Η ομιλία του Προέδρου Δημήτρη Καλοκύρη κατά την Γενική Συνέλευση της Εταιρείας (15/5/16)


18/05/16

Το έτος που πέρασε, ήταν βαρύ και πάλι το τίμημα που πλήρωσε η Εταιρεία στη ροή του χρόνου. Ορέστης Αλεξάκης, Αγγελική Ελευθερίου, Μαρία Κυρτζάκη, Ερρίκος Μπελιές, Μαρία Σερβάκη, Κώστας Στεργιόπουλος, Νίκος Χουλιαράς, Ανταίος Χρυσοστομίδης. Και από τα επίτιμα μέλη ο Ουμπέρτο Εκο.

Αλλά να μην ξεχασουμε και τον Μισέλ Τουρνιέ, τον Ε. Λ. Ντοκτόροου, τον Όλιβερ Σακς, την Χάρπερ Λι, τον Ούγγρο Ίμρε Κέρτες.
Επίσης τον Γιάννη Κακουλίδη, τον Δημήτρη Αρμάο, τον Σάββα Παύλου από την Κύπρο, την Κάτια Λεμπέση του «Κέδρου», τον Άγγελο Μαστοράκη της Επιστημονικής Φαντασίας,  τον Δημήτρη Παπαδήμα, των ομώνυμων εκδόσεων.
    Στη μουσική, τον Πιέρ Μπουλέζ, τον B.B. King, τον Ντέιβιντ Μπόουι και τον Πρινς.
    Στη ζωγραφική τον Παναγιώτη Τέτση, στη γλυπτική τον Γιώργο Λάππα, στην αρχιτεκτονική την ιρακινο-βρετανή Ζάχα Χαντίντ.
    Στο θέατρο τον Μηνά Χατζησάββα.
    Στο ποδόσφαιρο τον Κρόιφ.

    Σας καλώ να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στην παρουσία των οριστικά απόντων.

*

Ανακοινώνουμε ότι μετά το θάνατο του Ερρίκου Μπελιέ, στο ΔΣ εισήλθε ο πρώτος επιλαχών στις εκλογές ποιητής Γιώργος Γώτης


ΠΡΟΣΕΧΩΣ:

Α - Εκδόσεις:

1) ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μετά την επιμελημένη και επιτυχή έκδοση του προηγούμενου συλλογικού τόμου με θέμα «Τόποι στη Λογοτεχνία» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το ΔΣ της Εταιρείας ετοίμασε δυο ακόμα συλλογικές εκδόσεις:
      -τα «Πάθη στη λογοτεχνία» -πάθη κρυφά και φανερά, ανομολόγητες εμμονές και συνήθειες, από τις οποίες ο άνθρωπος τυραννιέται, τρέφεται, παραμυθιάζεται, εμπνέεται, κακοφορμίζει ενδεχομένως, εκμαυλίζεται (ίσως), πνίγεται, αποκαθαίρεται, πεθαίνει, ή ακόμα και ξαναγεννιέται – το βιβλίο είναι ήδη υπό έκδοση τον Σεπτέβριο, επίσης από τον Καστανιώτη, σε επιμέλεια της Ηρώς Νικοπούλου
     -και τα «Παραμύθια των μελών», σε μια ιδέα του Ερρίκου Μπελιέ και την οποία θα συντονίσει και θα επιμεληθεί τώρα η Γενική Γραμματέας της Ε.Σ, Αγγελική Στρατηγοπούλου, με παραμύθια που θα έχουν γραφτεί από τα μέλη μας. Οι συγγραφείς- μέλη της Εταιρείας μας έχουν κληθεί να ανασύρουν από τις μνήμες και τη φαντασία τους ένα πρωτότυπο παραμύθι, για μικρά και μεγάλα παιδιά. Τα κείμενα δεν μπορεί να ξεπερνούν τις 1.500 λέξεις. Επίσης, θα πρέπει να είναι ανέκδοτα (δηλ. να μην έχουν συμπεριληφθεί σε βιβλίο), αλλά μπορούν να είναι δημοσιευμένα στον ημερήσιο ή περιοδικό τύπο. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2016.
3) Το Ημερολόγιο 2017 θα κυκλοφορησει για τρίτη συνεχή χρονιά από τις εκδόσεις Πατάκη με θέμα «Πολλαπλές αρχαιότητες». Θα περιλαμβάνει κείμενα μελών και φωτογραφίες του διαπρεπούς φωτογράφου αρχαιοτήτων Σωκράτη Μαυρομάτη.
4) Τον επόμενο μήνα θα κυκλοφορήσει το Νέο Ευρετήριο με τα στοιχεία και των μελών που θα προστεθούν στις σημερινές εκλογές.

