ΤΣΑΚΝΙΑΣ ΣΠΥΡΟΣ (1929-1999)
- Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αλλά στη συνέχεια σταδιοδρόμησε ως στέλεχος επιχείρησης φαρμάκων.
- Από τη μεταπολίτευση ασχολήθηκε με τη λογοτεχνική κριτική. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1951, με το ποίημα "Γράμμα σ' έναν ποιητή", στην εφημερίδα Δημοκρατικός Τύπος.
- Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Γράμματα και Τέχνες, των ανθολογιών μεσοπολεμικής και μεταπολεμικής λογοτεχνίας των εκδόσεων Σοκόλη και διευθυντής της σειράς "Οι ποιητές του κόσμου" των εκδόσεων Εγνατία.
- Συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά (Το Δέντρο, Η Λέξη, Σχεδία, Τραμ, Διαβάζω), καθώς και με εφημερίδες (Η Αυγή, Η Καθημερινή, Η Πρώτη, Τα Νέα), ενώ πλούσιο υπήρξε και το μεταφραστικό του έργο που καλύπτει ποίηση, πεζογραφία και δοκίμιο.
- Ήταν παντρεμένος με την ποιήτρια και μεταφράστρια Αμαλία Τσακνιά.
(Πηγές: Βιβλιονέτ, http://sigxroniekfrasi.blogspot.gr)
| Πληροφορίες: |
|






