κατά κύριο λόγο, παίζεται σήμερα για να κερδηθεί ή να χαθεί το στοίχημα ενός ολόκληρου πολιτισμού απέναντι στην εκβαρβάρωση.» 
 
Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε στην Αθήνα στις 21 Μαρτίου 1998 και ετοιμάστηκε με «ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά. Η γιορτή είχε μεγάλη επιτυχία, το παλιό ταχυδρομείο στην πλατεία Κοτζιά ήταν γεμάτο, δεν έπεφτε βελόνα. Όσοι αγαπούσαν την ποίηση ήταν εκεί» θυμόταν η Λύντια Στεφάνου αρκετά χρόνια αργότερα. 
 
Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO και μετέπειτα Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, μετέφερε την πρόταση στην UNESCO και στην 30η Γενική Διάσκεψή της η 21η Μαρτίου υπερψηφίστηκε ως Παγκόσμια πλέον Ημέρα Ποίησης (15-11-1999) με εισήγηση μάλιστα ο πρώτος διεθνής εορτασμός του Millenium να γίνει στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στους Δελφούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία έρευνας της UNESCO για το αν ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και η επιλογή της 21η Μαρτίου είχαν κοινή αποδοχή σε «διαφορετικές γεωπολιτισμικές περιοχές του κόσμου» -καθώς υπήρχε και μια επιφύλαξη διότι η 21η Μαρτίου ήταν ήδη θεσμοθετημένη Ημέρα κατά του Ρατσισμού- η Εταιρεία Συγγραφέων, από την πλευρά της, προέβη σε μια σειρά ενεργειών έτσι ώστε η απόφαση να είναι τελικά θετική. 
 
Ο Πρόεδρός της Κώστας Στεργιόπουλος έστειλε σχετική επιστολή, εκφράζοντας την αγωνία του για την τελική έκβαση της απόφασης (08-11-1999) λίγες μέρες πριν την τελική ψηφοφορία τόσο προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO όσο και προς το Γραφείο του Υπουργού Πολιτισμού στην Αθήνα, αναφέροντας μεταξύ άλλων: 
 
«Η Εταιρεία Συγγραφέων καθιέρωσε ήδη από το 1998 την Εαρινή Ισημερία ως Ημέρα Ποίησης. Στις 21 Μαρτίου 1998 γιορτάσαμε την πρώτη Ημέρα Ποίησης με πολλαπλές εκδηλώσεις. Ακολούθησε με περισσότερες ακόμη εκδηλώσεις, η δεύτερη Ημέρα Ποίησης κατά την Εαρινή Ισημερία 1999. Η Εταιρεία Συγγραφέων έχει ήδη προτείνει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συγγραφέων (E.W.C.) την καθιέρωση της Εαρινής Ισημερίας ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Ποίησης.[…] Από τα έγγραφα της UNESCO προκύπτει ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση -μόνο γνωμάτευση της αρμόδιας Διεύθυνσης και διορισμός Συντονιστή για το θέμα- και ότι η 21η Μαρτίου είναι ήδη και η Ημέρα για την Κατάργηση των Φυλετικών Διακρίσεων. Οπότε γίνονται σκέψεις για άλλες μέρες, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, που θα αλλοίωναν το νόημα, αφού θα κατέστρεφαν τον συμβολισμό της επιλογής. Αν θέλουμε να πετύχουμε μια πραγματική κινητοποίηση, πρέπει τα σύμβολα να αντιστοιχούν με κάποια πράγματα. Αν δεν υπάρχει τέτοιο αντίκρυσμα είναι εκ προοιμίου νεκρά. Εξάλλου, κατά τα ίδια έγγραφα, υπάρχει πρόταση για την καθιέρωση δεύτερης Ημέρας Ποίησης για το Νότιο Ημισφαίριο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα προκύψει τελικά. Γι’ αυτό προτείνουμε: Να ενισχύσει και το Υπουργείο Πολιτισμού με κάθε τρόπο την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την Εταιρεία Συγγραφέων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Να αντιπροτείνει στην UNESCO την ενίσχυση του προγράμματος που ήδη υπάρχει κι εφαρμόζεται στην Ελλάδα […] Να κοινοποιήσει το σκεπτικό της Εταιρείας Συγγραφέων (επισυνάπτεται μεταφρασμένη η Εισήγηση του 1998) στα αρμόδια όργανα, ώστε να μη δημιουργούνται παρανοήσεις και παρερμηνείες.[…]» Ευτυχώς η έκβαση ήταν θετική και η πρόταση έγινε αποδεκτή με μεγάλη πλειοψηφία. Το όραμα έγινε πραγματικότητα και το σύνθημα Η Ποίηση είναι για Πάντα: για όλους τους καιρούς ακούγεται στις 21 Μαρτίου κάθε έτους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. 
    
        με την υποστήριξη του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου 

Δείτε επίσης


Τιμητικό συνέδριο για τον Βασίλη Βασιλικό

Τιμητικό συνέδριο για τον Βασίλη Βασιλικό

15/11/22
Με χαρά σας προσκαλούμε στο τιμητικό συνέδριο για τον Βασίλη Βασιλικό το οποίο διοργανώνουμε με τη σύμπραξη τεσσάρων πανεπιστημιακών τμημάτων (Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.,
Παρουσίαση της Μεγάλης Ανθολογίας Δαίδαλος

Παρουσίαση της Μεγάλης Ανθολογίας «Δαίδαλος»

20/12/16
  200 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΥΤΟΑΝΘΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   Ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης λογοτεχνικής παραγωγής, τη Μεγάλη Ανθολογία