Δέκα χρόνια από τον θάνατο της Διδώς Σωτηρίου
Εκδήλωση για την απονομή του βραβείου Διδώ Σωτηρίου και την υποδοχή των νέων μελών
της θα πραγματοποιήσει στο Ίδρυμα Θεοχαράκη την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, ώρα 20:30, η Εταιρεία Συγγραφέων. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε Έλληνες ή ξένους συγγραφείς που με το έργο τους έχουν συμβάλει στην ανάδειξη της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό. Εφέτος θα βραβευθεί ο Ισπανός ελληνιστής καθηγητής Πέδρο Μπάδενας δε λα Πένια.
Για την συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου, με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατό της, θα μιλήσουν οι Άλκη Ζέη, Nίκος Μπελογιάννης και Νένα Κοκκινάκη. Για τον βραβευόμενο Πέδρο Μπάδενας δε λα Πένια θα μιλήσουν οι συγγραφείς Νίνα Αγγελίδου και Φίλιππος Δρακονταειδής, ενώ την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Δημήτρης Καλοκύρης. Το έπαθλο που συνοδεύει τη βράβευση έχει φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Θόδωρο.
- Ο Πέδρο Μπάδενας δε λα Πένια, ειδικός σε θέματα Βυζαντινού και μετα-Βυζαντινού πολιτισμού, είναι ο συγγραφέας ενός έργου αναφοράς για τη μετάφραση από τα ελληνικά στα ισπανικά (La transcripción del griego moderno al español), ενώ το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης της Ισπανίας για τη μετάφραση του μεσαιωνικού μυθιστορήματος Βαρλαάμ και Ιωάσαφ. Γνωστός στη χώρα μας και από την επιτυχημένη θητεία του ως διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, αλλά και ως μορφωτικός ακόλουθος της Ισπανίας στην Ελλάδα, ο Πέδρο Μπάδενας έχει μεταφράσει στα ισπανικά τα Άπαντα του Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη Ρίτσο κ.ά., αλλά και κλασικούς (Αισχύλο, Πίνδαρο, Αίσωπο και Μένανδρο). Καθηγητής στο Κέντρο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Συμβουλίου Επιστημονικής Έρευνας της Ισπανίας, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης της χώρας του, ο Πέδρο Μπάδενας συνέβαλε επίσης στη σπουδή της ελληνικής γραμματείας με την ίδρυση του περιοδικού Eρύθεια, που είναι αφιερωμένο στη μελέτη του βυζαντινού και του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, καθώς και με τη σειρά «Νέα Ρώμη» (40 τεύχη μέχρι τώρα) που προβάλλει μελέτες για βυζαντινά, μεταβυζαντινά, λατινικά και γενικότερα ανθρωπιστικά θέματα.
- Το 1995, η Διδώ Σωτηρίου δωρίζει το σπίτι της στην Εταιρεία Συγγραφέων…
Τα γραφεία της Εταιρείας Συγγραφέων βρίσκονται στον ιστορικό χώρο της οδού Κοδριγκτώνος 8, απέναντι από το Πεδίον του Άρεως, σε διαμέρισμα το οποίο ανήκε στη Διδώ Σωτηρίου και τον ανιψιό της Νίκο Μπελογιάννη, γιο του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά. Η Διδώ Σωτηρίου, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας, και ο ανιψιός της δώρισαν το διαμέρισμά τους στο υπουργείο Πολιτισμού με τον όρο της παραχώρησής του ως μόνιμης στέγης για την Εταιρεία Συγγραφέων. Στο σπίτι αυτό έχουν διαμείνει, ιδίως στην Κατοχή, ιστορικές φυσιογνωμίες της λογοτεχνίας και της πολιτικής.
Βραβείo Πολιτισμού της Εταιρείας Συγγραφέων
ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
Το Βραβείο Πολιτισμού "Διδώ Σωτηρίου" απονέμεται σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα. Σε μια εποχή ισοπέδωσης των εθνικών, φυλετικών, θρησκευτικών, τοπικών, πολιτισμικών κ.ά. ιδιαιτεροτήτων στο όνομα της παγκόσμιας αγοράς, εποχή κατά την οποία η πνευματική δημιουργία δέχεται ισχυρή την πίεση της μαζικής κουλτούρας και των υποπροϊόντων της, εποχή όπου οι γλώσσες με μικρή διάδοση δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τις λεγόμενες "ισχυρές" γλώσσες στην κυκλοφορία της πνευματικής τους παραγωγής, το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" υποστηρίζει την οικουμενικότητα των ιδεών και της δημιουργίας μέσα από την εθνική, φυλετική, θρησκευτική, πολιτισμική διαφορετικότητα του κάθε έργου -την παγκόσμια γλώσσα μέσα από τις διαφορετικές γλώσσες της τέχνης και της δημιουργίας.
Το βραβείο εις μνήμην Διδώς Σωτηρίου έχει απονεμηθεί, τα τελευταία χρόνια, στους Μαρκ Μαζάουερ, Τζίνα Πολίτη, Εμμανουήλ Κριαρά, Δημήτρη Ραυτόπουλο, Edmund Keeley, Σόνια Ιλίνσκαγια και Μάριο Βίττι.