Β - Εκδηλώσεις:

1) Ετοιμασία πανηγυρικής εκδήλωσης για τα 35 χρόνια της Εταιρείας, τον Οκτώβριο, με τη συμμετοχή πρώην προέδρων και μελών μας από το εξώτερικό (μέσω σκάιπ). Θα γίνει ταυτόχρονα η παρουσίαση του ηλεκτρονικού τόμου 800 σελ. Greek Writers Today, με κείμενα μελών μεταφρασμένων στα αγγλικά. Παρουσίαση του νέου ιστότοπου της Εταιρείας Συγγραφέων (www.authors.gr) και της ολοκληρωμένης (ελπίζουμε) ως τότε καινούργιας αγγλικής του πλατφόρμας.
    Υπόψιν ότι στον ιστότοπο authors.gr έχουν αναρτηθεί όλες σχεδόν οι μέχρι τώρα εκδόσεις της ΕΣ: Οι Ολυμπιόνικοι του Πινδάρου μεταφρασμένοι από μέλη μας, το συνέδριο για τον Παπαδιαμάντη, ο κατάλογος της Έκθεσης «Βίοι Παράλληλοι», τα τεύχη του περιοδικού Δαίδαλος και των άλλων περιοδικών εκδόσεων που εξέδωσε κατά καιρούς η Ε.
    Ψηφιοποιήθηκαν και αναρτήθηκαν τα ημερολόγια των περασμένων ετών (με επικέντρωση στα κείμενα).
    Επίσης ψηφιοποιήθηκαν και αναρτήθηκαν στον ιστότοπό μας τα τομίδια «Μνήμες εταίρων» που έχουν εκδοθεί ώς τώρα.

2) Εκδήλωση για την απονομή των βραβείων «Διδώ Σωτηρίου» (για την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών), «Δαίδαλος» (για τη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό), «Γιάννη Βαρβέρη» (για πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή), «Μένη Κουμανταρέα» (για πρωτοεμφανιζόμενο μυθιστοριογράφο).

Γ - Άλλα:

• Μέχρι να ληφθούν οριστικότερα μέτρα έχουμε παγώσει (σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του περισινού ΔΣ) την επικοινωνία και την προβολή όσων μελών δεν έχουν πληρώσει συνδρομές πάνω από 3 χρόνια, χωρίς να δώσουν καμιά εξήγηση στις επανειλημένες παρακλήσεις μας.
• Έχουν παρατηρηθεί από μέλη μας διάφορα ζητήματα που αφορούν το Καταστατικό. Από τον τρόπο εκλογής τακτικών και επίτιμων μελών, τη διάρκεια της θητείας του ΔΣ κ.ά. Πολλές προτάσεις κυκλοφορούν με μέηλ και προς διάφορους αποδέκτες, συνήθως γενικολογώντας, ή εκφράζοντας προσωπικές απαρέσκειες προς ορισμένα υποψήφια πρόσωπα.
Όταν διατυπώνονται συγκεκριμένες ενστάσεις τις κοινοποιούμε στα μέλη. Γενικόλογες εκθέσεις ιδεολογημάτων τις αφήνουμε για τον εσωτερικό ηλεκτρονικό διάλογο.
Μία από τις τοποθετήσεις είναι ότι τα αντεπιστέλλοντα και τα επίτιμα μέλη είναι απλώς διακοσμητικά. Πιθανώς να υπήρξαν τέτοια στο παρελθόν. Επί των ημερών μας, πάντως, ΟΛΑ σχεδόν τα νεοεισαχθένα αντεπιστέλλοντα και επίτιμα μέλη έχουν ενεργό παρουσία στις εκδόσεις, τις εκδηλώσεις μας κλπ. είτε ως ομιλητές, είτε ως συνεργάτες είτε ως ακροατήριο, με συχνότητα και συνέπεια πολύ μεγαλύτερη από τακτικά που δεν πατάνε το πόδι του ποτέ και πουθενά.
Εν πάση περιπτώσει, το ΔΣ μελετά πρόταση αναθεώρησης του καταστατικού που θα συζητηθεί στην επόμενη ΓΣ (γιατί απαιτείται ΓΣ με τη φυσική παρουσία του 50+1 των τακτικών μελών) και, στο μεταξύ, περιμένουμε αν υπάρχουν συγκεκριμένες γραπτές εισηγήσεις σας σε θέματα που άπτονται της αλλαγής του Καταστατικού να τις επεξεργαστούμε και να τις διατυπώσουμε για ψήφιση.

Η ομιλία του Προέδρου Δημήτρη Καλοκύρη κατά την Γενική Συνέλευση της Εταιρείας (15/5/16)

Δείτε επίσης


ΦΕΓΓΑΡΙ

ΦΕΓΓΑΡΙ

30/09/15
23 χρόνια η Εταιρεία Συγγραφέων εκδίδει θεματικά ημερολόγια με τη συμπαράσταση πολλών εκδοτικών οίκων. Φέτος, σε συνεργασία (για τρίτη φορά) με τις Εκδόσεις Πατάκη, παρουσιάζουμε
Το βραβείο Καζαντζάκης στην Κλαίρη Μιτσοτάκη

Το βραβείο Καζαντζάκης στην Κλαίρη Μιτσοτάκη

04/06/18
Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι η συγγραφέας και μεταφράστρια, μέλος της Εταιρείας μας Κλαίρη Μιτσοτάκη  θα βραβευτεί από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης με το βραβείο «Νίκος