CASTILLO DIDIER MIGUEL


CASTILLO DIDIER MIGUEL

O Μιγέλ Καστίζο Ντιντιέ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Χιλής στις σχολές Φιλοσοφίας, Δικαίου και Μουσικών Επιστημών και Τεχνών.
Είναι ιδρυτής του Κέντρου Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών "Φώτιος Μαλλέρος" που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1968 με πρωτοβουλία του αείμνηστου καθηγητή Φώτιου Μαλλέρου.
Κατά τη διάρκεια της εξορίας του από τη Χιλή, δίδαξε Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας.
Στο πανεπιστήμιο της Χιλής διδάσκει αρχαία ελληνικά, κλασσική λογοτεχνία, νέα ελληνικά και νεοελληνική λογοτεχνία.
Από το 1963, εποχή που ήταν φοιτητής, έχει δημοσιεύσει 205 εργασίες γύρω από θέματα ελληνικής λογοτεχνίας και γλώσσας, και 50 μουσικολογίας και σχετικά με τον Φρανσίσκο ντε Μιράντα, πρόδρομο και ήρωα της ανεξαρτησίας της ισπανόφωνης Αμερικής. Επιπλέον έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και παρουσιάσεις βιβλίων σε εφημερίδες και περιοδικά.
Έργα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες χώρες: Χιλή, Κολομβία, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ρουμανία, Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο.
Θεωρεί ότι το μεταφραστικό έργο συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη των ειρηνικών και δημιουργικών σχέσεων μεταξύ τους.
Έχει συμμετάσχει επανειλημμένως σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και η προσφορά του στα ελληνικά γράμματα έχει πολλαπλά τιμηθεί από τις ελληνικές πανεπιστημιακές και πολιτειακές αρχές.

 Πληροφορίες: 
Όνομα:  MIGUEL
Επίθετο:  CASTILLO DIDIER
Εργογραφία: 

Έχει μεταφράσει το σύνολο του ποιητικού έργου του Καβάφη και του Κάλβου, την Οδύσσεια, μια νουβέλα και έντεκα τραγωδίες του Καζαντζάκη, μεγάλο μέρος του ποιητικού έργου των Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, και Βρεττάκου και περισσότερους από 200 νεοέλληνες ποιητές σε ανθολογίες, λαικά τραγούδια και μεσαιωνικά κείμενα ανωνύμων σε λαϊκή γλώσσα όπως:
Η Εποποιία του Διγενή Ακρίτα

Το τραγούδι του Αρμούρη

Το τραγούδι του γιού του Ανδρόνικου

Μεταξύ των πεζογράφων έχει μεταφράσει Παπαδιαμάντη, Βενέζη, Ν. Νικολαίδη, Τσίρκα, Π. Γλέζο και άλλους.

 

Φρανσίσκο ντε Μιράντα:  Ο Φιλέλληνας Πρόδρομος και Ήρωας της Λατινοαμερικανικής Ανεξαρτησίας, μτφρ. Μαρία Δαμηλάκου, εκδόσεις Νότιος Άνεμος, Αθήνα, 2013


Διεύθυνση: 

Pr. Miguel Castillo Didier
Universitad de Chile
Centro Helenicos
Bizantinos/Neoelinikos "Fotios Maleros"
Castilla 435 -3 Santiago
CHILE


Τόπος γέννησης:  Σαντιάγο (Χιλή)
Διακρίσεις: 

Μεταξύ άλλων έχει τιμηθεί με το μετάλλιο του Τάγματος της Τιμής από τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή (1991) και με το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικος από τον πρόεδρο Κάρολο Παπούλια (2008).