Ημερολόγιο 2025 - Αειφορία και λογοτεχνία: ζώντας φυσικά, ζώντας αρμονικά...


15/05/24
Ημερολόγιο 2025 - Αειφορία και λογοτεχνία: ζώντας φυσικά, ζώντας αρμονικά...

Ημερολόγιο 2025

της Εταιρείας Συγγραφέων

Αειφορία και λογοτεχνία: ζώντας φυσικά, ζώντας αρμονικά...

Αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες

Η αειφορία είναι το μέλλον της επιβίωσης του κόσμου, είναι το σύστημα εκείνο που σέβεται τη ζωή σε όλες τις μορφές, οικοδομώντας έναν καλύτερο κόσμο για όλα τα όντα, αποδεχόμενο την ποικιλομορφία που προβάλλει και η ίδια η φύση. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η λογοτεχνία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση δυσεπίλυτων προβλημάτων όπως είναι η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, η απώλεια της βιοποικιλότητας αλλά και η διακινδύνευση της ποιότητας της ζωής μας μέσα από μια ενδεχόμενη αντι-οικολογική χρήση των επιτευγμάτων της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας. Η Τεχνική Νοημοσύνη ως πρόκληση για τους πνευματικούς ανθρώπους αλλά και τα οπλικά συστήματα μαζικής καταστροφής κάτω από τη σκιά των οποίων κινείται η εύθραυστη ισορροπία της πλανητικής μας ειρήνης είναι κάποια από τα επίκεντρα του σύγχρονου προβληματισμού.

Με το προαναφερόμενο σκεπτικό επιλέξαμε ως θέμα του Λογοτεχνικού Ημερολογίου 2025 τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη:

 

ήμερα να χτυπάει στις φλέβες ο παλμός της γης

 

 

Η Εταιρεία Συγγραφέων καλεί τα μέλη της (τακτικά, επίτιμα και αντεπιστέλλοντα) να στείλουν σε ηλεκτρονική μορφή μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024 δημοσιευμένα ή αδημοσίευτα κείμενά τους (ποιήματα, πεζά, δοκιμιακά) σχετικά με το θέμα αυτό, που θα πρέπει να εκτείνονται από 1 έως 2 τυπογραφικές σελίδες (και σε κάθε περίπτωση όχι περισσότερο από 300 λέξεις).

 

Με κοινοποίηση στο e-mail της Εταιρείας info@authors.gr, τα κείμενα αποστέλλονται στο e-mail της Γενικής Γραμματέως κ. Άννας Αφεντουλίδου annaafen@hotmail.com. Θα αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα επιβεβαίωσης λήψης του κειμένου.

Δείτε επίσης


Ευρωπαϊκο ΒραβεΙο ΛογοτεχνΙας 2017

Ευρωπαϊκο ΒραβεΙο ΛογοτεχνΙας 2017

04/04/17
Τα μυθιστορήματα «Δενδρίτες» (εκδόσεις Πόλις, 2015) της Κάλλιας Παπαδάκη, «Ο Έλληνας γιατρός» (εκδόσεις Μελάνι, 2017) της Καρολίνας Μέρμηγκα και «Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου»
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ (2016)

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ (2016)

11/10/16
Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» θα απονεμηθεί φέτος στον συγγραφέα, μεταφραστή και επιμελητή εκδόσεων Ζήση Σαρίκα