ΒΡΑΒΕΙΑ 2022 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ


07/11/22
ΒΡΑΒΕΙΑ 2022 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

ΒΡΑΒΕΙΑ 2022 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Απονομή Βραβείων, υποδοχή νέων μελών,

παρουσίαση του Ημερολογίου 2023

«Εγώ κι ο Άλλος (ταυτότητα/ετερότητα)» (εκδ. Σοκόλη)

 

Βραχείες λίστες / Βραβεία Γιάννη Βαρβέρη & Μένη Κουμανταρέα

 

Ομιλία Χανς Αϊντενάιερ με θέμα:

«Γραφή και Ανάγνωση στην ελληνική κουλτούρα της ακοής»

 

Η μετάδοση ζωντανά (Live Streaming) είναι χορηγία του Bookia App και της Streamia:

FacebookYoutube και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στους ακόλουθους συνδέσμους:

 

Η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) την τελετή απονομής των Βραβείων 2022 της Εταιρείας Συγγραφέων. Στην ίδια εκδήλωση η Εταιρεία θα καλωσορίσει τα νέα μέλη της και θα παρουσιάσει το Ημερολόγιο 2023 της Εταιρείας Συγγραφέων, με θέμα «Εγώ κι ο Άλλος (ταυτότητα/ετερότητα) (εκδόσεις Σοκόλη).

Το βραβείο Διδώ Σωτηρίου απονέμεται στον ελληνιστή καθηγητή τής μεσαιωνικής και. της νεότερης ελληνικής Φιλολογίας Χάνς Αϊντενάιερ, ο οποίος θα μιλήσει για την «Γραφή και Ανάγνωση στην ελληνική κουλτούρα της ακοής». Το βραβείο θα απονείμει ο κριτικός λογοτεχνίας και πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Αλέξης Ζήρας, ο οποίος και θα μιλήσει για το έργο του Χανς Αϊντενάιερ.

Το βραβείο Βαρβέρη σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια/ποιητή θα απονείμει ο ποιητής, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, Γιώργος Μαρκόπουλος.

Το βραβείο Κουμανταρέα σε πρωτοεμφανιζόμενο/η πεζογράφο θα απονείμει ο πεζογράφος, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέας, Δημήτρης Νόλλας.

Στην εκδήλωση, εκ μέρους της Εταιρείας Συγγραφέων, ο Πρόεδρός της Ιωσήφ Βεντούρας θα καλωσορίσει τα νέα μέλη, ενώ το Ημερολόγιο 2023 με θέμα «Εγώ κι ο Άλλος (ταυτότητα/ετερότητα)», που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Σοκόλη, θα παρουσιάσει η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Άννα Αφεντουλίδου. Την εκδήλωση οργανώνει και συντονίζει η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Έλενα Χουζούρη.

Την εκδήλωση πλαισιώνουν μουσικά οι Μαρία Παπαπετροπούλου στο πιάνο και η Λυδία Παναγιωταρέα στο τσέλο.

Τις βιντεοπροβολές έχει επιμεληθεί ο Παντελής Αναστασιάδης

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ 2022 ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου 2022 της Εταιρείας Συγγραφέων απονέμεται στον Χανς Αϊντενάιερ για την πολύπλευρη προσφορά του στα Γράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Για τον τιμώμενο θα μιλήσει o κριτικός λογοτεχνίας και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Αλέξης Ζήρας. Το εικαστικό έργο του βραβείου Διδώ Σωτηρίου έχει φιλοτεχνηθεί από τον ζωγράφο και Καθηγητή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Δημήτρη Σεβαστάκη.

