Ο 2ος ΤΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ «ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ»


28/12/17

Με μια ακόμα συλλογική (και συλλεκτική) έκδοση, στην οποία συμμετέχουν 60 σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς, Εταιρεία Συγγραφέων και Εφημερίδα των Συντακτών προσφέρουν τη δική τους «παραμυθία» για τις ημέρες των εορτών.
Τα… «Ξαφνικά Παραμύθια», γραμμένα από πεζογράφους και ποιητές, μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων, βασίστηκαν σε μια ιδέα του μεταφραστή, ποιητή  και πρώην αντιπροέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων Ερρίκου Μπελιέ που πέθανε αιφνίδια και πρόωρα πέρυσι, και στον οποίο αφιερώνεται η έκδοση.
Όπως μπορεί ίσως να φανταστεί κανείς από τον τίτλο της συλλογής, τα κείμενα που περιλαμβάνονται σε αυτήν δεν είναι γνωστά παραμύθια βγαλμένα απ’ την παράδοση, αλλά παραμύθια… που ξαφνιάζουν τόσο τους συγγραφείς που τα συνέλαβαν, όσο και, ελπίζουμε, τους αναγνώστες – αφού, όπως με χιούμορ αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας, «η περιοχή στα αμφισβητούμενα σύνορα που χωρίζουν νεότερα παραμύθια από αρχαίους μύθους μπορεί άρα να ονομαστεί παραμυθόριος».
Άλλωστε, «οι ιστορίες του τ(ρ)όμου που κρατάτε στα χέρια σας», όπως αναφέρει και η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Αγγελική Στρατηγοπούλου στην εισαγωγή της, «δεν πάσχουν ‒ευτυχώς‒ από ομοιομορφία. Είναι γραμμένες με πρωτοτυπία και, κυρίως, με κέφι, και μπορούν να προσελκύσουν παιδιά και μεγάλους το ίδιο». Εξάλλου, διευκρινίζει, «τα μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων που συμμετέχουν σ’ αυτή τη συλλογική έκδοση, δεν έχουν, απαραιτήτως, εξειδίκευση στο παιδικό βιβλίο. Το φάσμα των παραμυθιών (…) κυμαίνεται από το παραδοσιακό έως το διδακτικό, με ενδιάμεσες στάσεις στο παράλογο, το μεταφυσικό, το μεταμοντέρνο, το ποιητικό, το ιστορικό».
Οι εκδόσεις της Εταιρείας Συγγραφέων, με τα ετήσια λογοτεχνικά της ημερολόγια τα οποία εκδίδονται πάνω από είκοσι χρόνια (πρόσφατα βλ. Ημερολόγιο 2018 αφιερωμένο στην «ΑΘΗΝΑ»), τους θεματικούς τόμους (τη Μεγάλη Ανθολογία ΔΑΙΔΑΛΟΣ της Εταιρείας Συγγραφέων που κυκλοφόρησε επίσης σε συνεργασία με την Εφημερίδα των Συντακτών, τους Τόπους της λογοτεχνίας, Τα πάθη στη λογοτεχνία, - κ.ά.) και άλλες παλαιότερες και επίσης συλλεκτικές πλέον εκδόσεις (Πινδάρου Ολυμπιόνικοι, Βιβλιογραφία Αλ. Κοτζιά κ.λπ.) γράφουν τη δική τους ιστορία στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.
 
Τα «Ξαφνικά Παραμύθια» κυκλοφορούν σε δυο τόμους, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου (1ος τόμος) και την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου (2ος τόμος), μαζί με την Εφημερίδα των Συντακτών.
 
Στον πρώτο τόμο συμμετέχουν οι συγγραφείς: Δημήτρης Αλεξίου, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Ιωσήφ Βεντούρας, Κωστής Γκιμοσούλης, Γιώργος Γώτης, Βερονίκη Δαλακούρα, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Νίκος Δήμου, Σοφία Διονυσοπούλου, Φίλιππος Δρακονταειδής, Μαρία Ευσταθιάδη, Κατερίνα Ζαρόκωστα, Σταύρος Ζαφειρίου, Δημήτρης Καλοκύρης, Τασούλα Καραγεωργίου, Ηλίας Κεφάλας, Νένα Κοκκινάκη, Μάνος Κοντολέων, Θωμάς Κοροβίνης, Ζέτα Κουντούρη, Μαρία Κούρση, Παναγιώτης Κουσαθανάς, Στάθης Κουτσούνης, Μαρία Λαγγουρέλη, Θέμης Λιβεριάδης, Ανδρέας Μήτσου, Δημήτρης Μίγγας, Μιχάλης Μοδινός, Γιάννα Μπούκοβα, Χρήστος Μπουλώτης, Ηρώ Νικοπούλου

Στον πρώτο τόμο συμμετέχουν οι συγγραφείς: Έλενα Νούσια, Μαρίζα Ντεκάστρο, Παυλίνα Παμπούδη, Μάκης Πανώριος, Αθηνά Παπαδάκη, Σωτήρης Παστάκας, Νάσα Παταπίου, Ειρήνη Ρηνιώτη, Γιώργος Ρωμανός,  Λιάνα Σακελλίου, Σωτήρης Σαράκης, Αγγελική Σιδηρά, Μαρία Σκιαδαρέση, Αντώνης Σκιαθάς, Κώστας Σουέρεφ, Μαρία Στασινοπούλου, Έρη Σταυροπούλου, Γιάννης Δ. Στεφανάκις, Αγγελική Στρατηγοπούλου, Κλαίτη Σωτηριάδου, Δέσποινα Τομαζάνη, Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Ευγένιος Τριβιζάς, Μάκης Τσίτας, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Λεία Χατζοπούλου-Καραβία, Γιώργος Χουλιάρας, Χάρης Ψαρράς

Δείτε επίσης


Γενική Συνέλευση Εταιρείας Συγγραφέων 2019

Γενική Συνέλευση Εταιρείας Συγγραφέων 2019

13/05/19
Μετά τις αρχαιρεσίες της 5ης Μαΐου 2019, που έγιναν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας Συγγραφέων για την ανάδειξη μελών διοικητικού συμβουλίου και
Γενική Συνέλευση 31/3/2013

Γενική Συνέλευση 31/3/2013

02/04/13
Σας ενημερώνουμε ότι μετά τη Γενική Συνέλευση της 31ης Μαρτίου 2013, και την ψηφοφορία για την συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου, η σύσταση του νέου Δ.Σ διαμορφώθηκε