Αρχίζει η 13η χρονιά του "Με τα λόγια (γίνεται)" : Ξαναδιαβάζοντας τον Δημήτρη Παπαδίτσα, 13.12.2023


30/11/23
Αρχίζει η 13η χρονιά του Με τα λόγια (γίνεται) : Ξαναδιαβάζοντας τον Δημήτρη Παπαδίτσα, 13.12.2023

Τώρα δώσ’ μου μια λέξη σου
Να σκάψω το στήθος μου να της βρω
Το πιο φωτεινό μέρος
Κι ας φύγει αργότερα όπως φεύγει η προσευχή

Αλήθεια πώς φυτρώνει πώς μεγαλώνει
Πόσο χορταστική είναι η προσευχή


~ Δ. Π. Παπαδίτσας, «Σημειώσεις τριών νυχτών / VII», Εντός παρενθέσεως (1945-1949)

 

Ξαναδιαβάζοντας τον Δημήτρη Παπαδίτσα

Oι ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», μαζί με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, παρουσιάζουν στην 1η εκδήλωση της 13ης χρονιάς τους, ένα αφιέρωμα στο ποιητικό έργο του Δημήτρη Παπαδίτσα (1922–1987). Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 στις 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα), με ελεύθερη είσοδο, και χωρίς ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση (live streaming).

Πρόκειται για την 14η «στάση» της επανεπίσκεψης του νεοελληνικού ποιητικού κανόνα που κάνει το «Με τα λόγια (γίνεται)»: μετά τον Σολωμό· τον Κάλβο· τον Καβάφη πέρα από τα 154 «Αναγνωρισμένα» του ποιήματα· τον Παπατσώνη· τον Καρυωτάκη με τους συγχρόνους του· την Πολυδούρη, την Αξιώτη, την Αραβαντινού και την Χατζηλαζάρου· τον Ελύτη με τους ποιητικούς συνομιλητές του· τον Εμπειρίκο· τον Εγγονόπουλο· την Καρέλλη· τα τέσσερα βιβλία της Κατοχής: του Γκάτσου, του Εγγονόπουλου, του Παπατσώνη και του Σικελιανού· την Βακαλό· και τον Νίκο Φωκά.

Ο Παπαδίτσας, ποιητής της «Α’ Μεταπολεμικής Γενιάς», αντλώντας, μεταξύ άλλων, από τα μη συνειδητά βάθη της ψυχής αλλά και από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, συγκέρασε στα ποιήματά του την υπαρξιακή με την υπερβατική αναζήτηση. Τιμήθηκε δύο φορές με το 1ο Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1964 και 1981) και, το 1984, με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Ουράνη) για το σύνολο του έργου του. Το συγκεντρωμένο ποιητικό έργο του αποτελείται από 15 βιβλία. Εξέδωσε επίσης, μαζί με την Ελένη Λαδιά, μεταφράσεις των Ορφικών και των Ομηρικών Ύμνων.

Με αφορμή τα 80 χρόνια από το πρώτο του βιβλίο, Το φρέαρ με τις φόρμιγγες (1943), 13 σύγχρονοι ποιητές και ποιήτριες ξαναδιαβάζουν και σχολιάζουν το συνολικό ποιητικό έργο του. Συμμετέχουν οι:

Ορφέας Απέργης, Ειρήνη Βακαλοπούλου, Στέλλα Βοσκαρίδου, Χάρης Γαρουνιάτης, Φοίβη Γιαννίση, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Δήμητρα Κωτούλα, Δήμητρα Κατιώνη, Παυλίνα Μάρβιν, Στέργιος Μήτας, Ευσταθία Π. (τρία έπσιλον), Όλγα Παπακώστα, Θοδωρής Χιώτης

 

instagram: https://www.instagram.com/metalogiaginetai/
fb / σελίδα: https://www.facebook.com/me.ta.logia.ginetai/
fb / ομάδα: https://www.facebook.com/groups/346327462065881/
YouTube: https://www.youtube.com/metalogiaginetai
Ιστολόγιο: https://metalogiaginetai.blogspot.com/

 

Δείτε επίσης


Παρουσίαση βιβλίου: Ελένη Λαδιά - Ηρώδης Αττικός, ο αισθαντικός

Παρουσίαση βιβλίου: Ελένη Λαδιά - Ηρώδης Αττικός, ο αισθαντικός

27/02/24
Πῶς ἔγινε λοιπόν, σπουδαῖε Ἡρώδη Ἀττικέ, καί ἦρθες συντροφιά μέ τήν ἔμπνευσή μου; Ζώντας στήν Ἀθήνα ἄκουσα πολλές φορές τό ὄνομά σου, τόσο συνδεδεμένο μέ τά ἔργα
Τρείς ποιητές των γύρω δρόμων, του Παγκρατίου! Διαβάζουν ποιήματά τους, συζητούν με το κοινό και όπου βγάλει η βραδιά

Τρείς ποιητές των γύρω δρόμων, του Παγκρατίου! Διαβάζουν ποιήματά τους, συζητούν με το κοινό και όπου βγάλει η βραδιά

06/02/24
Στο ίδιο ποίημα γείτονες!!! Σας περιμένουμε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 19.00 Books & Beans - www.bibliotipo.gr/Φορμίωνος 2, Αθήνα Τρείς ποιητές των γύρω δρόμων, του Παγκρατίου!