 

Ο Χανς Αϊντενάιερ (Hans Eideneier) γεννήθηκε το 1937 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Σπούδασε κλασική φιλολογία, βυζαντινολογία, νεοελληνική φιλολογία, ιστορία, φιλοσοφία και γλωσσολογία στα πανεπιστήμια του Tubingen, του Αμβούργου, της Θεσσαλονίκης και του Μονάχου. Στη συνέχεια δίδαξε Βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και μετά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (1994-2002), έως τη συνταξιοδότησή του. Επιμελήθηκε τις κριτικές εκδόσεις στα γερμανικά βυζαντινών έργων όπως ο "Σπανός", ο "Πτωχοπρόδρομος" και ο "Κρασοπατέρας". Επίσης, μαζί με τη σύζυγό του Νίκη Αναστασιάδη-Αϊντενάιερ, δημιούργησαν το 1982 στην Κολωνία τον εκδοτικό οίκο Romiosini Verlag, στον οποίο εξέδωσαν μεγάλο αριθμό έργων νεοελληνικής λογοτεχνίας σε γερμανική μετάφραση (των Παύλου Μάτεση, Θανάση Βαλτινού, Μάρως Δούκα, Άλκης Ζέη, κ.ά.) (biblionet)

https://www.authors.gr/eideneier_hans-article-305.html?category_id=12

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΑΡΒΕΡΗ – ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ – ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΛΙΣΤΕΣ

 

Παράλληλα, η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες για τα βραβεία Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα, που έχει θεσπίσει με στόχο την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών και πεζογράφων. Οι βραβευόμενες / βραβευόμενοι θα ανακοινωθούν στις 7 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων της Εταιρείας. Οι αποφάσεις για τις βραχείες λίστες και τα εν λόγω βραβεία λαμβάνονται από κριτικές επιτροπές που ορίζει επί θητεία το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΕΡΗ 2022

 

Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια ή ποιητή βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του ποιητή και ιδρυτικού μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας. Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους/τις συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Άντεια Φραντζή (Πρόεδρο της Επιτροπής), Γιάννη Δούκα και Στάθη Κουτσούνη.

 

ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΑΡΒΕΡΗ (εκδόσεις 2021)

 

1. Θοδωρής Αρσένης, Ο Θηρευτής, Σμίλη

2. Αριάδνη Καλοκύρη, Χώρα Αναμονής, Κίχλη

3. Μαρία Καντ (Καντωνίδου), Stanza, Gutenberg

4. Βαγγέλης Μπριάνας, Ντελάλης, Θράκα

5. Ευά Παπαδάκης, Μερακλίνα Κουκιμπιμπέρισσα Ομπλαντί, Εκδόσεις Ευρασία – Στιγμός

6. Σαπφώ Σούτσου, Μάρτης αγνώστου μήνα, Εκάτη

 

ΒΡΑΒΕΙΟ MENH ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ 2022

 

Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο πεζογράφο βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του πεζογράφου και ιδρυτικού μέλους της Μένη Κουμανταρέα (1931-2014) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες πεζογραφικές φωνές της χώρας. Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Λίλα Κονομάρα (Πρόεδρο της Επιτροπής), Ζέτα Κουντούρη και Αργυρώ Μαντόγλου.

 

ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ (εκδόσεις 2021)

 

1. Sam Albatros, ελαττωματικό Αγόρι, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

2. Παναγιώτα Δημοπούλου, Κίτρινη ουρά, Εντευκτήριο

3. Καλή Δοξιάδη, Το σπίτι στα βράχια, Μεταίχμιο

4. Στρατούλα Θεοδωράτου, Ο ουρανός της παλάμης, Αλεξάνδρεια

5. Μαίρη Καλανδαρίδου, Αναίμακτα, Βακχικόν

6. Νάγια Κουτρουμάνη, Τριαντάφυλλα με μπακαλιάρο, Ιωλκός

7. Κατερίνα Λάκκα, Μια κάποια Γαλάτεια, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

8. Μαρίλη Μαργωμένου, Το θηρίο βγήκε βόλτα, Καστανιώτη

9. Γιώργος Μελιόπουλος, Γαλαξίας στην τσέπη, Αλεξάνδρεια

10. Αργύρης Φασούλας, Πομόνα, Μάγμα

 

Λίγα λόγια για την Εταιρεία Συγγραφέων:

Η Εταιρεία Συγγραφέων είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που συγκεντρώνει διακεκριμένα ονόματα της πνευματικής παραγωγής για πάνω από 35 χρόνια εμβληματικής παρουσίας. Με περισσότερα από 350 μέλη σήμερα, αποτελεί τον μείζονα φορέα ποιητών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, συγγραφέων βιβλίων για παιδιά, μεταφραστών και κριτικών από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ επίσης μέλη της είναι επιφανείς ξένοι συγγραφείς και νεοελληνιστές. Τα μέλη της Εταιρείας έχουν πολλαπλώς αναγνωρισμένη παρουσία στα ελληνικά γράμματα, ενώ δραστηριοποιούνται σε οτιδήποτε έχει σχέση με τον χώρο του βιβλίου. Δεν υπάρχει πολιτιστικό γεγονός μείζονος σημασίας στην ελληνική επικράτεια ή μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό, στο οποίο να μη συμμετέχουν, κατά τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων.

Πρώτος επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης, ενώ στα εκλιπόντα μέλη της συγκαταλέγονται οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Μανόλης Αναγνωστάκης, Αλέξανδρος Αργυρίου, Κική Δημουλά, Νίκος Εγγονόπουλος, Ουμπέρτο Έκο, Παύλος Ζάννας, Άλκη Ζέη, Νάσος Θεοφίλου, Νίκος Θέμελης, Μαρία Ιορδανίδου, Γιώργος Ιωάννου, Έκτωρ Κακναβάτος, Νίκολας Κάλας, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Νίκος Κάσδαγλης, Παναγιώτης Κονδύλης, Γιάννης Κοντός, Αλέξανδρος Κοτζιάς, Εμμανουήλ Κριαράς, Τάσος Λειβαδίτης, Βύρων Λεοντάρης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Κώστας Μουρσελάς, Μάριος Πλωρίτης, Μίλτος Σαχτούρης, Αντώνης Σαμαράκης, Διδώ Σωτηρίου, Κώστας Ταχτσής, Δημήτρης Χατζής, Σέιμους Χίνι και πολλοί άλλοι.

 

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19.00

Πολυχώρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής,

Μουσική Βιβλιοθήκη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1

 

Για την προσέλευσή σας είναι απαραίτητη η προμήθεια μηδενικού εισιτήριου από το:  https://www.eventbrite.com/e/2022-tickets-470949220797

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η δήλωση συμμετοχής στην εκδήλωση μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους: Είτε με  ηλεκτρονική προκράτηση μέσω του λινκ του ΣΦΜ που σας προωθούμε πιο πάνω είτε με δήλωση σας στο μέηλ της Εταιρείας (info@authors.gr), είτε τηλεφωνικά στο 210-8231890 και ώρες 10 π.μ – 14 μ.μ. Παρακαλούμε όσους δεν επιλέξουν την ηλεκτρονική προκράτηση να δηλώσουν την συμμετοχή τους στην Εταιρεία Συγγραφέων έως, το αργότερο, τις 2 Δεκεμβρίου.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ). 

 


 

Δείτε επίσης


Aνακοίνωση για τον θάνατο του Γιώργου Γεωργούση

Aνακοίνωση για τον θάνατο του Γιώργου Γεωργούση

09/03/17
Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του ποιητή και μέλους της Εταιρείας μας, Γιώργου Γεωργούση. Η καλλιέργεια, η ευγένεια και το ανάστημά του τον έκαναν να
Αναβολή εκδήλωσης Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου

Αναβολή εκδήλωσης «Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου»

11/03/20
Σας ενημερώνουμε ότι η προγραμματισμένη για τις 20 Μαρτίου εκδήλωση με τίτλο «Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου» αναβάλλεται για προληπτικούς