4ος κύκλος επιμορφωτικών διαλέξεων ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ – EΠΙΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ


20/03/24
4ος κύκλος επιμορφωτικών διαλέξεων  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ – EΠΙΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Έρωτες Τοπίων: η ανακάλυψη του εαυτού από τον ποιητή-πρέσβη ε.τ. Γιώργο Βέη

20, 27 Μαρτίου και 3 Απριλίου ώρα 18.00 Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1)

 

Η Εταιρεία Συγγραφέων ξεκινά, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, ώρα 6 μ.μ. (επόμενες διαλέξεις Τετάρτη 27 Μαρτίου και Τετάρτη 3 Απριλίου), τον 4ο κύκλο διαλέξεων που διοργανώνει σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1, - 3η είσοδος), με ομιλητές/τριες μέλη της Εταιρείας και θέματα που εκτείνονται σε ευρύτερα πεδία, όπως Μαθηματικά, Τεχνητή Νοημοσύνη, Γλωσσολογία, Περιβάλλον κ.ά.

 

Ο 4ος κύκλος με θέμα: Έρωτες Τοπίων: η ανακάλυψη του εαυτού περιλαμβάνει τις ομιλίες: Στην επικράτεια της Ινδοκίνας, Περίπατοι στη Μογγολία και στην Ιαπωνία και Επτά χρόνια στο Μανχάταν από τον ποιητή - πρέσβη επί τιμή  Γιώργο Βέη.  

 

  1. Στην επικράτεια της Ινδοκίνας.

Η γραφή ως οριακή ανάπλαση τοπίου. Το στοίχημα της μη - λήθης. Δεκατρία χρόνια παραμονής στην Ασία: ο κάναββος των μαρτυριών. 

 

  1. Περίπατοι στη Μογγολία και στην Ιαπωνία.

Στο εσωτερικό γοητευτικών χωροταξιών. Επισκέψεις στο άλλο- ίδιο- διαφορετικό. Η άπω συγκινησιακή σκηνή. 

 

  1. Επτά χρόνια στο Μανχάταν.

Γραμματικές εικόνες από πάρα πολύ κοντά. Πρίσματα οραμάτων. Ατλαντικές αισθήσεις.  

 

 Ο Γιώργος Βέης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Πρέσβυς επί τιμή. Απόφοιτος του Νομικού Τμήματος του ΕΚΠΑ.

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε εννέα ευρωπαϊκές γλώσσες και στα ιαπωνικά, ινδονησιακά, αραβικά, κινεζικά. Έχει μεταφράσει έργα των Μπόρχες, Τσάντλερ, Τζον Λούθερ Λονγκ, Λι Μπάι, Λι Μπάι και Κάλογουεϊ Κινέλ.

Διετέλεσε Πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Γενικός Πρόξενος στο Ντόρτμουντ, στη Μελβούρνη, στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο, Σύμβουλος Πρεσβείας στο Πεκίνο και στη Σεούλ, Επιτετραμμένος στο Καμερούν. Πρέσβης στο Σουδάν. Το 2010  πρέσβης στην Ινδονησία. Τον Ιούλιο του 2015 Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, απ' όπου αφυπηρέτησε.

Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας το 2000, για το βιβλίο "Ασία, Ασία", και με το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας το 2010, για το βιβλίο "Από το Τόκιο στο Χαρτούμ". Η ποιητική του συλλογή "Λεπτομέρειες κόσμων" απέσπασε το Βραβείο Λάμπρος Πορφύρας της Ακαδημίας Αθηνών το 2007. Το 2012 του απονεμήθηκε ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικος για τις υπηρεσίες του στο διπλωματικό σώμα. Το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου του.

Τιμήθηκε για τρίτη φορά με Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο, αυτό της Μαρτυρίας - Βιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας, το 2016 για το βιβλίο του με τίτλο "Παντού: Μαρτυρίες, μεταμορφώσεις".

Για δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνείτε με τη συντονίστρια των διαλέξεων Αγγελική Στρατηγοπούλου στο a.stratigopoulou@yahoo.gr.  

 

με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ)

                       

 ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 Bookia (www.bookia.gr) -  Streamia (www.streamia.gr)                                           

                                           

                                                                                                                                                                  

Δείτε επίσης


Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΔΡΑΣΕΙΣ

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΔΡΑΣΕΙΣ

05/05/26
Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που ημερολογιακά θεωρείται ότι έφυγαν από τη ζωή την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616), τους Μιγκέλ ντε Θερβάντες και Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Το 2016, και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 400 χρόνων, φορείς συγγραφέων και εκδοτών, σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων, ξεκίνησαν μια σειρά απριλιάτικων δράσεων φιλαναγνωσίας, φιλοδοξώντας να καθιερώσουν και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου, και τον Απρίλιο ως Μήνα Βιβλίου. 
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: Ένας ποιητής από την Κολομβία

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: «Ένας ποιητής» από την Κολομβία

07/05/26
Πέμπτη 28 Μαΐου, ώρα 20:00, κινηματογράφο Δαναό (Λ. Κηφισίας 109, Αμπελόκηποι) προβολή της κολομβιανής ταινίας Ένας ποιητής του Simón Mesa Soto με δωρεάν είσοδο για τα μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων.