Εκδηλώσεις - Δράσεις
BINTEO ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ και χαιρετισμός του Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων Κώστα Κατσουλάρη - Παγκόσμια Μέρα Μετάφρασης - Κέντρο meta|φραση
29/10/25Τώρα μπορείτε να παρακολουθήσετε τα βίντεο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών με θέμα την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη γλώσσα, τη γραφή και τη σκέψη, καθώς και στη σχέση μας με την πληροφορία και τη γνώση.
ΠερισσότεραΛέσχη ανάγνωσης
23/10/25Καλούμε όσους και όσες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις μηνιαίες συναντήσεις, είτε είναι μέλη μας είτε όχι, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην κα Ζέτα Κουντούρη, στο zeta.kountouri@yahoo.gr.
ΠερισσότεραΤρεις σταθμοί στη νεοελληνική ποίηση από τον Κώστα Βούλγαρη. 8ος κύκλος επιμορφωτικών διαλέξεων ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ – EΠΙΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
23/10/25Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2025, 18:00 (επόμενες διαλέξεις, ίδια ώρα, 20 και 27 Νοεμβρίου), θα πραγματοποιηθεί ο 8ος κύκλος διαλέξεων, με ομιλητές/τριες μέλη της Εταιρείας και θέματα όπως Μαθηματικά, Τεχνητή Νοημοσύνη, Γλωσσολογία, Περιβάλλον κ.ά.
Περισσότερα9ο Συμπόσιο Λογοτεχνίας Κοζάνης/ ομιλία Προέδρου Ε.Σ. / τιμώμενο πρόσωπο Στ. Ζουμπουλάκης
09/10/25Αφιερώματα σε μέλη της Εταιρείας μας (Ηλία Κεφάλα, Αντρέα Μήτσου, Έλενα Χουζούρη), καθώς και στον εκλιπόντα ποιητή και μέλος μας, Μανόλη Αναγνωστάκη. Στη διοργάνωση/συντονισμό, Βασίλης Καραγιάννης και Δήμητρα Καραγιάννη.
ΠερισσότεραΒΡΑΔΙΑ ΜΕΛΩΝ ΣΤΟ LOW PROFILE - Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, από τις 19:00
07/10/252o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (26-28.9.2025)
24/09/25θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2025 στην πόλη της Ναυπάκτου, με συμμετοχή 30 διακεκριμένων ποιητών & ποιητριών από όλη την Ελλάδα.
Τίτλος & θεματικός άξονας του φετινού Φεστιβάλ:
«Πλέοντας μέσα στους καιρούς κι ο στίχος αστρολάβος»
συμμετέχουν οι ποιητές & ποιήτριες:
Φιλιώ Αθανασίου, Νίκος Αλεξίου, Παύλος Ανδρέου, Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, Ελίνα Αφεντάκη, Λευτέρης Αχμέτης, Γεράσιμος Βουτσινάς, Γιώργος Δελιόπουλος, Πένυ Δέλτα, Γεωργία Δούνη, Μαρία Δρογγίτη, Ειρήνη Καραγιαννίδου, Ειρήνη Κατσάμπα, Χρήστος Κατσιγιάννης, Βάσω Κοζώνη-Τουμπάνου, Δήμητρα Κουβάτα, Μαρία Κουτούση-Σύψα, Χλόη Κουτσουμπέλη, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, Μαρία Λάτσαρη, Αλέξιος Μάινας, Σοφία Περδίκη, Θοδωρής Πετρόπουλος, Κώστας Ριζάκης, Μαρία Σφήκα, Αντρέας Τιμοθέου, Χρύσα Τσαρούχη, Σουλεϊμάν Αλάγιαλη Τσιαλίκ, Τζίμης Τσουκαλάς, Βαρβάρα Χριστιά.
OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ 8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
24/09/25Φιλοξενώντας 83 ποιήτριες και ποιητές από 23 χώρες, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης που διοργανώθηκε από το Γραφείο Ποιήσεως Ελλάδας και το Culturebook.gr, σε συνεργασία με τα Διεθνή Βραβεία Ποίησης «Jean Moréas», είχε θέμα «Φωνές Πέρα από τον Ορίζοντα».
