Έρευνα ΟΣΔΕΛ για το βιβλίο και το κοινό του | Ενημέρωση


26/10/22
Έρευνα ΟΣΔΕΛ για το βιβλίο και το κοινό του | Ενημέρωση

Αγαπητοί συνεργάτες,

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), στο πλαίσιο του πολιτιστικού και κοινωνικού έργου του, συντόνισε και χρηματοδότησε την έρευνα «Αναγνώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες: Το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα». Η εν λόγω έρευνα, με θέμα την αναγνωστική συμπεριφορά, διενεργήθηκε από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, υπό την επιστημονική διεύθυνση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, καθηγητή κοινωνιολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφονται οι αλλαγές στην αναγνωστική συμπεριφορά σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2010 από το Ε.ΚΕ.ΒΙ. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα του ΟΣΔΕΛ είναι η διαπίστωση ότι το βιβλίο και η ανάγνωση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη κάθε πολίτη. Παράλληλα, ανοίγουν τον δρόμο για μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλες και για όλους.

Με την πρωτοβουλία αυτή ο Οργανισμός μας, σε συνεργασία με τους συλλόγους συγγραφέων και εκδοτών, στοχεύει να αναδείξει το γεγονός ότι οι αναγνωστικές ανισότητες παράγουν κοινωνικές και πολιτισμικές ανισότητες. Απώτερος στόχος είναι το θέμα της ανάγνωσης να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιου διαλόγου και να αναδειχθεί η ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής για την ανάγνωση και το βιβλίο.

Για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας αυτής, o ΟΣΔΕΛ έχει σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο ενεργειών επικοινωνίας, το οποίο περιλαμβάνει online και offline εφαρμογές, υπαίθρια διαφήμιση, δίκτυο χορηγών επικοινωνίας και οπτικοακουστικό υλικό. Τα βίντεο της καμπάνιας θα προβληθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δύο εξ αυτών στην τηλεόραση ως κοινωνικά μηνύματα και άλλα δύο στις οθόνες στους σταθμούς ΗΣΑΠ και ΜΕΤΡΟ.

Η καμπάνια θα κορυφωθεί με τη διοργάνωση δημόσιας συζήτησης την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:00, στο Ωδείο Αθηνών, αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος». Στην εκδήλωση, που θα μεταδοθεί ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΟΣΔΕΛ, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας και θα ακολουθήσει συζήτηση (βλ. πρόσκληση). 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η συμβολή σας στην επιτυχία του εγχειρήματος είναι καθοριστικής σημασίας. Σας καλούμε λοιπόν να στηρίξετε την καμπάνια με τα μέσα που διαθέτετε. Ενδεικτικά σας προτείνουμε:

  • Να κοινοποιήσετε τις σχετικές αναρτήσεις του ΟΣΔΕΛ (μηνύματα, βίντεο κλπ.) στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Να αναρτήσετε τα web banner στην ιστοσελίδα σας.
  • Να εκτυπώσετε τις αφίσες και τους σελιδοδείκτες (εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα) και να τους μοιράσετε στα δίκτυά σας (π.χ. βιβλιοπωλεία).
  • Να αποστείλετε την πρόσκληση της εκδήλωσης στις επαφές σας.

Στον σύνδεσμο Έρευνα αναγνωστικής συμπεριφοράς, θα βρείτε τα υλικά επικοινωνίας της καμπάνιας, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Ας εργαστούμε λοιπόν μαζί για μια κοινωνία όπου όλες και όλοι θα έχουμε ίση πρόσβαση στο βιβλίο.

Με εκτίμηση,

Αντώνης Καρατζάς

Πρόεδρος ΔΣ ΟΣΔΕΛ-εκδότης

 

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) είναι μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός. Σκοπός του είναι η συλλογική διαχείριση και προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των εκδοτών έργων του λόγου. Λειτουργεί από το 1997 με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού (σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4481/2017). Εκπροσωπεί περισσότερους από 7.500 συγγραφείς, δημοσιογράφους, μεταφραστές, πάνω από 800 εκδότες βιβλίων, περιοδικών, Τύπου και σχεδόν το σύνολο των αλλοδαπών έντυπων έργων, μέσω συμβάσεων αμοιβαιότητας με 31 χώρες.

 Παρακαλούμε δηλώστε την παρουσία σας έως την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 εδώ.

Δείτε επίσης


Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τα τραγικά συμβάντα

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τα τραγικά συμβάντα

28/07/18
  Η Εταιρεία Συγγραφέων συμμετέχοντας στο πένθος της απώλειας τόσων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά ή στη θάλασσα, θυμίζει ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

17/05/17
Η χρονιά που μας πέρασε ήταν εξαιρετικά δημιουργική για την Εταιρεία Συγγραφέων. Πραγματοποιήσαμε σημαντικές εκδηλώσεις, σπουδαίες εκδόσεις με τη συμμετοχή των μελών