ΕΚΔΗΜΙΑ ΗΒΗΣ ΜΕΛΕΑΓΡΟΥ


09/01/19

Η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζει τη λύπη της για την απώλεια του ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας και εξέχουσας πεζογράφου της Κύπρου Ήβης Μελεάγρου.
 
Με θέματα που αναπτύσσονται στον καμβά της ιστορίας του Ελληνισμού και της Μεσογείου τον εικοστό αιώνα και επικεντρώνονται στη μετάβαση από μια κυπριακή κοινωνία την περίοδο της βρετανικής κυριαρχίας στα ταραγμένα χρόνια της ανεξάρτητης Κύπρου, ένας συνδυασμός επικών ποιητικών περιγραφών με έντονους εσωτερικούς μονολόγους χαρακτηρίζει το έργο της, όπως έχει επισημάνει η κριτική.
Η Ήβη Μελεάγρου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1928. Τελειώνοντας το Παγκύπριο Γυμνάσιο και τη Γαλλική Σχολή Καλογραιών (École de Saint Joseph) στη γενέτειρά της, παρακολούθησε κλασικές σπουδές δια αλληλογραφίας από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Από μαθήτρια ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, δημοσιεύοντας για πρώτη φορά το 1951 κείμενα, ιδίως χρονογραφήματα, στην εβδομαδιαία τότε εφημερίδα «Πρωτεύουσα» και στο λογοτεχνικό περιοδικό «Κυπριακά Γράμματα». Ένα από τα διηγήματα αυτά, με τον τίτλο «Φουρνάδικο», βραβεύθηκε από τον Πνευματικό Όμιλο Κύπρου, που επίσης τη βράβευσε το 1957 για τη νουβέλα «Το σπίτι του Σολωμού». Ανιψιά του Λουκή Ακρίτα, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Κυπριακά Χρονικά» (1960), στο οποίο δημοσίευσε λογοτεχνικά κείμενα και άρθρα πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού.
 
Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κύπρου το 1969 για το μυθιστόρημα «Ανατολική Μεσόγειος», το πρώτο κυπριακό Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1982 και το δεύτερο Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Ελλάδας το 1983 για την «Προτελευταία εποχή». To 2004 τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης με το Βραβείο Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

Διεθνώς γνωστή για το πεζογραφικό και το δοκιμιακό της έργο, αλλά και για την πολιτική της δράση σε σχέση με το Κυπριακό, υπήρξε η πρώτη εκφωνήτρια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Κύπρου και παραγωγός λογοτεχνικών προγραμμάτων, ενώ διετέλεσε Γενική Γραμματέας για 18 χρόνια της Πνευματικής Αδελφότητας Ελληνίδων Κύπρου, Γραμματέας της Στέγης Κυπριακών Χρονικών και Γραμματέας της πρώτης Εταιρείας Κυπρίων Λογοτεχνών.

Δείτε επίσης


Δαίδαλος. Η μεγάλη ανθολογία της Εταιρείας στην Εφημερίδα των Συντακτών

«Δαίδαλος». Η μεγάλη ανθολογία της Εταιρείας στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

19/11/16
Στην εκδήλωση για τα 35 χρόνια της Εταιρείας αναγγέλθηκε η αυτο-ανθολόγηση των συγγραφέων της εταιρείας, μια πλούσια έκδοση που θα ξεπερνάει τις 800 σελίδες και θα κυκλοφορήσει
ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

16/03/20
Λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης κατά του κορωνοϊού, η Γενική Συνέλευση, που είχε οριστεί για τις 12 Απριλίου 2020, αναβάλλεται.  Νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή