Ανακοίνωση για τον θάνατο της Τζίνας Πολίτη


25/05/23
Ανακοίνωση για τον θάνατο της Τζίνας Πολίτη

Η ανησυχία της ανθρώπινης κοινωνίας, σ' αντίθεση με την πραότητα της φυσικής κατάστασης της αγέλης των ζώων, διαγιγνώσκεται ως η ανικανότητα του ανθρώπου να ξεχάσει το παρελθόν. Γι' αυτό, θα πρέπει να θεωρήσουμε την ικανότητα να βιώσουμε τη ζωή μ' έναν τρόπο μη-ιστορικό ως την πλέον σημαντική και πλέον πρωτότυπη απ' όλες τις εμπειρίες μας [...] .
Όμως, έως ότου η "εμπειρία" αυτή γίνει βίωμα και ο άνθρωπος υπερβεί τη γνώση του θανάτου που τον ριζώνει στη χρονικότητα και έως ότου φθάσει στην κατάσταση της πραγματοποίησης, το μυθιστόρημα θα μένει για πάντα ως η γραπτή μαρτυρία του τι είπαν και του τι είναι να ζει κανείς σ' έναν μεταβαλλόμενο κόσμο [...] 

Τζίνα Πολίτη: «Το μυθιστόρημα και οι προϋποθέσεις του: Αλλαγές στην Εννοιολογική Δομή των Μυθιστορημάτων του 18ου και του 19ου Αιώνα (στα αγγλικά). Hakkert: Amsterdam, 1976». 

 

Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της Τζίνας Πολίτη, επίτιμου μέλους της Εταιρείας μας, βραβευμένης με το βραβείο Διδώ Σωτηρίου για το σύνολο του έργου της και την σημαντική συμβολή της στα ελληνικά γράμματα. Εξέχουσα θεωρητικός και μελετήτρια της λογοτεχνίας, σπούδασε (με υποτροφία) στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και δίδαξε για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Cambridge ως επιστημονική συνεργάτρια (Fellow), καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ομότιμη καθηγήτρια). Με πλούσιο ερευνητικό έργο πάνω στην αγγλική και την ελληνική λογοτεχνία και τη συγκριτική γραμματολογία, η Τζίνα Πολίτη υπήρξε ένα λαμπερό, ξεχωριστό και πάντοτε, μέχρι και τα 93 της χρόνια, νεανικό πνεύμα.

 

Πλήρες βιογραφικό και εργοβιογραφικό της στον ιστότοπο της Εταιρείας Συγγραφέων, εδώ: https://www.authors.gr/politi_tzina-article-349.html?category_id=8

Δείτε επίσης


Η Εταιρεία Συγγραφέων αλλάζει εποχή: Δυναμώνει, ανανεώνεται, εξελίσσεται / Τα νέα μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων

Η Εταιρεία Συγγραφέων αλλάζει εποχή: Δυναμώνει, ανανεώνεται, εξελίσσεται / Τα νέα μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων

26/05/26
Η Εταιρεία Συγγραφέων είναι πλέον μεγαλύτερη, ισχυρότερη, πλουσιότερη σε ανθρώπους και ιδέες. Στην ετήσια Γενική Συνέλευσή της, που έγινε στις 24 Μαΐου 2026 στο Επιγραφικό Μουσείο, ψηφίστηκαν 76 νέα τακτικά μέλη, αλλά και πολλά επίτιμα και αντεπιστέλλοντα. Οι υποψηφιότητες τη χρονιά αυτή ήταν οι περισσότερες των τελευταίων ετών: Ποιητές/τριες και πεζογράφοι, δοκιμιογράφοι και κριτικοί, μεταφραστές/τριες και συγγραφείς παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, ερευνητές/τριες από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, άνθρωποι με εμπειρία στην πολιτιστική διαχείριση και τις περιοδικές εκδόσεις, αλλά και συγγραφείς από τις νεότερες γενιές που τιμούν τις προηγούμενες γενιές και θέλησαν να ενταχθούν, αναγνωρίζοντας το πολιτισμικό κεφάλαιο, το ιστορικό βάθος και τη σημασία της Εταιρείας Συγγραφέων.
Διεθνής Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου 2026 - 45 χρόνια Εταιρεία Συγγραφέων (1981-2026)

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου 2026 - 45 χρόνια Εταιρεία Συγγραφέων (1981-2026)

11/03/26
Στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου η ποιήτρια και κριτικός Άννα Αφεντουλίδου, Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων, παρουσίασε το έργο και τις δράσεις της Εταιρείας Συγγραφέων, όπως και τα αποτελέσματα του Διεθνούς Συνεδρίου της Εταιρείας 2026