Περισσότερα«Ποιήτριες της ελληνικής αρχαιότητας» με την Τασούλα Καραγεωργίου -7ος κύκλος διαλέξεων Εταιρείας Συγγραφέων-Επιγραφικού Μουσείου τον Οκτώβριο
23/09/25Την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2025, ώρα 18:00 (επόμενες διαλέξεις, ίδια ώρα, 15 και 22 Οκτωβρίου), ξεκινά ο 7ος κύκλος διαλέξεων, με ομιλητές/τριες μέλη της Εταιρείας και θέματα όπως Μαθηματικά, Τεχνητή Νοημοσύνη, Γλωσσολογία, Περιβάλλον.
Περισσότερα11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών - Πρόγραμμα
16/09/25Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, η μεγάλη λογοτεχνική γιορτή της Αθήνας έρχεται για να μας στροβιλίσει στους ρυθμούς της ελληνικής και παγκόσμιας στιχουργίας. Ογδόντα Έλληνες ποιητές και δεκατρείς ξένοι – από την Εσθονή Ντόρις Καρέβα, τον Γερμανό Γιαν Βάγκνερ και τη Λευκορωσίδα Βαλζίνα Μορτ ως τον Περουβιανό Νίλτον Σαντιάγο, τον Ονδουρένιο Ρολάντο Καττάν, την Ιρανή Ατένα Φάρροχζαντ, τη Λίντα Μαρία Μπαρό (Γαλλία/Ρουμανία) κ.ά.– θα διαβάσουν ποιήματά τους σε εμβληματικούς χώρους και λογοτεχνικές εστίες της πόλης βάζοντας την ποίηση στην καθημερινότητά μας.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Για το Μέγαρο Μουσικής θα πρέπει να προμηθευτείτε ηλεκτρονικά δελτίο εισόδου λόγω των περιορισμένων θέσεων.
ΠερισσότεραΥπό την αιγίδα της Εταιρείας Συγγραφέων | 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας 2025 | Πρόγραμμα | Συμμετοχές
11/09/25Το 8o Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας (ΔΦΠΠ) πραγματοποιείται στις 15-21 Σεπτεμβρίου 2025 με ένα διευρυμένο, εξωστρεφές πρόγραμμα με επίκεντρο την Πάτρα και τιμώμενη χώρα τη Γαλλία. Παραμένει μη κερδοσκοπικό και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΠερισσότεραΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
27/06/25Ποιες είναι οι προοπτικές της πολιτικής βιβλίου στην Ελλάδα του 21ου αιώνα; Το ερώτημα αυτό, θα συζητηθεί αύριο, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων Κώστα Κατσουλάρη, στο 4ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, στην αίθουσα Μεγάλο Αρσενάλι.
ΠερισσότεραΚύκλοι Δημιουργικής Γραφής Εταιρείας Συγγραφέων - ΟΠΑΝΔΑ - Εκδήλωση λήξης και φωτογραφίες
17/06/25Με μια ζεστή εκδήλωση και προσδοκίες για συνέχιση της συνεργασίας ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι Κύκλοι Δημιουργικής Γραφής ΟΠΑΝΔΑ – Εταιρείας Συγγραφέων
ΠερισσότεραΚύκλοι Δημιουργικής Γραφής Εταιρείας Συγγραφέων - ΟΠΑΝΔΑ. Εκδήλωση στην Κεντρική Βιβλιοθήκη τη Δευτέρα 16 Ιουνίου
12/06/25Με μια μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Αναγνωστήριο της ανανεωμένης Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων, Εταιρεία Συγγραφέων και ΟΠΑΝΔΑ θα συνεορτάσουν το κλείσιμο των κύκλων Δημιουργικής Γραφής της φετινής περιόδου.
ΠερισσότεραΣυνάντηση της 5ης Ιουνίου 2025 της Λέσχης Ανάγνωσης
27/05/25Για την τελευταία συνάντηση μας την Πέμπτη 5 Ιουνίου στις 18:00 θα διαβάσουμε το βιβλίο της πεζογράφου Ζέτας Κουντούρη "Ρωγμές στη σιωπή" από τις Εκδόσεις Κέδρος.
