EATT ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ | ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5.6.2025


05/06/25

 

Η επέτειος της ημέρας μέσα από τα αρχεία του ΕΑΤΤ

Î

5 Ιουνίου
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

πατήστε πάνω στη  φωτογραφία για υψηλότερη ανάλυση

----------

 

Δακτυλότυπο του Αργύρη Χιόνη. Στην πίσω όψη έχει χειρόγραφες μεταφράσεις του ποιητή.  © ΕΑΤΤ, 2025

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

 

Αυτό το δέντρο

ήταν όλη μας η έγνοια.

Να ’ναι ο κορμός του ίσιος και γερός

πασχίζαμε
έτσι που να νικάει τον άνεμο
και θέριεψε και ψήλωσε,
ψήλωσε τόσο
που συνάντησε τον κεραυνό.

Τώρα, αυτό που ήτανε το δέντρο μας
το ξέρει μόνο η βροχή
που έσμιξε τα δάκρυά μας
με τις στάχτες του,
το ξέρουν μόνο οι ρίζες του
που απόμειναν μπλεγμένες στην καρδιά μας
και τα πουλιά
που ταξιδεύουν τη δροσιά του
στης αποδημίας τη χώρα.
Πώς να φυτέψουμε άλλο δέντρο τώρα
και πώς να το φροντίσουμε να μεγαλώσει
έτσι που μάθαμε
πως κάπου εκεί, ψηλά
προσμένει πάντα ο κεραυνός;

 

Αργύρης Χιόνης, από τη συλλογή Σχήματα Απουσίας (1973). Το ποίημα είναι αφιερωμένο στην Ολλανδή μεταφράστριά του Maria Blijstra

Αρχείο Αργύρη Χιόνη

Το αρχείο του ποιητή, πεζογράφου, μεταφραστή και ερασιτέχνη ζωγράφου Αργύρη Χιόνη (1943-2011), το οποίο περιλαμβάνει έγχαρτο αλλά και οπτικοακουστικό υλικό, είναι το πρώτο που παραχωρήθηκε στο ΕΑΤΤ τον Μάιο του 2017. Έχει αναταξινομηθεί  και είναι διαθέσιμο στους ερευνητές, ενώ ο κατάλογος του υλικού του είναι προσβάσιμος ηλεκτρονικά. Δείτε αναλυτικά εδώ.

Μια νέα συγκεντρωτική έκδοση του ποιητικού έργου του Αργ. Χιόνη, με τίτλο φων τς σιωπς. Ποιήματα 1966-2010, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κίχλη. Περιλαμβάνει την έκδοση Η φωνή της σιωπής. Ποιήματα 1966-2000 (2006), που είχε επιμεληθεί ο ίδιος ο ποιητής, και τις συλλογές Στο υπόγειο (2004) και Ό,τι περιγράφω με περιγράφει. Ποίηση δωματίου (2010), καθώς και εκδοτικό σημείωμα.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΕΙΑΚΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ & ΤΥΠΟΥ

Πανεπιστημιούπολη Πάτρας, 26504, Ρίο

Τ: +30 2610 969790

E: eatt@upatras.gr

https://eatt.philology.upatras.gr/

Ó 2025 ΕΑΤΤ

 

 

 

Επιμέλεια ενημερωτικού δελτίου:

Δρ Ανδρονίκη Π. Χρυσάφη, ΕΔΙΠ

 

     

 

 

Δείτε επίσης


Παρουσίαση του βιβλίου τρίχορδα και μονόχορδα για 5 εποχές του Ηλία Φραγκάκη

Παρουσίαση του βιβλίου «τρίχορδα και μονόχορδα για 5 εποχές» του Ηλία Φραγκάκη

04/11/25
Ο Ηλίας Φραγκάκης και οι ΑΩ Εκδόσεις, σας προσκαλούν με χαρά, στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου του βιβλίου με ποιήματα, και με τίτλο: τρίχορδα καί μονόχορδα γιά 5 ἐποχές που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025 και ώρα 20.00 στο Yria premiumbar [Φωκίωνος Νέγρη 70, Κυψέλη ]. Με τον συγγραφέα θα συζητήσουν οι: Διώνη Δημητριάδου, ποιήτρια-κριτικός λογοτεχνίας Ευαγγελία Τάτση, ποιήτρια. Ποιήματα από τη συλλογή θα διαβάσει ο: Άγγελος Μπούρας, ηθοποιός. Θα ακολουθήσει μουσικό happening που επιμελείται η Μαρία Λατσίνου.
Παρουσίαση του βιβλίου Η δεσμοφύλακας του Νίκου Δαββέτα

Παρουσίαση του βιβλίου «Η δεσμοφύλακας» του Νίκου Δαββέτα

30/10/25
Οι εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Δαββέτα Η δεσμοφύλακας Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στις 19:30 στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24, Αθήνα) Παρασκευή 31 Οκτωβρίου στις 19:00 Βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης (Μητροπόλεως 92, Θεσσαλονίκη)