ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ ΒΙΒΛΙΟΥ


30/04/24
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη 

           Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Χρίστο Δήμα 

        

 

 Θέμα: «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» 

 

Αξιότιμη κα Υπουργέ, 

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ, 

 

Θέλουμε να εκφράσουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας, διότι η Εταιρεία Συγγραφέων , το ιστορικό αυτό σωματείο, δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στην πρόσφατη διαβούλευση για το νομοσχέδιο «Δημιουργική Ελλάδα: Ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις σύγχρονου πολιτισμού», το Ε΄ μέρος του οποίου αφορά το «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού». 

 

Θεωρούμε ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου φορέα θα πρέπει να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή συγγραφέων και εκδοτών, οι οποίοι είναι ουσιαστικά οι συνδημιουργοί του βιβλίου, και όχι να περιορίζεται σε έναν και μόνο εκπρόσωπο συγγραφέων/μεταφραστών, σε έναν και μόνο εκπρόσωπο εκδοτών. 

 

Συναφές προς το παραπάνω είναι το γεγονός ότι το Δ.Σ. θα πρέπει να συγκροτείται από πρόσωπα με άριστη γνώση των πολλαπλών θεμάτων του βιβλίου, με επιστημοσύνη και εμπειρική γνώση, που είναι απαραίτητο να εξασφαλίζονται με διαφανείς διαδικασίες και μετρήσιμα κριτήρια. 

 

Οι πόροι και τα έσοδα του «ΕΛ.Ι.ΒΙ.Π» χρειάζεται να είναι επαρκείς, ώστε ο νέος φορέας να χαράξει πολιτική και στρατηγικές προώθησης του βιβλίου στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Είναι απαραίτητη η εξασφάλιση κονδυλίων για τη διείσδυση της λογοτεχνίας στις αγορές του εξωτερικού, καθώς και μία οργανωμένη στρατηγική προώθησής της. 

 

Δεν αρκούν προγράμματα όπως το GREEKLIT αν τα μεταφραζόμενα βιβλία μας παραμένουν στα ράφια των εκδοτών και των συγγραφέων. Η λογοτεχνία είναι ισχυρό όπλο για την εξωτερική πολιτική, όπλο το οποίο ως χώρα δεν έχουμε εκμεταλλευτεί επαρκώς. 

 

Οι συγγραφείς ζητάμε, επιτέλους, να υπάρξει μια στιβαρή και συνεπής πολιτική για το βιβλίο.

Δείτε επίσης


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2017 για νέο Έλληνα πεζογράφο

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2017 για νέο Έλληνα πεζογράφο

19/11/16
Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature = EUPL) θα απονεμηθεί του χρόνου σε νέο Έλληνα πεζογράφο, καθώς η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των (εκ περιτροπής)
ΒΡΑΒΕΙΑ 2022 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

ΒΡΑΒΕΙΑ 2022 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

07/11/22
Η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022 7μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Σύλλογος Φίλων της Μουσικής) τελετή απονομής των Βραβείων 2022 της Εταιρείας Συγγραφέων. Στην ίδια εκδήλωση η Εταιρεία θα καλωσορίσει τα νέα μέλη της και θα παρουσιάσει το Ημερολόγιο 2023 της Εταιρείας Συγγραφέων, με θέμα «Εγώ κι ο Άλλος (ταυτότητα/ετερότητα) (εκδόσεις Σοκόλη).