Περισσότερα[Ενημέρωση] Συνάντηση της 8ης Μαίου 2025 της Λέσχης Ανάγνωσης
02/05/25Επειδή ΔΕΝ θα γίνει η γενική απεργία που είχε προγραμματιστεί, η συνάντηση μας θα γίνει ΚΑΝΟΝΙΚΑ την ΠΕΜΠΤΗ 8 Μαΐου, 18:00-20:00. Μαζί μας θα έχουμε τη συγγραφέα Τατιάνα Αβέρωφ με το αστυνομικό της "Silver Alert" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
ΠερισσότεραΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2025
28/04/251. Η συμβολή των λογοτεχνικών Ανθολογιών στο πολιτισμικό πεδίο
2. Ο ουδέποτε απών ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης
3. Το βιβλίο την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
4. Γιώργος Ιωάννου: 40 χρόνια μετά
Ο Βασίλης Γκουρογιάννης στη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της 3ης Απριλίου 2025
31/03/25Στη συνάντηση της 3ης Απριλίου, πριν από το Πάσχα, θα είναι μαζί μας ο Βασίλης Γκουρογιάννης με το εξαιρετικό βιβλίο του "Κόκκινο στην πράσινη γραμμή" (εκδ. Μεταίχμιο).
ΠερισσότεραΠρόσκληση για τα μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων - Κυριακή 30 Μαρτίου, ώρα 20:00, στο Queen Granny - γιορτή της ποίησης
26/03/25Η Εταιρεία Συγγραφέων προσκαλεί τα μέλη της να συνεορτάσουν,
την Κυριακή 30 Μαρτίου στις 20:00,
με ένα ποτήρι κρασί
στο Queen Granny
(Μαυρομιχάλη 53, Αθήνα 106 80).
"Mικρά και ιταλικά": Έκθεση με ρίμες και ζωγραφιές στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
25/03/25Σας προ(σ)καλούμε να γράψετε δίστιχα ή τετράστιχα με ρίμα, ή να φτιάξετε ένα σκίτσο, μια μικρή ζωγραφιά, για τους επισκέπτες της Παιδικής Γωνιάς, με τίτλο "Μικρά και ιταλικά" και έμπνευση τη φετινή τιμώμενη χώρα, την Ιταλία. Το αργότερο έως τις 10 Απριλίου
ΠερισσότεραΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ - Στις 21 Απριλίου τα αποτελέσματα του Μαθητικού Διαγωνισμού και οι αναγνώσεις στο Κέντρο Αποθεραπείας "Θησέας", στις 30.3 πάρτι μελών
18/03/25Για τον φετινό εορτασμό της Ημέρας Ποίησης της 21ης Μαρτίου, διοργανώνουμε έναν διαγωνισμό ποίησης σε σχολεία της Ανατολικής Αττικής, ένα πάρτι …στην υγειά της ποίησης αλλά και, ενισχύοντας τις συμπεριληπτικές μας δράσεις, μια εκδήλωση ποιητικών αναγνώσεων στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Θησέας».
ΠερισσότεραΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: ΔΙΑΛΕΞΗ ΚΩΣΤΑ ΣΟΥΕΡΕΦ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025
18/03/25Την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2015 και ώρα 18:00 θα δοθεί η τρίτη διάλεξη του Κώστα Σουέρεφ στα πλαίσια του 6ου κύκλου επιμορφωτικών διαλέξεων με τίτλο: «ΤΑ ΕΝΕΠΙΓΡΑΦΑ ΜΟΛΥΒΔΙΝΑ ΕΛΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΗΣΜΩΝ».
ΠερισσότεραΟ ΟΠΑΝΔΑ συνεργάζεται με την Εταιρεία Συγγραφέων και διοργανώνει Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής στις γειτονιές της Αθήνας
14/03/25Ο ΟΠΑΝΔΑ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την ενίσχυση του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας, και σε συνεργασία για πρώτη φορά με την Εταιρεία Συγγραφέων, διοργανώνει στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης Λεωφόρου Αλεξάνδρας και της Ευελπίδων, Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής που περιλαμβάνει δύο κύκλους μαθημάτων.
ΠερισσότεραΣυνάντηση της 6ης Μαρτίου 2025 της Λέσχης Ανάγνωσης
26/02/25Την πρώτη Πέμπτη του Μαρτίου (6.3.25) θα συναντήσουμε την Έρση Σωτηροπούλου με το βιβλίο της "Τι μένει από τη νύχτα" από τις εκδόσεις Πατάκη.
ΠερισσότεραΒίντεο της εκδήλωσης ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ 2024, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ, ΥΠΟΔΟΧΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ - στον ΣΦΜ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
20/01/25Τώρα μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης της απονομής των βραβείων Εταιρείας Συγγραφέων που έλαβε χώρα στον ΣΦΜ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025.
ΠερισσότεραΕκδήλωση υπό την αιγίδα της Εταιρείας Συγγραφέων για τον Κώστα Κρυστάλλη
19/01/25Τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή και πεζογράφο Κώστα Κρυστάλλη, με αφορμή την έκδοση του τόμου «Κώστα Κρυστάλλη ΑΠΑΝΤΑ. Ένας πρόωρα επαναστατημένος», που εκδόθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο Κ. @ Μ. Σταμούλη, Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, με τη Στήριξη: του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων- Δημοτικής Κοινότητας Συρράκου, Θεσσαλονίκη 2025.
ΠερισσότεραΣτους Νίκο Παναγόπουλο, Τζένη Οικονομίδη και Φώτη Μανίκα τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων λογοτεχνών της Εταιρείας Συγγραφέων
17/01/25Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ. Στην κατάμεστη αίθουσα Γιάννης Μαρίνος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών απονεμήθηκαν χθες τα βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού Ιάσωνα Φωτήλα, της Προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ Ελένης Ζωντήρου, του Προέδρου του ΕΛΙΒΙΠ Νίκου Μπακουνάκη, του Διευθυντή του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέα Ζάννου, και πολλών άλλων προσωπικοτήτων από τον χώρο των γραμμάτων και του βιβλίου.
ΠερισσότεραΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ, ΥΠΟΔΟΧΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ - 16.1.2025, ΣΦΜ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
15/01/25H εκδήλωση θα μεταδίδεται σε απευθείας μετάδοση στους ακόλουθους συνδέσμους:
https://youtube.com/live/
Στην εκδλήλωση θα γίνει η παρουσίαση του λογοτεχνικού Ημερολογίου 2025, το καλωσόρισμα των νέων μελών και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Έπειτα θα ανακοινωθούν οι νικητές των βραβείων Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - Φεβρουάριος - Μάνος Κοντολέων: «Μυθιστόρημα Ενηλικίωσης - Από το Bildungsroman στο Crossover Novel»
12/01/25ΠΡΟΣΟΧΗ, για λόγους ανωτέρας βίας, ο Μάνος Κοντολέων ζητά συγνώμη που δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο ομιλίες στο Επιγραφικό Μουσείο. Ο συγκεκριμένος κύκλος διαλέξεων με θέμα «Μυθιστόρημα Ενηλικίωσης - Από το Bildungsroman στο Crossover Novel» θα μεταφερθεί σε επόμενη περίοδο.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
25/11/24Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ώρα 19.00 / ΠΑΡΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ.
Τρίτη 3 Δεκεμβρίου / Πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή.
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 - ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ 2024 ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2025, ΥΠΟΔΟΧΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ - ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Πρόσκληση για πάρτι νέων μελών
10/11/24Πάρτι για τα νέα μέλη των τελευταίων τριών ετών
(2022, 2023, 2024)
της Εταιρείας Συγγραφέων
Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ώρα 19.00
καφέ μπιστρό Queen Granny
(Μαυρομιχάλη 53, Αθήνα 106 80)
ΠερισσότεραΗ Εταιρεία Συγγραφέων και το Σπίτι της Κύπρου σας προσκαλούν στις 3 Δεκ., σε εκδήλωση τιμής για τους Κύπριους συγγραφείς
10/11/24Το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Συγγραφέων σας προσκαλούν την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 18:00 σε εκδήλωση τιμής για τους Κύπριους Συγγραφείς - Μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων με την ευκαιρία της επετείου των 50 ετών από την εισβολή στην Κύπρο.
Περισσότερα

















